Закон України "Про судоустрій і статус суддів" - Теліпко В.Е. - Стаття 50. Посвідчення судді

1. Судді, голови судів та їх заступники, судді у відставці, народні засідателі та присяжні мають посвідчення, зразки яких затверджуються Радою суддів України.

2. Посвідчення судді, голови суду, заступника голови суду, судді у відставці підписує керівник органу, який його призначив чи обрав на посаду.

3. Посвідчення Голови Верховного Суду України, його заступника підписує секретар Пленуму Верховного Суду України,

4. Посвідчення народних засідателів, присяжних підписує голова суду, в якому народний засідатель, присяжний здійснює правосуддя.

5. Вручення посвідчення здійснює особа, яка його підписала, або за її дорученням інша особа.

Професійні судді, судді у відставці, а також народні засідателі і присяжні мають посвідчення встановленого зразка.

Зразки посвідчення судді, голови суду та його заступника, судді у відставці, а також посвідчення народного засідателя та посвідчення присяжного затверджуються Радою суддів України.

Посвідчення судді, голови суду, заступника голови суду, судді у відставці підписує керівник органу, який його призначив чи обрав на посаду.

Посвідчення Голови Верховного Суду України, його заступника підписує секретар Пленуму Верховного Суду України.

Посвідчення народних засідателів, присяжних підписує голова суду, в якому народний засідатель, присяжний здійснює правосуддя.

Посвідчення судді, голови суду, заступника голови суду, судді у відставці, народного засідателя, присяжного - це офіційний документ установленого зразка, що посвідчує особу власника, якому він виданий, як носія судової влади, який здійснює правосуддя, а судді, крім того, - як посадової особи органу державної влади, що в конституційному порядку наділена повноваженнями здійснювати правосуддя і виконувати свої обов'язки на професійній основі у суді загальної юрисдикції чи Конституційному Суді України.

За видовими ознаками посвідчення професійного судді є таким, що посвідчує статус особи і наділяє її владними повноваженнями, має чинність на всій території України і у своїх реквізитах містить основні права та конституційні гарантії недоторканності.

Посвідчення судді за дією в часі відноситься до постійних документів, оскільки щодо суддів, призначених на посаду судді вперше (на 5 років) і суддів, обраних безстроково, вони підписуються різними посадовими особами і діють весь час перебування на конкретній посаді.

Посвідчення народного засідателя і присяжного мають чинність тільки протягом часу участі у розгляді судової справи або часу залучення до здійснення судочинства. У своїх реквізитах посвідчення мають містити основні конституційні гарантії недоторканності та термін дії.

У зв'язку з припиненням повноважень судді, народного засідателя, присяжного посвідчення повертається установі, що його видала. Загублене посвідчення вважається недійсним.

Підроблення в використання підробленого посвідчення тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 358 КК України, а в разі самовільного присвоєння владних повноважень - і за ст. 353 КК України.

Наразі зразки посвідчень, передбачених коментованою статтею, затверджені різними органами влади.

Так, зразки посвідчення судді у відставці затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2008 року № 65.

ЗРАЗОК посвідчення судді у відставці

ЗРАЗОК посвідчення судді у відставці

ОПИС посвідчення судді у відставці

Посвідчення судді у відставці має форму книжечки розміром 186 х 65 міліметрів, що виготовлена з твердого картону в обкладинці із шкіри або шкірозамінника темно-синього кольору.

У верхній частині лицьового боку посвідчення розміщено зображення малого Державного Герба України, нижче - напис "ПОСВІДЧЕННЯ", які виконуються тисненням золотистого кольору.

Внутрішній бік посвідчення виготовляється з твердого паперу блакитно-жовтого кольору із фоновою сіткою, яка містить слова "Судова влада України" з літерами, виконаними мікротекстом.

У верхній частині лівого внутрішнього боку посвідчення зазначається прізвище, ім'я та по батькові пред'явника, нижче - напис "Суддя у відставці". У лівій нижній частині посвідчення міститься напис "Голова Верховної Ради України".

У верхній центральній частині правого внутрішнього боку посвідчення розміщено зображення малого Державного Герба України, нижче - зображення Державного Прапора України. У верхньому правому куті правого внутрішнього боку посвідчення- місце для фотокартки особи, якій воно оформляється. У нижній центральній частині правого внутрішнього боку посвідчення міститься напис "ПОСВІДЧЕННЯ СУДДІ У ВІДСТАВЦІ" і зазначається його номер.

На посвідченні ставиться печатка Верховної Ради України, якою скріплюються підпис Голови Верховної Ради України та фотокартка особи, якій воно оформляється.

Перші зразки посвідчень суддів і народних засідателів затверджені ще Постановою Президії Верховної Ради Української PCP від 24 листопада 1989 року № 8419-ХІІ.

ОПИС посвідчення судді Верховного Суду України

Посвідчення судді Верховного Суду Української PCP являє собою книжечку розміром 90 на 60 мм в твердій обкладинці, обтягнутій шкірою або її замінником темно-вишневого кольору.

У верхній частині лицьового боку обкладинки посвідчення розміщено зображення Державного герба Української PCP, а під ним напис - "Верховна Рада Української PCP". Герб і напис виконано тисненням під золото.

На внутрішньому лівому боці обкладинки зліва міститься напис: "Верховна Рада Української PCP, 12 скликання, 1990 рік". Справа від цього напису міститься зображення Державного герба Української PCP і такий текст:

На правому внутрішньому боці обкладинки зліва вміщується фотографія судді, скріплена печаткою Верховної Ради Української PCP. Справа від неї міститься зображення Державного герба Української PCP і відповідний текст російською мовою.

Підписи Голови Президії Верховної Ради Української PCP під обома текстами засвідчуються печаткою Верховної Ради Української PCP.

ЗРАЗОК посвідчення судді Верховного Суду України

ЗРАЗОК посвідчення судді Верховного Суду України

ОПИС посвідчення народного засідателя апеляційного та місцевого загального суду Посвідчення народного засідателя обласного, Київського міського судів, районного /міського/ народного суду Української PCP являє собою книжечку розміром 90 на 60 мм в твердій обкладинці, обтягнутій ледерином вишневого кольору.

У верхній частині лицьового боку обкладинки посвідчення розміщено зображення Державного герба Української PCP, а під ним напис - "Посвідчення". Герб і напис виконано тисненням під золото.

На внутрішньому лівому боці обкладинки посвідчення вміщується фотографія народного засідателя, скріплена печаткою відповідної Ради народних депутатів. Справа від фотографії міститься зображення Державного герба Української PCP і такий текст:

На правому внутрішньому боці обкладинки посвідчення міститься зображення Державного герба Української PCP і відповідний текст російською мовою.

Підписи голови президії Ради народних депутатів скріплюються печаткою відповідної Ради.

ЗРАЗОК посвідчення народного засідателя апеляційного, місцевого загального суду

ЗРАЗОК посвідчення народного засідателя апеляційного, місцевого загального суду

Глава 2. Суддя
Стаття 51. Статус судді
Стаття 52. Незмінюваність судді
Стаття 53. Вимоги щодо несумісності
Стаття 54. Права та обов'язки судді
Стаття 55. Присяга судді
Стаття 56. Етика судді
Глава 3. Народні засідателі та присяжні
Стаття 57. Статус народного засідателя
Стаття 58. Список народних засідателів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru