Міжнародні кредитно-розрахункові та валютні операції - Ковальчук К.Ф. - Термінологічний словник ключових понять

Активи та позабалансові вимоги -активи, що обліковуються на певний день у балансі, тобто є у розпорядженні банку на цей час, та активи, що банк одержить у майбутньому (купівля певної валюти за угодами форвард, ф'ючерс, опціон та майбутні надходження у валюті у вигляді доходу).

Балансові та позабалансові зобов'язання - зобов'язання банку на певний день у балансі перед клієнтами та контрагентами та зобов'язання банку у майбутньому (продаж певної валюти за угодами форвард, ф'ючерс, опціон, майбутні збитки в певній валюті).

Банківський вексель - вексель, виставлений банком даної країни на свого іноземного кореспондента.

Банківський чек - письмовий наказ банку-власника авуарів за кордоном своєму банку-кореспонденту про перелік певної суми з його поточного рахунку утримувачу чека.

Валюта - грошова одиниця будь-якої країни (долар, євро, фунт стерлінгів, швейцарський франк тощо).

Валютна блокада - одна з форм валютних обмежень за якою здійснюється припинення або обмеження валютно-фінансових відносин з блокованою країною, аж до заморожування в банках валютних цінностей держави та валюти приватних осіб з метою здійснення на неї економічного і політичного тиску.

Валютна інтервенція - пряме втручання центрального банку в операції з іноземною валютою на валютних ринках з одночасним введенням обмежень у сфері валютних операцій на внутрішньому ринку.

Валютна позиція - співвідношення вимог і зобов'язань банку, включаючи його позабалансові операції, в іноземній валюті.

Валютна позиція відкрита - сума активів та позабалансових вимог у певній іноземній валюті не збігається із сумою балансових і позабалансових зобов'язань у цій самій валюті. Відкрита валютна позиція містить додатковий ризик у разі зміни валютного курсу.

Валютна позиція відкрита довга - сума активів та позабалансових вимог перевищує суму балансових і позабалансових зобов'язань у кожній іноземній валюті. Банк із такою позицією може зазнати втрат у разі підвищення курсу національної валюти відносно іноземної.

Валютна позиція відкрита коротка - сума балансових та позабалансових зобов'язань перевищує суму активів і позабалансових вимог у кожній іноземній валюті. Банк із такою позицією може зазнати додаткових втрат у разі підвищення курсу іноземної валюти відносно національної.

Валютна позиція закрита - сума активів та позабалансових вимог збігається із сумою балансових та позабалансових зобов'язань у кожній іноземній валюті.

Валютна спекуляція - купівля-продаж іноземних валют, що здійснюється з метою отримання спекулятивного прибутку на різниці в їх курсах, здійснюється фізичними і юридичними особами, банками, ТНК і ТНБ на валютному ринку.

Валютна ф'ючерсна угода - угода, що означає зобов'язання (а не право вибору на відміну від опціону) на продаж або покупку стандартної кількості певної валюти на певну дату (в майбутньому) за курсом, наперед встановленим при укладенні угоди. У стандартних контрактах регламентуються всі умови: сума, строк, гарантійний депозит, метод розрахунку.

Валютне регулювання - одна з форм державного регулювання міжнародних економічних відносин, спрямована на регулювання міжнародних розрахунків і порядку здійснення операцій з валютою та валютними цінностями з метою урівноваження платіжних балансів, зміни структури імпорту або його обмеження, скорочення платежів за кордон, концентрації валютних ресурсів у руках держави.

Валютний арбітраж - валютна операція, що поєднує покупку (продаж) валюти з подальшим здійсненням контроперації з метою отримання прибутку за рахунок різниці в курсах валют на різних валютних ринках (просторовий арбітраж) або за рахунок курсових коливань протягом певного періоду (часовий арбітраж).

Валютний блок - угруповання країн на основі валютно-економічного домінування держав, які очолюють такий блок, шляхом прикріплення до їхньої валюти валют країн - учасниць блоку.

Валютний демпінг - знецінювання національної валюти з метою масового експорту товарів за цінами, нижчими за світові.

Валютний кліринг - відносини між країнами за якими взаємні розрахунки між двома або декількома країнами здійснюється шляхом заліку зустрічних вимог, а платежі валютою здійснюються лише на суму різниці в товарних поставках та наданих послугах.

Валютний курс - курс грошової одиниці України до грошової одиниці іншої країни.

Вексель - письмове боргове зобов'язання строго встановленої форми, що дає його власнику (векселедержателю) безперечне право після закінчення строку вимагати з боржника сплати позначеної грошової суми.

Вендор-лізинг. - форма лізингу, за якою в ролі лізингової компанії виступає асоціація фірм-виробників спільно з лізинговою компанією чи банком.

Вільна економічна зона - частина території держави, на якій встановлено вільний режим для іноземних інвестицій та пільгові економічні умови (сприятливий валютний режим, податкові пільги, низькі митні ставки, особливість трудового законодавства тощо).

Девальвація - зниження курсу національної валюти щодо іноземних валют.

Депорт - покупка іноземної валюти на умовах "спот" і продаж на строк цієї ж валюти.

Документарний акредитив - угода, в силу якої банк, який діє на прохання та на підставі інструкцій свого клієнта або від свого імені, повинен провести платіж третій особі (бенефіціару) або оплатити чи проти передбачених документів, якщо дотримані всі умови акредитиву.

Експропріація - захист від втрат, що викликані діями уряду країни перебування у зв'язку з обмеженням або ліквідацією права власності чи контролю над нею, а також права на застраховані інвестиції.

Зворотній лізинг (ліз-бек) - форма лізингу, за якою власник обладнання продає лізинговій компанії обладнання, а потім бере його у лізинг, тобто продавець обладнання перетворюється в лізингоотримувача.

Золотий пул - спеціальна організація, створена США і сімома країнами Західної Європи для спільних операцій на лондонському ринку золота з метою стабілізації ринкової ціни на рівні офіційної.

Золотий сертифікат - документ, що засвідчує право їх власника одержати після його пред'явлення певну кількість цього металу.

Індексний опціон - опціон, що дає право купити (продати) певну частину індексу - показника курсу валюти або цінних паперів- за наперед встановленою ціною і на певну дату.

Інкасо - послуга, що пропонується банком, завдяки якій експорт-тер в одній країні може одержати платіж від дебітора в іншій країні.

Іноземна валюта - грошові знаки іноземних держав, кредитні та платіжні засоби, виражені в іноземних грошових одиницях, що використовуються у міжнародних розрахунках.

Конверсійний арбітраж - арбітраж, що переслідує мету купити найвигідніше необхідну валюту.

Кредитна експансія - політика стимулювання кредиту, або політика "дешевих грошей".

Кредитна рестрикція - політика обмеження кредиту, або політика "дорогих грошей".

Крос-курс - співвідношення між двома валютами, що витікає з їх курсу щодо третьої валюти.

Лаж - надбавка до офіційної ціни золота, вираженої в кредитних грошах.

Лізинг з повним обслуговуванням - форма лізингу, яка подібна до "мокрого" лізингу, але угода передбачає виконання лізингодавцем деяких додаткових послуг (проводить дослідження, що передують придбанню обладнання, здійснює поставку необхідних сировинних матеріалів для роботи цього обладнання, надає кваліфікованих спеціалістів задля роботи з обладнанням та надає деякі інші послуги).

Маржа (спред) - різниця між курсами продавця і покупця, що служить для покриття витрат банку і певною мірою для страхування валютного ризику.

Міжнародна (регіональна) валюта - міжнародна або регіональна грошова розрахункова одиниця, засіб платежу: СПЗ (спеціальні права запозичення), ЕКЮ, ЄВРО.

Міжнародна ліквідність - сукупність усіх платіжних інструментів, що можуть бути використані в міжнародних розрахунках (золото, вільно оборотні валютні запаси держав та міжнародні гроші).

"Мокрий лізинг" - форма лізингу, яка передбачає додаткові послуги лізингодавця лізингоотримувачу (здійснює утримання обладнання, ремонт, страхування, інколи управління виробництвом).

Національна валюта - грошова одиниця певної країни або той чи інший її тип (золота, срібна, паперова).

Національна валютна система - це форма організації економічних відносин країни, за допомогою яких здійснюються міжнародні розрахунки, утворюються та використовуються валютні кошти держави.

Неконвертованість валюти -захист від втрат, що виникли у зв'язку з неможливістю конвертувати місцеву валюту в іноземну для її переказу за межі країни перебування.

Облікова (дисконтна) політика - політика, яка означає зміну облікової ставки центрального банку з метою регулювання валютного курсу, шляхом впливу на рух короткострокових капіталів.

Оновлений лізинг. - форма лізингу, за якою відбувається періодична зміна раніше зданого у лізинг обладнання більш сучасним.

Операція стредл - поєднання колл-опціону і пут-опціону на одну і ту ж валюту (або цінний папір) з однаковим курсом і строком виконання.

Опціон з валютою - угода, що за умови сплати встановленої комісії (премії) надає одній із сторін в операції купівлі-продажу право вибору (але не обов'язок) або купити (операція "колл" - саll-опціон покупця), або продати (операція "пут" - рut-опціон продавця) певну кількість певної валюти за курсом, який було встановлено при укладенні угоди до закінчення обумовленого строку (у будь-який день - американський опціон; на певну дату раз на місяць - європейський опціон).

Офіційний курс національної грошової одиниці (гривні) встановлюється Національним банком України на підставі результатів торгів валютними цінностями на Міжбанківському-валютному ринку.

Офшорна зона (центр) - країна або територія, законодавство якої дозволяє реєстрацію та функціонування офшорних компаній, які створюють прибуток з джерел, що діють поза країною або територією реєстрації.

Офшорна компанія - іноземна компанія, яка зареєстрована в офшорному центрі країни, яка надає їй особливі пільги. Така компанія має право на діяльність тільки за кордоном.

Перевідний комерційний вексель (тратта) - вимога, виписана експортером або кредитором на імпортера або боржника.

Переказ - наказ банку банку-кореспонденту в іншій країні виплатити згідно вказівки свого клієнта певну суму в іноземній валюті з свого рахунку.

Поштовий переказ - письмове платіжне доручення, яке надсилається одним банком іншому (іноземному), що може бути ідентифіковане як підписане відповідною посадовою особою у банку, яка надсилає, і являє собою вказівку іншому банку виплатити певну суму грошей зазначеному бенефіціару (або за розпорядженням зазначеного бенефіціара).

Пряме котирування валютного курсу - валютний курс, що відображає ціну одиниці іноземної валюти через національну валюту.

Ревальвація - підвищення курсу національної валюти щодо іноземних валют.

Ремітування - операція, коли боржник - активна особа, купує валюту кредитора на своєму валютному ринку за курсом продавця.

Репорт - поєднання двох взаємно пов'язаних операцій: наявного продажу іноземної валюти і покупки її на строк.

Ринки золота - спеціальні центри торгівлі золотом, де здійснюється його регулярна купівля-продаж за ринковою ціною в цілях промислово-побутового споживання, приватної тезаврації, інвестицій, страхування ризику, спекуляції, придбання необхідної валюти для міжнародних розрахунків.

Світова валютна система - форма організації міжнародних валютних (грошових) відносин, що історично склалася і закріплена міждержавними домовленостями. Це сукупність способів, інструментів і міждержавних органів, за допомогою яких, здійснюється взаємний платіжно-розрахунковий оборот у рамках світового господарства.

СВІФТ (SWIFT) - міжнародна міжбанківська організація фінансових розрахунків за допомогою телексу.

Своп - валютна операція, що поєднує купівлю-продаж двох валют на умовах негайного постачання з одночасною контроперацією на певний строк з тими ж валютами.

Спекулятивний арбітраж - арбітраж, що переслідує мету отримати вигоду з різниці валютних курсів у зв'язку з їх коливаннями.

Стандартний лізинг - форма лізингу, за якою виробник обладнання продає його лізинговій компанії, яка здає це обладнання в лізинг споживачеві.

Стелажна операція - операція, яка направлена на одночасне проведення спекулятивних операцій на підвищення і пониження курсу валюти.

Таргетування - встановлення цільових орієнтирів основних грошових агрегатів з метою контролю над інфляцією.

Трасуванні - операція, коли кредитор - активна особа, продає вексель у валюті боржника на своєму валютному ринку.

Факторинг - викуп платіжних вимог у постачальників товарів (послуг).

Фіксинг - процедура котирування, яка полягає у визначенні і реєстрації міжбанківського курсу шляхом послідовного зіставлення попиту і пропозиції до кожної валюти.

Форфетування - купівля зобов'язань, погашення яких припадає на який-небудь час в майбутньому і які виникають в процесі поставки товарів (послуг) без обороту на будь-якого попереднього боржника.

Чартинг - графічне зображення динаміки курсу протягом певного періоду.

Чек - грошовий документ встановленої форми, що містить письмове розпорядження власника поточного рахунку банку про безумовну виплату певної суми конкретній особі або пред'явнику.

"Чистий лізинг". - це форма лізингу, за якою всі обов'язки, пов'язані з експлуатацією обладнання, виконує лізингоотримувач. Він сплачує податки, здійснює страхування та несе всі витрати, пов'язані з використанням обладнання.

Рекомендована література









© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru