Економічна теорія - Білецька Л.В. - 5. Ефективність суспільного виробництва та її визначення

Найважливішим якісним показником суспільного виробництва є його ефективність. Ефект - це результат виробництва. Ефективність - це різниця між результатами і витратами.

У масштабі народного господарства ефективність суспільного виробництва вимірюється відношенням розмірів створеного за певний період часу національного доходу до витрат суспільної праці; у масштабі галузі, об’єднання, підприємства - відношення величини чистої продукції до витрат суспільної праці в кожній з цих ланок народного господарства.

Ефективність суспільного виробництва у динаміці означає ефективність суспільного відтворення. Ефективність виробництва - відносний показник, що характеризує результативність виробництва у співставленні з використаними виробничими ресурсами, їх витратами. Загальний вираз цього співвідношення має такий вигляд:

Ефект виробництва (продукт)

Ефективність виробництва =-:-.

Витрати ресурсів

Американські економісти Макконелл і Брю так визначають ефективність виробництва: "Економічна ефективність характеризує зв’язок між кількістю одиниць рідкісних ресурсів, які застосовуються у процесі виробництва,1 і отриманою в результаті кількістю якогось потрібного продукту" .

Більша кількість продукту, отримана від даного обсягу витрат, означає зростання ефективності. Менший обсяг продукту за тих же витрат вказує на зниження ефективності.

1 Макконелл К. Р., Брю С. Л. Економіка: принципи, проблеми і політика. - Т. 1. - С. 39 .

При цьому слід виявити зв’язок економічноїта соціально-економічної ефективності виробництва, адже повна характеристика ефективності пов’язана не лише з врахуванням витрат на виробництво продукту (економічна ефективність), але й з рівнем задоволення суспільних потреб (соціально-економічна ефективність). Між ними існує тісна взаємозалежність: чим раціональніше використовуються виробничі ресурси, тим повніше задовольняються соціальні потреби.

Ефективність суспільного виробництва - складна і багатопланова категорія, її окремі аспекти вимірюють за допомогою конкретніших показників. Виділимо серед них такі:

1. Продуктивність праці (Ппр) виражає відношення величини продукту (П) до затрат живої праці (Р)

Продуктивність праці - це показник ефективності робочої сили у процесі створення матеріальних благ і послуг. Зворотний показник - трудомісткість продукту (-), який показує, скільки потрібно укласти праці.

Ефективність же матеріально-речових факторів виражається такими показниками як фондовіддача і матеріаловіддача.

2. Фондовіддача - це відношення вартості продукту до основних виробничих фондів (П). Зворотним показником фондовіддачі

Ф

є фондомісткість продукту (П), який показує, скільки потрібно

Ф

обладнання, станків тощо.

Фондовіддача виражає ефективність використання засобів праці, тобто показує, скільки виробляється готової продукції на одиницю основних виробничих фондів.

3. Матеріаловіддача - це відношення вартості продукту до матеріальних затрат. Вона показує, скільки виробляється продукції на

.... . ( П )

одиницю затрат праці, втіленої в предметах праці (-).

М

Зворотний показник - матеріаломісткість (-), який пока-

М

зує, скільки потрібно сировини, де

П - обсяг продукту (ВВП чи ВНП);

Р - кількість праці (кількість зайнятих у виробництві продукту);

Ф - основні виробничі фонди; М - предмети праці.

Отже, показник трудомісткості продукту протилежний показнику продуктивності праці, показник фондомісткості - показнику фондовіддачі, показник матеріаломісткості - показнику матеріа-ловіддачі. Основними показниками є продуктивність праці, фондовіддача і матеріаловіддача.

Економічну ефективність необхідно розглядати як раціональне і продуктивне використання усіх виробничих ресурсів (матеріально-речового і особистого факторів), а не лише якогось одного з них. Серед чинників (факторів), що підвищують рівень економічної ефективності, слід виділити такі:

- підвищення технічного рівня виробництва, впровадження у нього досягнень науково-технічного прогресу;

- зростання рівня організації виробництва шляхом поглиблення його спеціалізації, кооперації і концентрації;

- удосконалення рівня управління виробництвом, організації та оплати праці;

- поліпшення використання основних фондів і виробничих потужностей (економічного потенціалу суспільства);

- скорочення строків введення в дію нових виробництв, будівництва виробничих об’єктів;

- зниження трудо-, фондо- і матеріаломісткості виробництва; зростання продуктивності праці, фондо- і матеріаловіддачі;

- структурна перебудова економіки;

- раціональне використання і відтворення природних ресурсів;

- застосування більш ефективних економічних механізмів (зокрема перехід до ринкових форм господарювання) тощо.

Оскільки кінцевою метою суспільного виробництва є задоволення потреб окремого індивіда, трудових колективів, соціальних верств тощо і сукупних потреб суспільства, то ефективність суспільного виробництва слід розглядати як соціально-економічну ефективність.

При визначенні соціально-економічної ефективності враховуються додаткові показники: виробництво суспільного продукту (ВВП, ВНП чи національного доходу) на душу населення, відповідність реального споживання науково обґрунтованим нормам, рівень задоволення платоспроможного попиту населення тощо, а також такі соціальні характеристики як середня тривалість життя, рівень освіченості, кількість вільного часу тощо. Усі вони характеризують добробут населення країни, що є вищим критерієм (критерій - ознака, на підставі якої здійснюється оцінка якогось явища) макроекономічної ефективності.

Мікроекономічна ефективність (на рівні підприємства) своїм показником має рентабельність виробництва (співвідношення прибутку і витрат, тобто норма прибутку), яка розглядалася у главі "Виробництво і фірма. Підприємницька діяльність".

Глава 14. Економічне зростання і розвиток
1. Сутність, цілі, фактори та основні показники економічного зростання
2. Вимір економічного зростання
3. Типи економічного зростання
4. Економічна стагнація
5. Сучасні моделі економічного зростання
Неокласична модель економічного зростання
Кейнсіанська теорія мультиплікатора економічного зростання
Принципи акселерації економічного зростання
Глава 15. Циклічність економічного розвитку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru