Історія зарубіжної літератури XIX - XX ст - Давиденко Г. Й. - Основні риси художнього методу В.Скотта

За тематикою і проблематикою всі прозові твори В. Скотта можна поділити на 3 групи:

o романи шотландського циклу, написані в основному до 1820 р. ("Уеверлі, чи 60 років тому" (1814), "Гай Маннерінг" (1815), "Антикварій" (1816), "Пуритани" (1816), "Роб Рой" таін.);

o романи, присвячені середньовічному історичному минулому Англії ("Айвенго" (1819), "Монастир" (1820), "Абат" (1820), "Вудсток" (1826)).

o романи, присвячені історії інших європейських країн ("Квентін Дорвард" (1823)).

"Уеверлі"

У центрі інтриги роману - молодий, недосвідчений та наївний англійський дворянин Едвард Уеверлі, з родини, котра несла на собі "весь тягар консервативних симпатій і пересудів, політичних і церковних". Едвард, як офіцер англійської армії, поїхав служити у Шотландію. На календарі 1745 рік, саме той рік, коли гірська країна зробила останню значну і відчайдушну спробу відвоювати в Англії свою незалежність. Очима "людини ззовні" дивився юнак на чужу і незрозумілу для нього дійсність. Він бачив розбурхану політичними чварами і суворими сутичками країну, де на кожному кроці можна було стати жертвою розбійників, грабіжників і здичавілих месників. Події жбурляли Уеверлі з одного ворогуючого табору в інший, йому неодноразово загрожувала смертельна небезпека. Нарешті, у вирішальному бою він бився проти власної армії і його, як зрадника, мали стратити. Однак усі складні перипетії долі молодого англійця завершилися щасливо. Він не лише уник загибелі, а й одружився з багатою спадкоємицею шляхетного шотландського роду, кохання до якої було головною пружиною його творчості.

Дуже важливу роль у романі відіграли другорядні постаті, передусім шотландці, показані зі щирою симпатією співвітчизника й одночасно із об'єктивністю художника. Такі, наприклад, образи вождя гірського плану Вік Ян Вора і його сестри Флори.

"Роб Рой"

У цьому романі автор звернувся до історії так званих якобінських повстань XVIII ст. Він розповідав про події першого великого повстання горців, яке підготували і здійснили прихильники Стюартів ще у 1715 р., тобто за 30 років до повного знищення кланів. Письменник детально пояснив, що якобити (прихильники короля Якова II) отримали поразку, тому що лондонське буржуазно-аристократичне керівництво володіло великими економічними, політичними і воєнними перевагами.

Назву твір одержав за прізвиськом шотландського національного героя Роберта Макгрегора. Роб Рой - Робін Гуд. Він грабував багатіїв, щоб допомогти бідним. У його образі поєдналися романтичні та реалістичні риси: він благородний, відданий друзям, наділений богатирською силою. Роб Рой чудово орієнтувався у справах і разом з повсталими горцями являв собою грізну силу, з якою не могли не рахуватися чиновники і фінансисти із Глазго.

Заслужила на увагу історія Роб Роя. Чесно і скромно герой жив зі своєю сім'єю, займаючись продажем худоби. Але у важкий рік він не зумів викрутитися зі скрутного становища. Одного разу за його відсутності люди шотландського вельможі герцога Монроза пограбували дім і господарство Роб Роя, збезчестили дружину, бо він заборгував велику суму грошей. Повернувшись додому, герой побачив залишки свого сімейного вогнища. Тоді і вирішив стати розбійником і податися в гори.

"Квентін Дорвард"

Події твору відбувалися у Франції XV ст. В центрі оповіді - чужинець, який бачив французьке життя доби Людовіка XI неупередженими, зацікавленими очима. Квентін Дорвард - шотландський вояк, який утік від переслідувань своїх кревних ворогів і вступив на службу до короля Франції, брав участь у складних перипетіях політичного життя країни, часто мимоволі. Хлопець із шотландського клану спостерігав важливі події історії сусідньої держави, коли один із найрозумніших і най-далекоглядніших мужів держави вів запеклу боротьбу проти сваволі великих феодалів, своїх непокірних васалів. Автор створив портрет короля-політика мудрого і безжального, для якого підступність, використання злих і добрих якостей людей - нормальні засоби ведення політичної гри в ім'я вищих цілей. У романі описано безліч пригод і романтична любовна історія, яка закінчилася для її героїв, попри всі випробування і перешкоди, шлюбом.

Основні риси художнього методу В.Скотта

o створення жанру історичного роману;

o романтичні картини феодального середньовіччя і далекого минулого рідної Шотландії визначили колорит його романів;

o фабула творів мала авантюрно-мелодраматичний характер;

o використання фантастики, яка пов'язана з народними повір'ями;

o створення значних народних характерів;

o введення прийому поєднання опису приватного життя з історичними подіями;

o підкреслення залежності долі окремої людини від ходу розвитку історії;

o використання реалістичних рис.

Питання для самоконтролю

1. До яких літературних жанрів у своїй творчості звертався В.Скотт?

2. У чому полягає новаторство письменника?

3. Які своєрідні особливості історичного роману В.Скотта?

4. На які тематичні групи можна поділити всі історичні романи прозаїка?

5. Розкрийте основні риси художнього методу В. Скотта?

ЛЕКЦІЯ 5. Французький романтизм. Віктор Гюго
1. Розвиток романтичної літератури Франції XIX ст.
2. В.Гюго - видатний французький письменник-романтик. Особливості романтизму і новаторство В.Гюго
3. Романна творчість В.Гюго: "Людина, яка сміється", "93", "Знедолені"
ЛЕКЦІЯ 6. Жорж Санд - письменниця-феміністка
1. Життєвий шлях Жорж Санд. Витоки феміністичної теорії
2. Роман "Індіана" - літературний дебют французької письменниці
3. Образ сильної і незалежної жінки в дилогії "Консуело", "Графиня Рудольштадт"
ЛЕКЦІЯ 7. Американський романтизм. В. Ірвінг. Ф. Купер. Н. Готорн
1. Загальна характеристика американського романтизму
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru