Основи охорони праці - Гандзюк М.П. - 4.1. Оцінка стану охорони праці на підприємстві

4.1. Оцінка стану охорони праці на підприємстві

Оцінка стану охорони праці на підприємстві в цілому і в його структурних підрозділах базується на аналізі даних атестації робочих місць, паспортизації санітарно-технічного стану цехів та відділів, результатах виконання комплексних планів покращення умов праці та санітарно-оздоровчих заходів, а також на динаміці показників виробничого травматизму та професійних захворювань.

Поточна оцінка стану охорони праці у виробничих цехах та дільницях може бути визначена узагальненим коефіцієнтом рівня охорони праці цеху К%", що є середньоарифметичним суми трьох коефіцієнтів:

де Кд = ~ - коефіцієнт рівня дотримання правил охорони праці

(Сд - кількість працюючих, що дотримуються правил охорони праці; С - загальна кількість працюючих);

Кб = - коефіцієнт технічної безпеки обладнання (пв6 -п кількість одиниць обладнання, що відповідає вимогам безпеки і санітарним вимогам; п - загальна кількість обладнання);

Квпр - -- - коефіцієнт виконання планових робіт з охорони т праці (ттіф- кількість фактично виконаних запланованих робіт з охорони праці; тп - загальна кількість запланованих робіт за певний відрізок часу).

При підрахунках Кд кількість працюючих, що дотримуються правил охорони праці, встановлюється на основі обстеження кожного робочого місця, а також аналізу записів в журналі трьохступеневого контролю охорони праці. Порушеннями правил вважаються: робота без інструктажу або його термін прострочений; робота без засобів захисту, передбачених інструкцією з техніки безпеки; робота на обладнанні, що не пройшло технічного огляду, або його термін прострочений; невідповідність прийомів праці вимогам інструкції з техніки безпеки та ін.

При підрахунках К6 встановлюється перелік основних вимог безпеки до виробничого обладнання, що подані в державних та галузевих стандартах. Порушенням вимоги безпеки вважається відсутність або зіпсованість передбачених технічною документацією засобів захисту (блокування, огородження, сигналізації), засобів електрозахисту, засобів автоматичного або ручною управління, зміни в конструкції, не передбачені технічною документацією та ін.

При підрахунках Ктр кількість запланованих заходів визначається за оперативним планом, до якого входять поточні заходи, передбачені адміністрацією підприємства; роботи, передбачені угодою по охороні праці; приписи органів державного нагляду, вище-стоячих керівних органів управління і відділів охорони праці; акти розслідування нещасних випадків (форма Н-1),

Для підрахунку коефіцієнта рівня охорони праці всього підприємства К'о" розраховуються такі коефіцієнти: КЦ" - для структурних підрозділів, а потім підраховується узагальнюючий коефіцієнт як середньоарифметичне значення із всіх підрахованих по структурних підрозділах, тобто:

де Копі К^ Коп - узагальнені коефіцієнти рівня охорони праці структурних підрозділів (цехів, дільниць); і4 - кількість структурних підрозділів.

Для забезпечення подальшого покращення стану охорони праці в підрозділах підприємства, при плануванні робіт у цій області на кожний наступний рік орієнтуються на базовий коефіцієнт стану охорони праці, який приймають як середньомісячне значення Коп минулого року, збільшене на 5%. Якщо не було досягнуто базового рівня, то коефіцієнт зберігається на наступний рік. При перевищенні базового рівня на 5% на наступний рік планується зберегти його фактичне досягнуте значення. При К^ = 1 виробничий підрозділ матеріально стимулюється за добру роботу по охороні праці.

4.2. Пільги та компенсації за важкі та шкідливі умови праці
РОЗДІЛ 5. СОЦІАЛЬНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ ПИТАННЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ
5.1. Соціальне значення охорони праці
5.2. Економічне значення охорони праці
5.3. Витрати на покращення умов і охорону праці
5.4. Методика оцінки соціальної і соціально-економічної ефективності заходів щодо покращення охорони праці
5.5. Економічна оцінка заходів з охорони праці
5.6. Спрощена методика визначення ефективності витрат на охорону праці
РОЗДІЛ 6. ТРАВМАТИЗМ ТА ПРОФЕСІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ. ЗАХОДИ ЩОДО ЇХ ЗАПОБІГАННЯ
6.1. Розслідування та облік нещасних випадків на виробництві
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru