При визначенні гранично допустимих втрат при зберіганні кормів початок терміну зберігання силосу вираховується через 20 днів, сінажу - через 20 після закладання; сіна, кормових коренеплодів і трав'яних штучно висушених кормів - з моменту їх оприбуткування.
Гранично допустимі втрати при зберіганні кормів вираховуються за формулою:
де Гд- гранично допустимі втрати, кг; И- наявність корму на початок періоду зберігання, кг; З - залишок кормів на кінець періоду зберігання, кг; К- норма природної втрати корму при відповідних термінах зберігання.
IV. Визначення гранично допустимих втрат під час зберігання картоплі, моркви, капусти та інших овочевих культур
Гранично допустимі втрати по овочевих культурах визначаються виходячи з середніх залишків продукції і норми втрат за кожен місяць. Залишки продукції визначають на 1-й, 11-й, 21-й дні поточного місяця і в перший день наступного місяця. Середньомісячні залишки визначаються шляхом складання половинних залишків на перше число і повних залишків на 11-й і 21-й день. Норми природних втрат кормів при зберіганні наведені в таблиці 5.15.4.11.
Приклад.
Залишок картоплі на складі на 1 грудня становив 1000 ц, на 11 грудня - 800 ц, на 21 грудня - 600 ц і на 1 січня - 400 ц. У грудні норма природних втрат становила 0,5 %.
У цьому випадку формула для визначення середньомісячного залишку картоплі буде мати вигляд:
де Е - середньомісячна маса картоплі, ц;
а - залишок картоплі на перше число, ц;
в - залишок картоплі на 11-й день, ц;
с - залишок картоплі на 21-й день, ц;
д - залишок картоплі на перше число наступного місяця, ц;
п - кількість проведених інвентаризацій для визначення залишків
Таблиця 5.15.4.11 Норми природних втрат кормів при зберіганні, %
Таким чином, середньомісячна вага картоплі в нашому прикладі становитиме:
Норми природних втрат свіжих картоплі, овочів, плодів при короткочасному зберіганні наведені в таблиці 5.15.4.12. При довготривалому зберіганні - у таблиці 5.15.4.13.
V. Визначення гранично допустимих втрат при зберіганні м'яса
При визначенні гранично допустимих втрат по м'ясу необхідно спочатку визначити низку показників:
де О, - середньоденний залишок продукції, кг;
С-сума залишків продукції на кінець кожного дня, кг;
Я - кількість днів зберігання продукції.
де 02 - середньоденний оборот, кг;
А - відпущено продукції за кожен день зберігання, кг.
де пІ - середній термін зберігання продукції. За даними середнього терміну зберігання з таблиці визначають норму втрати за формулою:
де Гд- гранично допустимі втрати, кг;
А - відпущено продукції за період зберігання, кг;
Б - фактичний залишок продукції, кг;
К- норма втрати продукції при зберіганні м'яса.
Надходження, відпуск і залишки м'яса при зберіганні визначають на основі даних бухгалтерії та інвентаризації. Ці дані розміщені в таблиці 5.15.4.14.
Таблиця 5.15.4 12 Норми природних втрат свіжих картоплі, овочів, плодів при короткочасному зберіганні
Таблиця 5.15.4.13 Норми природних втрат свіжих овочів і плодів при довготривалому зберіганні
Таблиця 5.15.4.14 Надходження, відпуск і залишки м'яса при зберіганні
За даними таблиці:
О, = 3600/30 = 120 кг
02 = 1800/30 = 60 кг
п, = 120/60 = 2 дні
К - з таблиці - 0,48
Гд = [(1800 + 3)0,48]/100 = 8,7 кг.
При зберіганні охолодженого м'яса більше трьох діб норма природних втрат збільшується (табл. 5.15.4.15).
Таблиця 5.15.4.15. Норми природних втрат при зберіганні охолодженого м'яса більше трьох діб
Найменування м'ясопродуктів | За кожну добу | У відсотках |
Яловичина, баранина, верблюжина і субпродукти | більше 3 до 5 | 0,04 |
більше 5 до 7 | 0,02 | |
більше 7 | 0,01 | |
Свинина | більше 3 до 5 | 0,03 |
більше 5 до 7 | 0,02 | |
більше 7 | 0,01 |
Норма природних втрат по м'ясу є граничною і застосовується лише при фактичній нестачі м'яса.
При зберіганні телятини слід користуватися нормами природних втрат передбаченими для яловичини худої, при зберіганні ягнятини - передбаченими для баранини другої категорії (табл. 5 15 4 16)
Норми природних втрат охолодженого м'яса і субпродуктів
Найменування м'ясопродуктів | Норми природних втрат | ||
за добу | за 2 доби | за 3 доби | |
Яловичина в напівтушах, четвертинах і т. п.: | |||
першої категорії | 0,32 | 0,48 | 0,58 |
другої категорії | 0,38 | 0,54 | 0,64 |
худа | 0,46 | 0,66 | 0,72 |
Баранина і козлятина в тушах: | |||
першої категорії | 0,37 | 0,55 | 0,66 |
другої категорії | 0,44 | 0,62 | 0,74 |
худа | 0,53 | 0,76 | 0,83 |
Свинина в тушах і напівтушах: | |||
першої категорії (беконна) | 0,22 | 0,38 | 0,48 |
другої категорії (м'ясна - молодняк) у шкурі, без шкури | 0,22 | 0,38 | 0,48 |
Верблюжина в напівтушах, четвертинах | 0,51 | 0,72 | 0,80 |
Субпродукти всіх видів | 0,39 | 0,57 | 0,77 |
V. Визначення гранично допустимих втрат при зберіганні м'яса
РОЗДІЛ 6. АУДИТОРСЬКІ ДОКАЗИ ТА РОБОЧІ ДОКУМЕНТИ АУДИТОРА
6.1. Аудиторські докази: сутність, об'єкти, види аудиторських доказів (свідчень)
6.2. Джерела, прийоми і способи одержання аудиторських доказів
1. Перевірка
2. Спостереження
3. Запити і підтвердження
4. Обчислення (підрахунки)
5. Аналітичні процедури