Історія економічних вчень - Тарасевич В.М. - Економічна безпека та оборонна економіка

Здобуття незалежності будь-якою країною цілком природно актуалізує проблеми її національної безпеки та оборони. Це є вірним і для України, яка з перших років незалежності зіткнулася з багатьма проявами внутрішньої та зовнішньої небезпеки. Внутрішні чинники економічної небезпеки пов'язані, перш за все, з тіньовим сектором економіки та природно-техногенними катастрофами. Зовнішні чинники обумовлені потенційною або реальною залежністю країни від інших держав щодо забезпечення життєво необхідними ресурсами та продуктами. Ця залежність може мати широкий діапазон, породжуючи відповідно енергетичну, технічну, продовольчу, фінансову небезпеку тощо. Актуальним залишається забезпечення обороноздатності країни у воєнно-технічному аспекті.

Зазначені та інші проблеми економічної безпеки та оборони досліджуються в працях О. Бакаєва, Є. Бершеди, Б. Буркинського, О. Власюка, B. Гейця, Б. Данилишина, Б. Кваснюка, В. Мамутова, В. Мунтіяна, C. Пирожкова, В. Савчука та інших вчених. Важливим результатом спільних зусиль стало визначення змісту, будови та структури національної економічної безпеки, її індикаторів і механізмів укріплення.

С. Пирожкову та О. Власюку належить розробка концептуальних основ національної безпеки на основі комплексної оцінки системи взаємозалежних параметрів економічної, демографічної, соціальної, оборонної політики, гармонійного і безпечного розвитку суспільства, держави та особистості. О. Власюк запропонував теоретичне та науково-методологічне обґрунтування економічної безпеки як окремого напряму економічної науки. Важливим напрямом його досліджень є проблематика енергетичної безпеки.

Розробці актуальних питань фінансової безпеки присвячено наукові праці В. Гейця. Б. Данилишин характеризує безпосередні зв'язки природно-техногенної та економічної безпеки, оскільки природні та техногенні катастрофи наносять величезні втрати економіці країни. С. Пирожкову належать концептуальні підходи до національної безпеки на основі комплексної оцінки системи взаємозалежних параметрів економічної, демографічної, соціальної, оборонної політики, гармонійного і безпечного розвитку суспільства, держави та особистості. На проблемах саме економічної безпеки у контексті захисту національних інтересів наголошується в стратегічних дослідженнях Є. Бершеди. Концептуальні засади продовольчої безпеки та впровадження екологічно чистого виробництва обґрунтовуються в працях Б. Буркинського.

Внутрішні чинники економічної небезпеки досліджуються О. Бакаєвим та В. Мамутовим. За результатами досліджень О. Бакаєва розроблено методику оцінки обсягів тіньової економіки. Заходи по запобіганню господарських злочинів та інших правопорушень у сфері економіки запропоновано в наукових працях В. Мамутова. Зовнішні чинники енергетичної та продовольчої небезпеки визначено у працях В. Савчука.

Оборонна економіка є центральною проблемою наукових інтересів В. Мунтіяна. Ним розроблена модель трансформації оборонної економіки у відповідності до умов ринкових відносин, визначено механізми фінансового забезпечення обороноздатності держави, удосконалення господарювання підприємств та об'єднань оборонно-промислового комплексу, запропоновано дієві заходи щодо забезпечення ефективного функціонування оборонної сфери в умовах перехідної економіки.

Отже, українська економічна наука активно розвивається, гідно відповідаючи на найактуальніші виклики часу. Вітчизняні вчені-економісти розробляють наукові концепції та теорії оновленої глобальної та національної економіки, пропонують обґрунтовані проекти законодавчих актів й урядових рішень, ведуть плідну освітянську та громадську роботу.











© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru