В умовах конкуренції товарна політика підприємства повинна бути направлена в майбутнє і враховувати, що всі товари не залежно від успіху з часом відходять з ринку і необхідно вести підготовку до випуску нової продукції. Новий товар в цьому змісті розуміють як модифікацію чи інновацію. Щоб товар завоював ринок він повинен мати бажані для споживача критерії, бути унікальним, а споживачі повинні мати інформацію про його характеристику.
А щоб перейти до випуску нової продукції підприємство повинне здійснити діагностику підготовки виробництва до зміни продукту (технології).
Діагностика комплексної підготовки виробництва до зміни продукту (технології) - це процес, котрий визначає наскільки підготовлене підприємство, його виробничі підрозділи, виробничий процес, техніко-технологічний та організаційний процеси до інновацій, визначаються всі "вузькі місця", і чи взагалі є доцільним змінювати продукт чи технологію, і які наслідки від цього буде мати підприємство.
Значущість інновації для підприємства визначається метою та результатами, що очікуються або вже отримані підприємством у звітному періоді і мають як технологічний, так і економічний характер, а саме:
o розробка нових видів продукції задля створення нових ринків збуту або утримання сегментів ринку;
o упровадження результатів лідерів у сфері інновації;
o адаптація розробленої на стороні технології відповідно до потреб підприємства;
o поступове вдосконалення традиційних технічних засобів;
o зміна способу виробництва традиційних видів продукції;
o заміна застарілих видів продукції;
o розширення асортименту продукції як у рамках основної товарної групи, так і поза ними;
o підвищення гнучкості виробництва;
o зменшення виробничих витрат за рахунок зменшення питомої ваги оплати праці, зменшення споживання матеріалів, електроенергії, браку виробництва;
o підвищення ефективності виробництва традиційних видів продукції (збільшення відношення результату виробництва (обсяг виробленої продукції) до витрат на її виробництво);
o поліпшення умов праці;
o зменшення шкоди, що завдає шкоди навколишньому середовищу. Основні етапи діагностики організаційної підготовки виробництва: 1) аналізуються перед виробничі планові розрахунки: створення нормативної бази (нормативів затрат часу вартості тривалості циклу робіт); розрахунок необхідних нормативів для планування конструкторської і технологічної підготовки виробництва; календарно-планових нормативів майбутнього виробництва виробу; розроблення планових калькуляцій на нові деталі та вироби; визначення економічної ефективності нової продукції;
2) діагностика виробничої структури: визначення рівня спеціалізації і кооперування цехів і виробничих дільниць; вибір найраціональніших форм та методів організації виробництва нових виробів; формування технологічних та предметно-замкнених дільниць, потокових і автоматичних ліній; проектування організації ремонтного, інструментального, енергетичного, транспортного і складського господарств; організаційне проектування робочих місць та систем його обслуговування;
3) визначаємо, чи потрібно реорганізовувати систему управління: перегляд функцій осадових позицій, підрозділів, уточнення завдань та встановлення їх відповідальності за процеси і результати комплексної підготовки виробництва нового виробу;
4) визначається, наскільки забезпечена технічна готовність підприємства до зміни продукту (технології): визначення потреби в додатковому устаткуванні, матеріальних і енергетичних ресурсах; проектування, виготовлення або придбання допоміжного обладнання;
5) чи укомплектований персонал: набір, підготовка, перепідготовка кадрів відповідних професій та кваліфікації, організація праці та заробітної плати; формування мотиваційних заходів; залучення та стимулювання персоналу до освоєння нововведень; соціально-психологічна підготовка працівників підприємства до створення та виробництва нової продукції;
6) діагностика перспективного та оперативного планування: формування планово-економічної інформації; уточнення форм документації; вибір методів та систем оперативно-виробничого планування, обліку та оцінки діяльності підрозділів за періодами освоєння нового виробу;
7) яка організація переходу до випуску нового продукту: вибір методу й організаційної форми переходу; виготовлення виробничо-пробної партії; згортання випуску старої продукції; розгортання випуску нового виробу;
8) організація ефективної експлуатації нового виробу: монтаж, налагодження, консультування споживача, гарантійне та післягарантійне обслуговування виробу.
Діагностика техніко-технологічного напрямку - аналізується робота по створенню і вдосконаленню технологічних процесів виготовлення продукції, розробка конструкцій інструментів, оснастки та спецобладнання для її виробництва, виконання планування цехів на виробництво нових виробів, маршрутів руху моторів тощо.
Діагностика комплексної підготовки виробництва до зміни продукту (технології) вимагає відповіді на такі питання:
1. Чи достатньо з'ясована нова ситуація в технологічному плані?
2. Чи необхідне устаткування?
3. Чи є необхідне інструментальне оснащення?
4. Як повинні змінюватись потоки?
5. Чи зберігається диспозиція виробництва?
6. Чи потрібно змінювати місткість складів?;
7. Яким чином слід забезпечувати виробництво матеріальними ресурсами?
8. Як повинна змінитися системи планування виробництва?
9. Які зміни варто здійснити відносно до методів роботи виконавців? 10. Яких витрат потреб потребує модифікація організації виробництва і якою буде їхня ефективність?
З метою відповіді на ці питання розробляється план організації підготовки виробництва, що включає такі пункти:
- розробка технологічних інструкцій за операціями;
- встановлення додаткового устаткування в цеху;
- зміна вантажопотоків;
- зміна розміщення інструментально-роздавальних комор;
- забезпечення поновлення кадрів;
- розрахунок орієнтованої суми витрат;
- визначення економічної ефективності.
Дуже важливе значення при інноваціях на виробництві має екологічна діагностика, яка включає етапи:
Перший етап - порівняння екологічних параметрів нових виробів та технології їх виготовлення з діючими екологічними стандартами;
На другому етапі визначаються позитивні та негативні екологічні наслідки виробництва і використання нових виробів, розробляються заходи щодо приведення їх до стандартних умов.
Третій етап передбачає визначення та аналіз альтернативних можливостей поліпшення економічних наслідків.
На четвертому етапі визначення альтернатив дає змогу розробити план заходів, що спрямовані на зменшення негативного впливу на довкілля.
Завершальний етап екологічної діагностики процесів виробництва та експлуатації нових виробів передбачає розроблення плану моніторингу (поточного контролю) стану навколишнього середовища та впливу на нього. У плані конкретизується вид поточного контролю. Визначаються посадові особи та підрозділи (групи), які мають його здійснювати, а також система зворотного зв'язку з проектувальниками виробів та технології.
Жорсткі екологічні вимоги зумовлюють проведення постійного спостереження за процесами, що відбуваються у виробництві, їх аналізу;
розроблення і проведення запобіжних заходів на всіх стадіях життєвого циклу виробів та технологічних процесів їх виготовлення.
РОЗДІЛ 5. ОЦІНКА ВАРТОСТІ МАЙНА ПІДПРИЄМСТВ
1. Технологія оцінки об'єктів нерухомості (підприємств).
Оцінка майна та майнових прав
Види вартості об'єктів нерухомості
Принципи оцінки об'єктів нерухомості
Етапи оцінки та звітність
Звіт про оцінку майна
2. Нормативні підходи щодо оцінки майна підприємств в Україні
Порядок погодження та затвердження оцінки майна