Вступ до права Європейського Союзу - Кернз В. - 12.2. ЄМТ: вилучення й особливі категорії товарів

Вилучення

Виникнення різноманітних обставин може призвести до звільнення деяких видів товарів з-під дії вимог ЄМТ, Першою з таких обставин є кінцеве використання цих товарів. Так, толуол не буде підлягати митним зборам ЄМТ, якщо він не буде використовуватись як паливо. Після допущення товару для використання з певною метою імпортер повинен дотримуватись деяких зобов'язань: не тільки товар має використовуватися за своїм призначенням, згідно з яким його було віднесено до винятку, а й імпортер повинен вести відповідні записи і підрахунки для того, щоб надати їх під час інспекційних заходів, вжиття яких буде вважатися необхідним (ст. 293 Регламенту про імплементацію). Якщо дозвіл буде скасовано, імпортер повинен негайно сплатити митні збори за ті товари, які ще не були використані за призначенням, відповідно до якого вони могли бути віднесені до винятків (ст. 292 Регламенту про імплементацію).

Також існують тимчасові вилучення. Ст. 28 Договору дозволяє скасування або відстрочення сплати митних зборів ЄМТ за товари. Ця сума не може перевищувати 20 % ставки, що застосовується, на строк, що не перевищує шести місяців. Рішення про надання такого вилучення має прийматися Радою кваліфікованою більшістю голосів. Рада може прийняти рішення про застосування такого вилучення за двох умов. Перша — властива преференційним торговельним домовленостям, які укладаються з третіми країнами і наслідком яких є зменшення ставок ЄМТ, на відміну від тих, що зазвичай застосовуються. Друга умова полягає в тому, що Рада в деяких випадках вважає: торговці Європейського Союзу матимуть користь від таких зменшень тоді, коли певного товару немає в Європейському Союзі, але його наявність є необхідною для європейських промисловців для використання у виробничих процесах.

Також є вилучення щодо певних категорій товарів. Ці вилучення ґрунтуються на ст. 28 Договору. Так, різноманітні товари, виробництво яких спрямовано на задоволення більше громадських, ніж комерційних потреб, звільняються від сплати зборів ЄМТ. Положення, які регулюють ці вилучення, були консолідовані в Регламенті 918/83, який встановлював систему звільнення від митних зборів у Європейському Союзі. Ці положення охоплюють наукове й медичне обладнання та інструменти, товари та матеріали, які мають наукову, культурну та освітню цінність, а також товари, необхідні для розвитку торгівлі.

Держави-члени також мають можливість, діючи самостійно, впроваджувати винятки, застосовувані тільки на їхній території. Ст. 25 Договору визнає, що іноді наявність певних товарів у деяких державах-членах є неадекватною вимогам і що ці країни можуть традиційно залежати від постачання таких товарів із третіх країн. За умови наявності таких обставин Рада може дозволити відповідній державі-члену застосувати тарифні квоти.

Особливі категорії товарів

Через певні причини деякі категорії товарів повністю перебувають поза сферою дії ЄМТ. Виробництво та збут сільськогосподарської продукції регулюються Спільною сільськогосподарською політикою, котра, як буде показано нижче, є цілком довершеною системою, в якій все, що стосується мита з такої продукції походженням із третіх країн, тісно пов'язане із загальною організацією ринків у цій галузі. Ядерні матеріали також належать до цієї категорії, оскільки митні питання відносно цих матеріалів регулюються Договором про заснування Євроатому, і ст. 232(2) ДЗЄС закріплює положення, згідно з яким будь-які спеціальні норми Договору про заснування Єроатому мають пріоритет над нормами Європейського Союзу. Продукція, що стосується вугілля та сталі, також не належать до сфери дії ЄМТ, оскільки митні питання щодо такої продукції регулюються ст. 71 і 72 Договору про заснування ЄОВС.

Вилучення
Особливі категорії товарів
12.3. ЄМТ: тлумачення єдиної номенклатури
Складності тлумачення
Номенклатура ЄМТ
Прецедентне право Суду Європейських Співтовариств
Засоби тлумачення, що мають обов'язкову силу
12.4. Правила походження
Причини застосування правил походження
Непреференційні правила походження
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru