Основи експертизи продовольчих товарів - Малигіна В. Д. - Ідентифікаційні ознаки субпродуктів

Субпродукти — це внутрішні органи забійних тварин, які завдяки хімічному складу і сприятливій морфоструктурі можна використовувати для харчових цілей.

Залежно від виду тварин, при переробці яких одержали субпродукти, їх поділяють на яловичі, свинячі та баранячі.

Субпродукти — це цінні у харчовому відношенні м'ясопродукти. Харчова цінність їх зумовлена хімічним складом і морфологічними особливостями, що й було покладено в основу їх поділу на дві категорії — першу і другу.

До першої категорії відносять язик, печінку, нирки, мозок і серце всіх видів тварин, а також вим'я яловиче, діафрагму і м'ясо-кісткові хвости яловичі та баранячі.

До другої категорії відносять голову без язика, легені, ніжки, губи, селезінку, м'ясо харчо вода, горловину (трахею) усіх видів тварин, а також голову баранячу з язиком і мозком, путові сустави, м'ясо-кістковий хвіст свинячий, шлунок свинячий, рубець, сичуг, книжку, колтик (горло), вуха яловичі та свинячі.

Більш цінними у харчовому відношенні вважаються субпродукти яловичі.

При реалізації субпродуктів частіше за все споживачі зустрічаються з асортиментною фальсифікацією, яка заключається в підміні більш цінних видів субпродуктів менш цінними. Наприклад, свинячими або баранячими замінюють яловичі.

Ідентифікаційні ознаки субпродуктів

В основу ідентифікаційних ознак субпродуктів покладені особливості їх анатомічної будови.

Язик. Кінчик язика великої рогатої худоби загострений, з тонкими краями, часто з пігментними плямами. У середній третині він має еліпсоподібне потовщення (валик); papillae filiformis щільні, найбільше розвинуті на бокових краях язика; papillae vallatae розташовані на переході тіла язика в його корінь; листовидні сосочки відсутні. Надгортанник має овальну форму.

Язик вівці та кози за формою схожий на язик великої рогатої худоби, але кінчик не загострений а трохи роздвоєний (начебто зазубрений). Papillae vallatae, багато і вони великі, у вівці їх 18—24, у кози —12.

Язик свині довгий і вузький, валика на поверхні немає; papillae vallatae всього 2; розташовані переважно на бокових частих язика, листовидні сосочки мають 5 поперечних щілин. Надгортанник короткий, вільний його край трохи округлений.

Язик собаки широкий, плоский, має чітко виражені бокові краї, яскраво червоний колір, пігментних плям немає. Під слизовою оболонкою, недалеко від кінчика, с веретеноподібне тіло (довжиною до 4 см), побудоване жировою тканиною і м'язовими волокнами, щільної консистенції (так званий черв'ячок "сказу"). Papillae vallatae 4—6; papillae fandiformis маленькі і розсіяні по всьому тілу язика; листовидні сосочки маленькі, невиразні, мають 5—6 поперечних щілин.

Печінка великої рогатої худоби нечітко розділена на 3 частки.

Печінка свині розділена на 4 частки: праву і ліву головні та праву й ліву середні. Печінкові долі великі і завдяки тому, що між-дольова сполучна тканина розвинута добре, їх добре видно.

У собаки печінка поділена на 3 головні долі (ліва найбільша), середня, в свою чергу, розділена на 2—3 менші.

Легені. У великої рогатої худоби ліва легеня складається з 3 долей, а права з 4—5 долей. Всі долі легенів добре видно.

У свині ліва легеня має 2-3 долі, права 3—4. Долі легенів нагадують легені великої рогатої худоби.

Ліва легеня собаки має 3, а права — 4 головні долі, кожна з яких декількома вирізками розділена на декілька додаткових долей.

Серце. У фібрінозному колі аорти великої рогаті худоби є 2 кісточки. На задньому краї слабо розвинута бороздка.

Верхівка серця свині більш округла, ніж у великої рогатої худоби.

У собаки серце шароподібне, серцеві хрящі відсутні або дуже маленькі.

Нирки у великої рогатої худоби продовгувато-овальні, темно-червоного кольору, поділені на долі і мають 16—28 долей, що зрослися між собою.

У свині нирки гладенькі, не поділені на долі і нагадують плід бобових.

Ковбасні вироби
Ідентифікаційні ознаки ковбасних виробів
М'ясні консерви
Ідентифікаційні ознаки м'ясних консервів
5.8. Риба та рибопродукти
Ідентифікаційні ознаки живої риби
Ідентифікаційні ознаки солених рибних товарів
Копчені рибні товари
Ідентифікаційні ознаки копчених товарів
Рибні консерви
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru