Педагогіка - Зайченко І.B. - 10.5. Стандартизація освіти в основній школі

Освітній стандарт – це обов'язковий рівень вимог до загальноосвітньої підготовки випускників і відповідні до цих вимог зміст, методи, форми, засоби навчання і контролю знань. У змістовному аспекті стандарт середньої загальноосвітньої школи передбачає:

— знання теорій, концепцій, законів і закономірностей основ наук, історії науки, методології, проблем і прогнозів;

— уміння застосовувати наукові знання на практиці при вирішенні пізнавальних (теоретичних) і практичних завдань;

— мати власні судження в галузі теорії і практики даної освітньої сфери;

— знання основних проблем суспільства (соціальних, політичних, економічних, екологічних, моральних, виробничих, національних, міжнародних, культурних, сімейних та інших) і розуміння своєї ролі у їх вирішенні;

— володіння технологією неперервної самоосвіти.


Це є загальною основою стандартизації освіти за ступенями, рівнями освіти і конкретизується за освітніми галузями, конкретними навчальними дисциплінами. Введення освітніх стандартів висуває питання про гарантоване досягнення кожним учнем визначеного наперед заданого рівня базової підготовки, дозволяє кожному учню навчатися на максимально доступному рівні, формує позитивні мотиви навчання. Однак, викладені підходи до стандартизації освіти з часом будуть змінюватись, уточнюватись, коригуватися в процесі перебудови шкільної освіти.

Нині в Україні здійснюється широкомасштабна робота, спрямо­вана на вироблення державного стандарту загальної середньої освіти (загальноосвітній стандарт). Для початкової школи вже затверджено Базовий навчальний план, Державний стандарт і навчальні програми, які почали впроваджуватися в практику навчання з 01.09.2001 року.

Загальноосвітній стандарт – це система показників, що однозначно визначає встановлені державою норми освіченості, досягнення яких обов'язкове для особи, яка одержує документ про загальну середню освіту.

Наведемо основні складові загальноосвітнього стандарту:

1) базовий навчальний план, що окреслює в інтегрованому вигляді контури змісту загальної середньої освіти (перелік освітніх галузей, що вивчатимуться в школі), визначає питому вагу кожної галузі в загальному обсязі загальної освіти і тривалість її вивчення, встановлює тижневе навантаження учнів кожного класу та співвідно­шення в ньому навчального часу, що відводиться на реалізацію державного, шкільного і регіонального компонентів змісту освіти;

2) стандарти освітніх галузей (змістове наповнення галузі та обов'язковий для всіх учнів рівень його засвоєння), що можуть розроблятися стосовно галузі в цілому або навчальних предметів і курсів, у яких реалізується зміст відповідної галузі.

Для оволодіння інформаційною грамотністю запроваджується курс "Основи інформатики", який ознайомлює учнів із сучасними засобами обчислювальної техніки, прищеплює навички роботи з ком­п'ютерами та іншими засобами сучасних інформаційних технологій.

Загальноосвітній стандарт покликаний упорядкувати навчальне навантаження школярів, перетворити його з фактора, що негативно позначається на їхньому фізичному і психічному розвитку, на позитивний фактор такого розвитку.

Визначення загальнообов'язкових вимог аж ніяк не означає уніфікацію освіти, а навпаки, створює необхідний ґрунт для диференціації навчання, упорядковуючи його, надаючи можливості забезпечити оптимальні умови для розвитку кожного школяра, задоволення його індивідуальних інтересів.

10.6. Стратегія розвитку варіативної освіти в Україні
Тема 11. Загальні методи навчання
11.1. Поняття про методи навчання
11.2. Класифікація методів навчання
11.3. Методи організації і здійснення навчально-пізнавальної діяльності
11.4. Методи стимулювання навчальної діяльності школярів у процесі навчання
11.5. Методи контролю і самоконтролю в навчанні
11.6. Проблема оптимального вибору методів навчання
Тема 12. Засоби навчання
12.1. Поняття засобів навчання та їх класифікація
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru