Історія зарубіжної літератури XIX - XX ст - Давиденко Г. Й. - 4. "Книга пісень" - видатне явище німецького романтизму. Народнопісенна основа віршів

У 1827 році з'явилася знаменита поетична збірка "Книга пісень", яка увібрала все краще з поетичного доробку поета 1816-1827 років. "Книга пісень" - своєрідний ліричний щоденник, це цілісний твір за композицією, змістом і формою. Це поетична розповідь про нещасливе, нерозділене кохання. "З мого великого болю творю я пісні маленькі", - говорив поет і гірко підсумовував: "Книжка ця - то тільки урна з попелом мого кохання". Не підлягає сумніву те, що вірші, видрукувані у збірнику, надихалися нерозділеним коханням молодого поета до своєї кузини Амалії. У тому, як він розповідає про кохання, свої почуття, вражає насамперед невичерпне багатство емоцій, мистецтво передавати найвитонченіші відтінки людських почуттів та думок.

Збірка склалася з 4-х частин - "Страждання юності" (цикли "Образи снів", "Пісні", "Романси", "Сонети"), "Ліричне інтермецо", "Знову на батьківщині", "Північне море". У межах кожної частини чи циклу вірші пронумеровані. Цикли

"Романси" і "Сонети" та дві останні частини книги віршів, крім номерів, мають ще й назви.

Створювалися цикли в різний час, а це означало, що у своїй сукупності "Книга пісень" відбивала еволюцію поетичної творчості Гейне кінця 10-х і 20-х рр. Збірці притаманна певна поетична єдність. Провідною у перших 3-х циклах виступала тема нерозділеного, нещасливого кохання. В останніх циклах на перший план вийшла тема природи.

До збірки увійшли поезії різних жанрів: пісня, балада, романс, сонет, що свідчив про орієнтацію на народну поезію, на ритмомелодику, образність і стиль німецьких народних пісень.

Далекий від народнопісенного ліричний герой збірки за своєю природою став, скоріше, німецьким інтелігентом того часу, який свої почуття і переживання втілив в дещо відсторонених і поетично-абстрагованих народнопісенних формах і образах.

Серцевиною збірки був цикл "Ліричне інтермецо", який відзначив найбільшою сюжетно-тематичною єдністю. В ньому послідовно відтворилася вся історія кохання поета від його зародження і до драматичної розв'язки - виходу коханої заміж за іншого й страждань самотнього поета. Це ніби своєрідний любовний роман, що складався з ліричних мініатюр.

На відміну від першого циклу (де кохання було фатальною силою, що несла страждання і загибель), кохання постало як людське почуття, що принесло щастя.

У циклі "Знову на батьківщині" відбулося значне зміщення змісту у повсякденно-побутову площину. У цьому циклі більше дотепності, іронічної гри, а водночас і послаблення ліризму та переспівування самого себе.

І за змістом, і за формою окремо стоїть у "Книзі пісень" цикл "Північне море", наповнений величними і живописними картинами природи. Цикл писаний здебільшого у формі верлібру (вільного вірша).

До найславетніших поетичних здобутків Г.Гейне належав знаменитий вірш, присвячений рейнській красуні Лореляй. За давньою народною легендою Лореляй - це прекрасна чарівниця, котра з'являлася на високій скелі над річкою Рейн і своїм звабливим сміхом занапащала тих, хто пропливав річкою. Ця легенда дуже вразила поета. Саме Гейне зробив цей сюжет дуже популярним, і його вірш став народною піснею. Гейнівська Лореляй втілив згубну силу кохання, котрою вона наділена не зі своєї волі. У своєму вірші поет зберіг фольклорні елементи, простоту форм, мелодійність "пісні" і романтичну піднесеність тону. Поетичний текст гейнівського вірша знайомив із старовиною, відкривав перед нами поетично відтворену картину традицій, стосунків і характерів давно минулого часу.

Ще одним шедевром поетичної творчості Г.Гейне став вірш "Самотній кедр на стром ині...".

Самотній кедр на стромині В північній стоїть стороні, І кригою, й снігом укритий, Дрімає і мріє вві сні. І бачить він сон про пальму, Що десь у південній землі Сумує в німій самотині На спаленій сонцем скалі.

Головний мотив - нерозділене кохання. Головною стає думка про самотність людини у світі. Безмежним простором (північ-південь) роз'єднані кедр і пальма.

Особливості стилю поета:

o принцип циклічності: місце кожного вірша визначене його зв'язками з попереднім і наступним;

o історія трагічного кохання набуває загальнолюдського звучання, характеризує стан душі сучасної письменникові молоді зі щирою, вразливою душею;

o лексичні і синтаксичні повтори;

o контраст і антитеза;

o мелодійність поезії;

o ліричний герой - романтик, для якого немає щастя без кохання; він відчував свою перевагу над "цивілізованим світом" філістерів;

o лірика з елементами романтичної іронії (все ставиться під сумнів).

"КНИГА ПІСЕНЬ"

"Страждання юності"

"Ліричне інтермецо"

"Знову на батьківщині"

"Північне море"

Знехтуване почуття кохання стало джерелом різкого конфлікту поета з дійсністю

Послідовно простежена вся історія кохання поета, який зосередився на власних переживаннях і душевних муках

Поет розповідав про пережиту нещодавно трагедію

Образ - море

Кохання - ірраціональна і фатальна сила

За канонами романтичного мистецтва присутні зав'язка, кульмінація, розв'язка

Минуле змусило осмислити душевні муки героя, а не переживати знову

Філософська лірика

Юнак вів бесіду з привидами на цвинтарі, його серце обливалося кров'ю через нещасливого кохання

"Вона" - невірна кохана, її образ узагальнений, позбавлений індивідуальних рис

Ліричний герой - людина з досвідом, тому почуття розкриті динамічно: то розквіт, то згасання надії на щастя

Природа співвіднесена з людиною і людське життя вимірене масштабами світобудови

"Книга пісень" ще за життя автора витримала тринадцять видань, а в 1855 р. вийшла у французьких перекладах. Багато віршів із збірки покладено на музику, значна частина поезій стала народними піснями і в Німеччині, і далеко за її межами.

Питання для самоконтролю:

1. Які факти з життя Е. Т.А.Гофмана вам найбільше сподобалися і запам'яталися?

2. Назвіть основні теми творчості письменника і найвидатніші твори.

3. Визначте, у чому різниця між філістерами та ентузіастами.

4. Яке місце в житті Г.Гейне займали жінки?

5. Із скількох циклів складається збірка Гейне "Книга пісень"?

6. Опишіть образ ліричного героя збірки.

ЛЕКЦІЯ 3. Англійський романтизм. ДЖ. Г. Байрон. П.Б.Шеллі
1. Особливості розвитку англійського романтизму
2. Короткі відомості про життя і творчість П.Б.Шеллі. Гармонія людини з природою - провідна тема лірики поета
3. Дж. Г. Байрон - видатний англійський поет-романтик, фундатор епохи нової поезії
4. "Українська" та "східна" теми у творчості Дж.Г.Байрона: "Мазепа", цикл "Східні поеми". Роман у віршах "Дон Жуан"
ЛЕКЦІЯ 4. Вальтер Скотт - засновник жанру історичного роману
1. Життєвий шлях Вальтера Скотта
2. Жанр історичного роману, його ознаки та особливості
Особливості історичного роману В. Скотта
Своєрідність історичних романів В. Скотта
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru