Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - 1.2.4. В чому полягає зміст рахунку поточних операцій?

Платіжний баланс країни являє собою систематичний запис та оцінку операцій, пов'язаних з отриманням і виплатою грошових коштів між резидентами цієї країни і резидентами решти світу. В США резидентами вважаються всі урядові установи, корпорації, фінансові інститути і громадяни, які постійно проживають в країні.

Якщо корпорація має зарубіжне відділення або філію, то вони вважаються нерезидентами. В Німеччині до резидентів відносять не лише громадян країни, а й іноземних підприємців, які влаштувалися у ФРН.

До операцій отримання грошових коштів входить:

1) експорт товарів і послуг (включаючи перевезення й туризм);

2) отримання доходу від іноземних інвестицій;

3) приплив капіталу, тобто придбання зарубіжними компаніями внутрішніх активів країни.

До операцій виплат грошових коштів відносяться:

1) імпорт товарів і послуг;

2) відплив капіталу, тобто придбання резидентами зарубіжних активів. В якості ілюстрації візьмемо стандартне подання платіжного балансу, що звичайно використовується МВФ, і платіжний баланс України за 2002 р. (таблиці 2.2,2.3) [77, с. 393; 63, с. 55-59].

Платіжний баланс, як і будь-який інший, має дві сторони: статті дебету і статті кредиту. Статті кредиту є плюсовими статтями (+), вони відображають операції "експортного типу" (1,4,7,10), за котрими країна отримує, "заробляє" іноземну валюту. Статті дебету є мінусовими статтями (-), вони відображають операції"імпортного тилу" (2, 5,8,11), за котрими іноземна валюта витрачається. Кредит показує приплив іноземної валюти, тобто її пропозицію, дебет - витрачання іноземної валюти, тобто попит на неї (таблиця 2.4) [39, с. 311].

Платіжний баланс складається з трьох частин:

❖ "Рахунок поточних операцій";

❖ "Рахунок операцій із капіталом та фінансових операцій";

❖ " Рахунок офіційних резервів".

Таблиця 2.2. Стандартне подання платіжного балансі/ (в доларах, дані умовні)

Стандартне подання платіжного балансі/ (в доларах, дані умовні)

Таблиця 2.3. Платіжний баланс України за 2002 р.

Платіжний баланс України за 2002 р.

Таблиця 2.4. Приклади записів у валютному балансі США

Приклади записів у валютному балансі США

1.2.4. В чому полягає зміст рахунку поточних операцій?

Перша частина платіжного балансу - "Рахунок поточних операцій" - включає такі статті: на стороні кредиту - товарний експорт, експорт послуг, чисті доходи від інвестицій; на стороні дебету - товарний імпорт, імпорт послуг, чисті грошові перекази. Поточний платіжний баланс включає операції, котрі завершуються протягом даного періоду. Вони, відображаючись у платіжному балансі, в наступні періоди не мають на нього ніякого впливу.

Розглянемо більш детально основні види поточних операцій [63, с. 60-61].

1. Під товарами маються на увазі група статей платіжного-балансу, яка підсумовує за ринковими цінами експорт і імпорт звичайних товарів, товарів для подальшої обробки (товари, що перетинають кордон з метою подальшої обробки, після чого вони повертаються до країни - власника товару), ремонт товарів (вартість ремонту пересувного устаткування), придбання товарів в портах транспортними організаціями (паливо, продовольство, матеріальні запаси, допоміжні матеріали).

2. Послуги, які надаються резидентами нерезидентам, включають:

❖ транспортні послуги (вантажні та пасажирські перевезення всіма видами транспорту, супутні послуги, допоміжні послуги, до яких відносяться оренда транспортних засобів разом з екіпажем, складування, навантажування, розвантажування, технічне обслуговування транспортних засобів, лоцманські послуги, комісійні виплати, агентські послуги, пов'язані з пасажирськими і вантажними перевезеннями);

❖ поїздки (вартість усіх видів товарів та послуг, придбаних приїжджими: платежі за туристичні путівки, за проживання в готелі, придбання товарів особистого користування, приватні перекази з-за кордону на користь нерезидентів, готівкова валюта, продана на відрядження та ін.);

❖ послуги зв'язку (телекомунікаційні, телефонні, радіомовлення, електронна пошта, супутниковий, телексний, телевізійний зв'язок, поштові послуги);

❖ будівельні послуги (будівництво об'єктів, монтаж устаткування, ремонт будівель і споруд);

❖ страхові послуги (види страхування, котрі здійснюються резидентами для нерезидентів);

o фінансові послуги (послуги фінансових посередників, отримання або виплати комісійних за операції з акредитивами, банківськими акцептами, цінними паперами, за управління активами, фінансовий лізинг, обслуговування кореспондентських рахунків тощо);

❖ інші послуги (комп'ютерні, інформаційні, роялті та ліцензійні послуги, послуги приватним особам, послуги в сфері культури і відпочинку, урядові послуги, тобто зовнішньо-торгівельні операції посольств, консульств, військових представництв, а також різноманітні види ділових, професійних, технічних і пов'язаних з науково-дослідницькою діяльністю послуг).

3. Доходи - це група статей, яка включає платежі між резидентами і нерезидентами, пов'язані з оплатою праці нерезидентів і операції, пов'язані із замовленнями на інвестиції.

Оплата праці включає заробітну плату та інші виплати, отримані працівниками і службовцями за межами країни, резидентами котрих вони є, що виконані ними для резидентів інших країн.

Доходи від інвестицій поділяються на:

❖ доходи від прямих інвестицій: від паєвої участі в капіталі компанії (дивіденди, розподілений і нерозподілений прибуток зарубіжних відділень, реінвестований прибуток); відсотки по боргових зобов'язаннях (відсотки, сплачувані прямому інвестору підприємством прямого інвестування і навпаки);

❖ доходи від портфельних інвестицій: рух коштів між резидентами і нерезидентами в результаті купівлі і продажу акцій, облігацій, довгострокових цінних паперів, державних векселів та інших інструментів фінансового ринку;

❖ доходи від інших інвестицій: відсотки (надходження і виплата) по іншим фінансовим вимогам і зобов'язанням (відсотки по депозитам, позикам від МВФ).

4. Поточні трансферти. Ця стаття відображає операції міждержавного передання матеріальних ресурсів, коли в обмін країна не отримує ніякого вартісного еквівалента. В залежності від напрямку трансферти відображаються лише по кредиту або дебету.

До поточних трансфертів відносяться: грошові трансферти урядам на фінансування витрат, гуманітарна допомога, регулярні внески міжнародним організаціям, оплата урядом або міжнародними організаціями витрат на надання технічної допомоги.

1.2.5. В чому полягає зміст рахунку операцій з капіталом та фінансових операцій?
1.2.6. В чому полягає зміст рахунку офіційних резервів?
1.2.7. Які чинники впливають на стан платіжного балансу?
1.2.8. Як здійснюється балансування статей платіжного балансу?
1.2.9. Який зв'язок між станом платіжного балансу і позицією національної валюти?
1.2.10. В чому полягають основні проблеми конвертованості гривні?
1.2.11. Які чинники впливають на валютний курс?
1.2.12. Для його здійснюють прогнозування валютного курсу?
1.2.13. Як здійснюється прогнозування на основі паритету купівельної спроможності валют?
1.2.14. Як здійснюється прогнозування на основі відмінностей у відсоткових ставках?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru