Міжнародний менеджмент - Юхименко П.І. - Експортні операції

Основні можливості міжнародних корпорацій при здійсненні експортних операцій:

1. Транснаціональні корпорації виробляють конкурентоспроможні товари і послуги та мають можливості постачати їх у різні країни, при цьому агресивно впливаючи на ринки цих країн.

2. Більшість країн світу мають потребу в цих товарах і послугах для прискорення свого соціально-економічного розвитку. Завдяки застосуванню ефективних інформаційних технологій імпортери цих країн швидко виявляють виробників конкурентоспроможних товарів. Так, однією з найбільш досконалих вважається експортна діяльність міжнародної корпорації "Мінесота Майнінг енд Ману-фекчурінг" (ЗМ) (США) - виробник понад 40 тис. найменувань товарів. Обсяг експорту становить 1,5 млрд доларів США при загальних обсягах продажів понад 15 млрд доларів, 52 % з яких - закордонні.

Стратегія експорту базується на чотирьох простих принципах:

1. Входь на новий ринок першим, тобто перемагай інших.

2. Виробляй мало і продавай мало для входження на ринок у невеликих масштабах за незначного інвестування та просування одного головного продукту.

3. Наймай на роботу місцевих працівників для продажу продукції фірми.

4. Формулюй і реалізуй глобальні стратегічні плани експорту та кінцевого закордонного виробництва продукції.

Виважена експортна стратегія "ЗМ" забезпечила успіх усієї корпорації і в Україні, на ринку якої продається багато найменувань її товарів, зокрема клейка стрічка, шліфувальний папір, записники "Post-it Notes", медичні препарати і т. ін. Детальніше про досвід організації експортних операцій цієї корпорації студенти можуть дізнатися з підручника Ч. Гіла.

Важливо звернути увагу і на підтримку експортної діяльності міжнародних корпорацій відповідними урядовими і неурядовими організаціями країни походження цих підприємств. Мало відомо, наприклад, що за обсягом експорту підприємств штат Каліфорнія (США) посідає восьму сходинку. Значний внесок у це досягнення зробили представництва уряду цього штату в Японії, Китаї, європейських країнах, які доповнюють у цьому напрямі діяльність американських посольств. Широко відомий досвід роботи за кордоном японських торговельних домів "Сого-Соша".

Слід звернути увагу на експортне фінансування - залучення, забезпечення і використання фінансових коштів з метою здійснення експортної угоди, в основі якої не лише торгівля товарами народного споживання, а й поставка машин та обладнання, продаж нематеріального майна (права, ліцензії). Експортне фінансування має бути пов'язане безпосередньо з конкретним договором про поставку товарів і послуг, в якому врегульовані права та обов'язки продавця (постачальника) і покупця (підрядника).

Фінансуватися експорт може звичайними і нетрадиційними методами; кошти надаються банками, небанківськими установами або державними організаціями.

При фінансуванні експорту використовуються практично всі форми кредитів, які застосовуються для внутрішньої торгівлі. З'явилися і особливі форми фінансування, які перебувають у тісному зв'язку з наданими іноземному партнеру умовами платежу.

Таблиця 13.1

Фінансування експорту

Види

Звичайні, або традиційні, методи

Нетрадиційні методи

Короткострокове

Незабезпечений овердрафт у національній або іноземній валюті. Аванси під інкасо. Врахування або купівля векселів / чеків банком.

Акцептні кредитні лінії.

Аванси покупця

Експортний факторинг.

Кредити експортних посередників. Фінансування через комісійні фірми

Середньостроко-ве

Позичка в національній або іноземній валюті.

Кредит спеціальної державної установи

Форфетинг. Лізинг.

Міжнародні кредитні спілки.

Зустрічна торгівля

Довгострокове

Випуск єврообліга-цій.

Кредит покупцю. Проектне фінансування

Випуск акцій

13.2. Посередницькі організації, що сприяють здійсненню торговельних операцій
13.3. Страхування і державна підтримка експортних операцій міжнародних корпорацій
13.4. Особливості складання контрактів у міжнародних корпораціях
Тема 14. МІЖНАРОДНИЙ ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ
14.1. Сутність та особливості фінансового менеджменту в міжнародному бізнесі
14.2. Основні напрями фінансового менеджменту в ТНК
14.3. Нетрадиційні методи фінансування
Тема 15. ТЕХНОЛОГІЧНА ПОЛІТИКА МІЖНАРОДНИХ КОРПОРАЦІЙ
15.1. Мета і напрям технологічної політики
Особливості сучасного технологічного розвитку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru