Ринок праці - Чернявська О.В. - 9.3. Види та форми безробіття

В економічні теорії виділяють такі види безробіття:

1) Фрикційне безробіття - стосується тих осіб, які не працюють у зв'язку із добровільною зміною місця роботи у зв'язку із незадоволенням рівнем заробітної плати, умовами праці, місцем проживання тощо. Безробіття, пов'язане із пошуками чи очікуванням роботи, є відносно короткочасним. Кожна з осіб, що шукають роботу, перебуває на ринку праці в середньому не більше одного місяця. Але ж частка їх у загальній кількості безробітних може бути досить значною.

2) Інституціональне безробіття - є складовою частиною фрикційного безробіття і пов'язане з тим, що іноді надмірні соціальні виплати, запровадження гарантованого мінімуму заробітної плати, недосконалість податкової системи тощо призводять до того, що деяка частина працездатного населення не поспішає працевлаштовуватись, збільшуючи тим самим загальну кількість безробітних.

3) Структурне безробіття - виникає під впливом структурних диспропорцій на ринку праці, тобто коли внаслідок технологічних та структурних змін суспільного виробництва з'являються невідповідності між попитом і пропозицією робочої сили за професією, кваліфікацією, географічними та іншими ознаками.

4) Циклічне безробіття - виникає внаслідок циклічного спаду виробництва і є результатом зниження сукупного попиту на робочу силу. Коли сукупний попит на товари та послуги зменшується, зайнятість теж скорочується, а безробіття зростає. З цієї причини циклічне безробіття іноді називають безробіттям, пов'язаним з Дефіцитом попиту.

Навіть якщо в цілому попит дорівнюватиме пропозиції праці, завжди існуватимуть фрикційне і структурне безробіття. При повній зайнятості рівень безробіття дорівнює сумі рівнів фрикційного та структурного безробіття. Такий рівень називається природним. Природна норма безробіття характеризує найкращий для економіки резерв робочої сили, що може досить швидко здійснювати міжгалузеві й міжрегіональні переміщення в залежності від попиту пропозиції робочої сили. В економічно розвинутих країнах природна норма безробіття знаходиться на рівні 5-12 %.

Рівень безробіття населення (за методологією МОП) по Україні був нижчим ніж середній по 25 країнах Євросоюзу, а також у порівнянні з такими країнами як: Польща, Словаччина, Литва, Іспанія, Греція, Латвія. Франція, Німеччина, Естонія та Фінляндія (рис. 9.5) та сільського населення (2,8%), порівняно з міськими жителями (2,0%).

Слід зазначити, що на кінець 2010р. рівень зареєстрованого безробіття становив 2,7% економічно активного населення працездатного віку. Серед країн СНД Україна за цим показником посідала третє місце (рис. 9.6).У залежності від причин вивільнення робочої сили безробіття є добровільним та вимушеним. До добровільного відносять фрикційне та інституційне безробіття.

До вимушеного безробіття відносяться такі види безробіття: технологічне, структурне, конверсійне, економічне, маржинальне і молодіжне.

Технологічне безробіття виникає внаслідок переходу до нових по колінь техніки, технології коли частка ручних робіт стає меншою, а нові, технології потребують більш високого рівня кваліфікації і перепрофілювання працівників.

Рівень зайнятості населення в країнах Євросоюзу в середньому за 2007-2011рр. % до економічно активного населення

Рис. 9.5. Рівень зайнятості населення в країнах Євросоюзу в середньому за 2007-2011рр. % до економічно активного населення

Рівень зареєстрованого безробіття серед країн СНД у 2011р.

Рис. 9.6. Рівень зареєстрованого безробіття серед країн СНД у 2011р. Джерело даних: Статистичний довідник "Ринок праці У 2011 році".

Примітка: По Україні рівень зареєстрованого безробіття розраховано у відсотках до економічно активного населення працездатного віку.

Структурне безробіття спричиняється масштабним перетворенням економіки, закриттям неперспективних підприємств, скороченням чисельності управлінського персоналу. До цього виду безробіття дуже близьке конверсійне, яке виникає внаслідок скорочення армії і персоналу у галузях військової економіки.

Економічне безробіття спричиняється кон'юнктурою ринку, недостатнім попитом на товари і послуги і веде до згортання виробництв і звільнення працівників. Цей вид безробіття зникає в період зростання виробництва.

Маржинальне безробіття - безробіття слабо захищеного населення. Сюди відноситься молодь, жінки з малими дітьми.

Молодіжне безробіття (до молоді, за статистикою, відносяться громадяни у віці від 16-ти до 31-35-ти років). Молодим людям після закінчення навчання, як правило, дуже важко влаштуватись на роботу. Останніми роками питома вага молоді в загальній кількості безробітних досягла 30 %.

Молодіжне безробіття досить економічно небезпечне тому, що з молодіжного середовища поповнюються ряди злочинців, і, як наслідок, загострюється кримінальна ситуація.

За часом і місцем виникнення безробіття може бути сезонним, циклічним, регіональним.

В залежності від величини часового інтервалу безробіття може бути тривалим (4-8 місяців), довготривалим (8-18 місяців) і застійним (більше 18-ти місяців). У випадку застійного безробіття наступають незворотні зміни у відношенні до праці: зменшується бажання шукати роботу самостійно, відбувається дискваліфікація, втрата трудових навичок, звикання до низького рівня життя. Від таких соціальних груп залежить соціальна стабільність держави.

Працівники Луганського центру профорієнтації громадян встановили, що найнебезпечніша фаза безробіття починається після шести місяців пошуку роботи. Для фази характерні ознаки деструктивних змін особистості, а надалі - безпорадності і примирення з ситуацією. Людина починає звикати до бездіяльності, втрачає професіоналізм і здобуті навички [60, с.12]. такого ж висновку дійшли і зарубіжні вчені, визначивши наступний взаємозв'язок ймовірності працевлаштування і тривалості безробіття (рис. 9.7).

Ймовірність працевлаштування в залежності від тривалості безробіття

Рис. 9.7. Ймовірність працевлаштування в залежності від тривалості безробіття [13, с.94]

В залежності від ступеня відкритості безробіття може бути прихованим та легалізованим. Приховане безробіття у державній статистичній звітності визначається двома показниками "вимушені відпустки без збереження заробітної плати", "вимушена неповна зайнятість у режимі неповного робочого часу".

9.4. Соціальний захист населення у випадку безробіття
9.5. Сучасні пріоритети соціального захисту в Україні
Тема 10. Гнучкий ринок праці
10.1. Поняття жорсткості та гнучкості ринку праці
10.2. Гнучкість витрат на робочу силу
10.3. Гнучкість форм зайнятості та використання робочого часу
10.4. Географічна та професійна мобільність робочої сили як елемент гнучкості ринку праці
Тема 11. Аналіз і прогнозування стану ринку праці
11.1. Теоретичні основи аналізу ринку праці України
11.2. Інформаційне забезпечення аналізу ринку праці України
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru