Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності - Кириченко O.A. - 5.2. Міжнародне екологічне право

Об'єктом міжнародного екологічного права е навколишнє природне середовище як джерело матеріальних і нематеріальних благ і умов" що гарантують процвітання теперішнього і майбутніх поколінь. У свою чергу, поняття навколишнього природного середовища складається з таких понять:

1) природні екологічні системи, які практично не були змінені у результаті господарської діяльності людини, тобто "недоторкана" природа;

2) модифіковані (змінені у процесі економічної та іншої діяльності суспільства) екологічні системи, тобто "оброблена" природа;

3) трансформовані (перетворені для задоволення господарських і культурно-оздоровчих потреб) у результаті антропогенного впливу екологічних систем, тобто "перетворена" природа.

Серед об'єктів міжнародного екологічного права виокремлюють: атмосферу Землі, Світовий океан а його природними ресурсами, запаси прісної води, мінеральні ресурси, унікальні природні комплекси, навколоземний космічний простір, флору і фауну, генофонд людини. Іншими словами, ці природні об'єкти, які включають природні ресурси (як відокремлюваний компонент) і природні комплекси (частина навколишнього природного середовища, спеціально відокремлена як еталон природи), використовуються декількома чи всіма державами. Згідно а міжнародним правом, усі природні об'єкти! комплекси поділяються на національні і міжнародні.

1. Національні природні об'єкти і комплекси перебувають під юрисдикцією окремої держави, що має суверенітет над природними ресурсами, які знаходяться на її території.

2. Міжнародні природні об'єкти і комплекси не перебувають під юрисдикцією певної держави, оскільки вони знаходяться на території різних країн у зв'язку зі своїм походженням або природними циклами. Міжнародні природні об'єкти і комплекси поділяють, у свою чергу, на загальні і подільні.

Загальні природні об'єкти і комплекси використовуються рівноправно всіма державами (відкрите море, Світовий океан, Антарктика, морське дно поза прибережною обмілиною, космічний простір з усіма космічними об'єктами та їх ресурсами).

Подільні природні об'єкти і комплекси використовуються декількома державами (водні ресурси міжнародних рік, прикордонні природні комплекси і родовища корисних копалин, мігруючі види тварин).

Суб'єктами міжнародного екологічного права є окремі держави в особі своїх компетентних органів, а також міжнародні організації.

Предметом міжнародного екологічного права є міжнародні відносини у галузі екології, які породжуються впливом суб'єктів міжнародного екологічного права на його об'єкт, а також у галузі міжнародного співробітництва, що відрізняються від інших відносин та від аналогічних відносин, що регулюються національним екологічним правом.

Метод міжнародного екологічного права становить сукупність прийомів і способів впливу на міжнародні відносини в галузі екології.

Системою міжнародного екологічного права є його загальні принципи, інститути і норми. Загальні принципи утворюють "каркас" системи міжнародного екологічного права і регулюють міжнародні відносини в галузі екології не безпосередньо, а через конкретні правові норми, втілюючись у цих нормах, породжуючи джерела міжнародного екологічного права.

Джерела міжнародного екологічного права - міжнародна угода і звичаї, які регулюють міжнародні відносини в галузі екології. Історично роль цих джерел змінювалася у процесі становлення і розвитку екологічного права. Спочатку норми міжнародного права формувалися на основі звичаю і відповідно до принципу, подібного римській максимі "sic utere tuo ut alenum non laedas", що y застосуванні до екології означає "використовуй своє (ресурси) так, щоб не нашкодити іншим (сусіднім державам)". Цю норму було закріплено серією міжнародних угод. Починаючи з другої половини XX ст., міжнародне екологічне право стало розвиватися переважно договірним шляхом (конвенції, угоди), а норми, вироблені на основі міжнародних договорів, мали значні переваги порівняно зі "звичайними" нормами. Сьогодні є більш як 300 міжнародних і регіональних угод у галузі охорони навколишнього середовища, що є нормативними (тобто підлягають виконанню). Крім того, значне місце в міжнародному екологічному праві займають міжнародні акти квазінормативного характеру, або так званого м'якого права (хартії, декларації, стратегії і т. ін.), що виконують роль рекомендацій і звичайно вказують основні напрями розвитку даної галузі права. До таких ключових документів рекомендаційного і стратегічного характеру належать, наприклад, Стокгольмська декларація ООН з проблем навколишнього середовища (1972 р.) і Декларація Ріо-де-Жанейро (ООН) з навколишнього середовища і розвитку (1992 р.).

Література

1. Довідник з питань економіки та фінансування природокористування і природоохоронної діяльності / В. Шевчук, М. Пилипчук, Н. Карпенко таін. - К.: Геопринт, 2000. - 412 с.

2. Мишенин Е.В. Эколого-экономические проблемы природопользования в лесном комплексе. - Сумы: ИПП "Мрия-1" ЛТД, 1998. - 272 с.

3. Папенов К.В. Экономика и природопользование. - М.: Изд-во МГУ, 1997. - 240 с.

4. Пахомова Н.В., ЭндресА., Рихтер К. Экологический менеджмент. - СПб.: Питер, 2003. - 544 с.

5. Телиженко А.М. Экономика чистого воздуха: международное управление. - Сумы: ИТД "Университетская книга", 2001. - 326 с.

6. Яндыганов ЯЛ. Экономика природопользования: Учебник. - Екатеринбург: Изд-во Уральского гос. экон. ун-та, 1997. - 764 с.

7. Яремчук І.Г. Економіка природокористування. - К.: Пошуково-видавниче агентство "Книга Пам'яті України": Вид. центр "Просвіта", 2000. - 431 с.

Розділ II. ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Глава 6. Організаційна система управління зовнішньоекономічною діяльністю
6.1. Основні види зовнішньоекономічної діяльності
6.1.1. Міжнародна торгівля
6.1.2. Міжнародний лізинг
6.1.3. Використання активів із-за кордону
6.1.4. Контрактні форми зовнішньоекономічної діяльності
6.1.5. Міжнародні інвестиції
6.2. Регулювання зовнішньоекономічної діяльності
6.3. Чинники управління зовнішньоекономічною діяльністю
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru