Господарське право України - Несинова С.В. - 26.2. Сторони договору підряду на капітальне будівництво: замовник, генеральний підрядник та субпідрядник

Базові положення щодо договорів підряду на капітальне будівництво містяться в ЦК України (ст. 875-891) та ГК України (гл. 33).

Ч. 1 ст. 318 ГК України встановлює, що за договором підряду на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов'язується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудувати і здати замовникові у встановлений строк визначений договором об'єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати обумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов'язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об'єкти і оплатити їх.

Договір підряду на капітальне будівництво укладається на будівництво, розширення, реконструкцію та перепрофілювання об'єктів; виконання робіт з проектування, поставки обладнання, виконання будівельних, монтажних, спеціальних, проектно-конструкторських та інших робіт, пов'язаних з будівництвом об'єктів.

Договір підряду на капітальне будівництво є оплатним, консенсу-альним, двостороннім.

Сторонами в договорі є підрядник та замовник. Ними можуть бути юридичні та фізичні особи, а також іноземні громадяни.

Ст. 319 ГК України вказує на право підрядника за згодою замовника залучати для виконання договору як третіх осіб субпідрядників. У цьому разі на стороні підрядника можуть виступати:

- генеральний підрядник - підрядник, який відповідає за виконання комплексу робіт, передбачених замовленням, передачу їх замовнику і забезпечує координацію діяльності інших підрядників;

- головний підрядник - підрядник, який відповідає за виконання частини робіт на об'єкті, здає їх генеральному підряднику або замовнику і забезпечує координацію діяльності субпідрядників;

- субпідрядники - підрядники, які виконують спеціальні і окремі види робіт за домовленістю з генеральним підрядником, головним підрядником або замовником.

Генеральний підрядник укладає з іншими спеціалізованими будівельними організаціями договори субпідряду на виконання спеціальних або монтажних робіт.

Замовник знаходиться в договірних відносинах тільки з генеральним підрядником, який відповідає перед замовником за виконання всіх робіт у строки, передбачені договором, та їх необхідну якість, в тому числі робіт, які виконує субпідрядник.

Субпідрядник зобов'язаний за договором субпідряду своїми силами та засобами виконати передбачені монтажні та інші спеціальні роботи відповідно до затвердженої проектно-кошторисною документації та у встановлений строк, забезпечити належну якість цих робіт, своєчасно усунути недоліки у виконаних роботах, які виявлені в процесі їх прийняття. На субпідрядника покладається забезпечення робіт, які він виконує всіма матеріалами, деталями та конструкціями, за винятком матеріалів, забезпечення якими здійснює генеральний підрядник та замовник.

Обов'язком генерального підрядника є забезпечення будівельної готовності об'єкта, конструкцій та окремих видів робіт для здійснення субпідрядником наступних монтажних та інших спеціальних робіт. Генеральний підрядник зобов'язаний передати субпідрядникам затверджену проектно-кошторисну документацію, забезпечити своєчасне фінансування субпідрядних робіт, координувати роботу субпідрядників, здійснювати контроль за їх роботою без втручання в оперативно-господарську діяльність.

Замовник здійснює контроль і технічний нагляд за відповідністю обсягу, вартості та якості виконуваних робіт проектам та кошторисам. Він може в будь-який час перевіряти хід та якість будівельних та монтажних робіт, а також якість матеріалів, які використовуються, при цьому він не повинен втручатися в оперативно-господарську діяльність. Якщо замовник виявляє ухилення від проектно-кошторисної документації, будівельних норм та правил, він має право вимагати від підрядника усунення допущених відхилень, а в необхідних випадках - призупинити роботи та не оплачувати їх до усунення відхилень.

Право контролю та технічного нагляду поширюється не тільки на роботи, які виконуються генеральним підрядником, а також і на роботи, які виконують субпідрядники. У свою чергу, генеральний підрядник, який є замовником щодо субпідрядної організації, має право здійснювати аналогічні функції контролю за діяльністю субпідрядників.

Ч. 2 ст. 320 ГК України передбачає право замовника розірвання договору та відшкодування збитків, якщо підрядник несвоєчасно виконує договір, чи виконує роботу настільки повільно, що закінчення її в установлений строк явно неможливе.

У свою чергу, підрядник має право не братися за роботу, а розпочату роботу призупинити у випадках, коли замовник порушує свої зобов'язання за договором підряду на капітальне будівництво. Підрядник зобов'язаний усунути недоліки та дефекти, які виявлені в процесі прийняття робіт, а також усунути за свій рахунок недоліки, які допущені з його вини (чи з вини субпідрядника) та які виявлені протягом гарантійних строків. Недоліки в спеціальних монтажних роботах, які допущені з вини субпідрядника, усуваються за рахунок генерального підрядника з наданням йому права регресу до винуватої сторони.

26.3. Розрахунки за договором підряду на капітальне будівництво
26.4. Відповідальність за порушення договору підряду на капітальне будівництво
26.5. Умови укладання та виконання договору підряду на капітальне будівництво
26.6. Договір підряду на проведення дослідних та проектних робіт
ТЕМА 27. БАНКІВСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА СТРАХУВАННЯ
27.1. Фінансова діяльність суб'єктів господарювання
27.2. Правовий статус банків. Система банків України
27.3. Організаційно-правові форми банків. Державні та кооперативні банки
27.4. Банківські операції. Депозитні та розрахункові операції банків. Відповідальність за порушення строків розрахунків. Кредитування господарської діяльності
27.5. Страхування у сфері господарювання. Суб'єкти страхової діяльності у сфері господарювання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru