Міжнародні економічні відносини - Амеліна І.В. - 6. Середовище функціонування транснаціональних корпорацій

Під час вивчення діяльності ТНК, перш за все, необхідно розглянути поняття "транснаціоналізації". Транснаціоналізація являє собою процес посилення світової інтеграції в результаті глобальних операцій

ТНК. Вона виступає як об'єктивний процес, обумовлений міжнародним одиничним поділом праці, і породжує транснаціональні форми кооперації.

Транснаціоналізація веде до небувало високого рівня взаємозалежності країн. Виступаючи центрами координації і рушійними силами світового виробництва й обміну, ТНК формують усередині своїх комплексів і між собою мережу відносин, які виходять за межі держав. Розвиваючись з одногалузевих елементів національних господарських систем, сучасні ТНК перетворились на міжгалузеві внутрішньодиверсифіковані комплекси з інтернаціональним масштабом операцій, діалектично заперечуючи таким чином свою первинну основу.

ТНК - найбільш динамічний структурний компонент світової економіки. За мобільністю, здатністю до трансформації зв'язків і організаційних структур, швидкістю реакції на імпульси НТР вони значно перевершують національні або регіональні форми господарських утворень. На відміну від них, ТНК не прив'язані до тієї чи іншої території, а тому здатні поєднати фактори виробництва різної державної належності і брати участь в освоєнні ринків у будь-якій частині світу.

Варто звернути увагу, що організаційна й управлінська здатність ТНК інтегрувати чинники та умови виробництва на всесвітньому рівні й реалізовувати переваги власності, інтерналізації та розміщення, роблять їх високоефективним агентом економічної діяльності. З погляду результативності поєднання факторів виробництва сучасні ТНК, очевидно, не мають альтернативи у світовій економіці.

Така ефективність, звичайно, розглядається транснаціональними корпораціями як можливість реалізації їхніх інтересів в одержанні стабільних прибутків. Стратегія максимізації загальнокорпоративного прибутку і лежить в основі оптимізації ТНК, форм та напрямків їхньої господарської діяльності, внутріфірмових і міжфірмових взаємозв'язків.

6. Середовище функціонування транснаціональних корпорацій

Важливим аспектом є характеристика середовища, в якому функціонують ТНК.

Для ефективної іноземної діяльності може виявитися недостатньо напрацьованого штаб-квартирою досвіду в країні базування або в країні, де вже існують підрозділи. Зверніть увагу на те, що планування діяльності ТНК потребує вивчення питань політичної й економічної структури країни проникнення, її законодавства, існуючих форм власності: якщо переважає приватна форма власності, то чи можлива її націоналізація, якщо державна, то чи можлива конкуренція з нею; які існують потенційні партнери або конкуренти серед місцевих підприємств та інших іноземних фірм; які є відмінності між індивідуальними і соціальними групами, культурні розходження й особливості. Усі ці питання характеризують правове, політичне, економічне, соціальне та культурне середовище закордонного бізнесу ТНК.

Правове середовище безпосередньо впливає на діяльність ТНК за кордоном. Тому необхідно добре знати правову систему окремих країн і їхні юридичні взаємовідносини.

Вивчення національних законів країни функціонування має значення як для ведення бізнесу в даній державі, так і для ділових відносин між країнами.

Вихід на нові зарубіжні ринки неминуче ставить перед керівництвом ТНК питання про політичні структури й умови в країні проникнення. Теоретично розрізняють дві моделі політичної організації - демократія і тоталітаризм.

Залежно від ступеня участі громадян в управлінні країною формуються різноманітні напрями: у тоталітарному суспільстві - фашизм, комунізм, авторитаризм, а за демократичного керування - лібералізм, консерватизм, радикалізм тощо.

Таблиця 12.3. КЛАСИФІКАЦІЯ КРАЇН ЗА СПІЛЬНИМИ АТРИБУТАМИ КУЛЬТУРИ

Група

Країни

1. Англомовна

США, Великобританія, Канада, Нова Зеландія, Австралія, ПАР, Ірландія

2. Німецькомовна

ФРН, Швейцарія, Австрія

3. Романо-європейська

Франція, Бельгія, Італія, Іспанія, Португалія

4. Скандинавська

Фінляндія, Норвегія, Швеція, Данія

5. Близькосхідна

Туреччина, Греція, Іран

6. Арабська

Бахрейн, Кувейт, Саудівська Аравія, Оман, ОАЕ

7. Далекосхідна

Сінгапур, Малайзія, Гонконг, Філіппіни, Тайвань, Індонезія, Таїланд

8. Латиноамериканська

Мексика, Аргентина, Венесуела, Чилі, Колумбія

9. Незалежні

Індія, Ізраїль, Японія, Бразилія

Якщо політична система має на меті інтегрувати суспільство в життєздатне функціональне ціле, то економічна система призначена для розподілу обмежених ресурсів між конкуруючими економічними суб'єктами й пов'язана з регулюванням та координацією ресурсів і власності на майно.

Виділяють три основні типи економічних систем: вільна приватна ринкова, центральнокерована, або планова, і змішана.

Ефективне управління діяльністю ТНК передбачає обов'язкове врахування особливостей культурного і людського середовища.

Термінологічний словник

Багатонаціональні корпорацій (corporations - MnCs) - це власне міжнародні корпорації, що об'єднують національні компанії низки держав на виробничій і науково-технічній основі.

Глобальні корпорації - ТНК з планетарним баченням ринків і функціонуванням в умовах глобальної конкуренції.

Транснаціоналізація являє собою процес посилення світової інтеграції в результаті глобальних операцій ТНК.

Транснаціональною корпорацією є група компаній приватної, державної або змішаної форм власності, що знаходяться і функціонують у різних країнах; контролюються штаб-квартирою, що розташована в конкретній країні; організовують свою діяльність під впливом однієї чи кількох із цих компаній, особливо у сфері обміну знаннями і ресурсами; керуються загальною стратегією та скоординованою політикою; суттєво впливають на світовий ринок товарів і факторів їх виробництва.

Термінологічний словник
Список літератури
Основна література
Рекомендована література для поглибленого вивчення






© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru