Організація бізнесу - Скібіцький О.М. - 5. АКЦІОНЕРНІ ТОВАРИСТВА

5.1. Сутність корпоративного управління

5.1.1. Поняття корпоративного управління й корпоративних прав

У даному розділі викладені основні принципи корпоративною керування, що є загальноприйнятими в країнах світового співтовариства. Оскільки більшість великих і середніх приватизованих підприємств України перетворені у відкриті акціонерні товариства, у даному Посібнику основна увага зосереджена на правових нормах і практичних механізмах, застосовуваних саме до цього виду акціонерних товариств. Даний розділ складено на основі діючого законодавства України. Однак, варто брати до уваги, що наразі у даній сфері йде активний законотворчий процес. Тому даний розділ рекомендується використовувати як загальний довідник.

Масова приватизація, що здійснюється в Україні, трансформувала тисячі великих і середніх підприємств у відкриті акціонерні товариства. Це дозволило мільйонам громадян стати власниками і створило необхідну мотивацію і зацікавленість в ефективному функціонуванні приватизованих підприємств. Ефективне керування відкритим акціонерним товариством вимагає тісного співробітництва між акціонерами, їх представниками в Наглядовій раді й Правлінні.

Корпоративне управління (Corporate Governance) - це система виборних і призначених органів, що здійснюють керування діяльністю відкритих акціонерних товариств, що відбиває баланс інтересів власників і спрямована на забезпечення максимально можливого прибутку від усіх видів діяльності відкритого акціонерного товариства в рамках норм діючого законодавства.

У світовій економічній літературі категорія "корпоративне управління " використовується в широкому розумінні як управління корпораціями в інтересах власників. Причому в більшості випадків не проводиться жорстке розмежування між господарськими товариствами і державними. Таке поняття, як "корпоративна власність", у законодавчо правовій базі України не використовується, а застосовується поняття "корпоративні права". На сьогодні не Існує єдиного визначення корпоративного управління ні у зарубіжній, ні у вітчизняній науковій літературі. Часто під корпоративним управлінням розуміють загальний менеджмент, що не точно визначає його сутність. Іноді корпоративне управління подають як систему органів управління або сукупність організаційно-правових норм.

Корпоративне управління, насамперед, можна розглядати як управління корпоративними правами. Таке визначення є найбільш загальним, оскільки управління корпоративними правами стосується усіх їх власників, а ними є значна частина людей як у світі, так і в Україні.

Корпоративне управління - це процеси регулювання власником руху його корпоративних прав із метою отримання прибутку, управління корпоративним підприємством, можливих спекулятивних операцій з корпоративними правами, відшкодування витрат через отримання частки майна при його ліквідації. Суть корпоративного управління може бути більш конкретизована через визначення його суб'єктів і об'єктів.

Суть поняття "корпоративні права"

Корпоративні орава - це право власності на частку (пай) у статутному фонді (капіталі) юридичної особи, включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої особи, а також частки активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства.

Світовий досвід вказує на велику кількість власників тих чи інших видів корпоративних прав. Наприклад, у США власниками акцій є значна кількість громадян (більш як 25 млн осіб), у цілому понад 50 млн американців володіють цінними паперами корпорацій, банків, муніципальних і державних органів. Заданими вітчизняної "Економічної енциклопедії", тільки акціями в Швеції володіє кожний другий громадянин, у США та Англії - більше ніж кожний п'ятий, в Японії держателем акцій є кожний сьомий.

Якщо розглядати корпоративні права як найбільш загальний об'єкт корпоративного управління, то його можна визначити так: корпоративне управління - це механізм регулювання власником руху його корпоративних прав із метою отримання прибутку, управління корпоративним підприємством, можливих спекулятивних операцій з корпоративними правами, відшкодування витрат через отримання частки майна при його ліквідації; головною метою корпоративного управління є отримання частини прибутку, яку називають дивідендом.

Дивіденд - це частина прибутку (платіж), що проводиться на користь власника корпоративних прав, емітованих юридичною особою внаслідок розподілу частини її прибутку.

5.1. Сутність корпоративного управління
5.1.1. Поняття корпоративного управління й корпоративних прав
Суть поняття "корпоративні права"
5.1.2. Суб'єкти корпоративного управління
Інвестори як суб'єкти корпоративного управління
Працівники корпоративних структур як суб'єкти корпоративних відносин
5.1.3. Відмінність корпоративного управління від загального менеджменту
5.1.4. Корпоративні організаційні форми бізнесу
5.1.5. Корпоративні ознаки підприємства державного сектора
Форми державної корпоративної власності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru