Митна справа - Дубініна А.А. - 5.3.1. Санітарно-гігієнічний контроль

Законом України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення" визначено основні положення та вимоги щодо захисту населення від застосування недоброякісної продукції. Наказом МОЗ України "Про проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи стосовно розробки, виробництва і застосування продукції, що може негативно впливати на здоров' я людини" виконання функцій санітарно-епідеміологічного контролю, у тому числі при імпорті сировини і товарів, покладено на органи, підприємства і заклади Державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ. Законом України "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції" встановлено, що сільськогосподарська продукція, яка ввозиться на митну територію України, підлягає санітарно-епідеміологічному контролю.

Санітарно-гігієнічні вимоги передбачають оцінку можливого негативного впливу на здоров' я небезпечних факторів шляхом проведення досліджень харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів, у ході яких установлюються критерії безпеки у числовому вигляді з визначенням гранично допустимих рівнів вмісту шкідливих речовин. Проведене дослідження засвідчується відповідним документом - висновком державної санітарно-гігієнічної експертизи щодо імпортованої партії товару. Документ визначає конкретні показники безпеки або шкідливості для людини небезпечних факторів у пред' явленому до експертизи товару. Негативний висновок державного санітарно-гігієнічного органу зобов' язує імпортера провести утилізацію або знищення пред' явленого на експертизу товару за власний рахунок. Окрім того можливе повернення його, за окремим рішенням митного органу, первісному вантажовідправникові у режимі "транзит".

Експертиза на відповідність санітарно-гігієнічним вимогам національних стандартів та норм здійснюється уповноваженими органами Державної санітарно-епідеміологічної служби. Підставою для завершення митного оформлення імпортованої партії продукції є гігієнічний висновок (додатки 15, 16), який засвідчує відповідність товару санітарно-гігієнічним вимогам, нормам і правилам України та разом з сертифікатом відповідності приймається митними органами як дозвіл на випуск товару у вільний обіг на внутрішній національний ринок. Для отримання гігієнічного висновку імпортер звертається до уповноваженого державного органу з мотивованою заявою за встановленою формою з доданням:

o зовнішньоекономічного контракту з додатками та специфікаціями, рахунків-фактур (інвойсів) на дану партію товару;

o сертифіката від виробника;

o сертифіката походження товару, виданого ТПП країни експорту;

o сертифіката безпеки з даними про мікробіологічні показники, вміст токсичних елементів та пестицидів;

o етикетки або упаковки товару;

o документа, що засвідчує склад продукції та фізико-хімічні показники;

o висновку експертизи та даних лабораторних випробувань, якщо такі проводились в Україні;

o транспортних та товарно-супроводжувальних документів з позначками митних органів, що засвідчують факт ввезення товару в Україну. Крім перелічених, можуть бути представлені додаткові документи,

що характеризують якісні показники імпортованої продукції. Заявник, фір-ма-імпортер, несе юридичну відповідальність за достовірність відомостей, викладених у заяві та доданих документах.

У гігієнічному висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи стосовно імпортованої продукції, засвідченому головним державним санітарним лікарем України, має бути зазначено:

o найменування імпортованої продукції, на яку видано висновок;

o реквізити експортера (виробника) продукції;

o перелік документів, які стали підставою для імпорту продукції в Україну (контракт, товарно-транспортні документи, сертифікати краї-ни-експортера);

o нормативні документи, на підставі яких здійснювалась перевірка санітарно-гігієнічних показників імпортованого товару;

o висновок про можливість випуску/не випуску продукції у вільний обіг в Україні, що є підставою для завершення/не завершення митним органом процедури митного оформлення.

Строк дії гігієнічного висновку визначається у кожному окремому випадку та залежить від призначення продукції (наприклад, споживання чи переробка), її обсягів та висновку експертизи. Таким чином, санітарно-гігієнічні вимоги утворюють державний технічний бар' єр для імпортованої продукції, який полягає в обов' язковому проведенні експертизи та отриманні дозвільного документа - гігієнічного висновку. Позитивний висновок є підставою для проведення процедури митного оформлення та випуску товару у вільний обіг на внутрішній ринок України. Слід зауважити, що всі дослідження здійснюються за рахунок фірми-імпортера, що, у свою чергу, додатково підвищує вартість імпортованого товару та надає вітчизняним товаровиробникам певних цінових переваг стосовно товарів власного виробництва.

5.3.2. Ветеринарний контроль
5.3.3. Фітосанітарний контроль
5.3.4. Митне оформлення алкогольних напоїв та тютюнових виробів
5.4. Порядок переміщення через митний кордон валюти
5.4.1. Переміщення через митний кордон України готівки
Ввезення в Україну та вивезення за межі України готівки
Пересилання готівки
5.4.2. Переміщення через митний кордон України банківських металів
Переміщення через митний кордон України банківських металів фізичними особами
Переміщення через митний кордон України банківських металів юридичними особами
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru