Закон України "Про судоустрій і статус суддів" - Теліпко В.Е. - Стаття 96. Відвід члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

1. Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України має право:

1) знайомитися з матеріалами, поданими на розгляд Комісії, брати участь у їх дослідженні та перевірці;

2) наводити свої мотиви та міркування, а також подавати додаткові документи з питань, що розглядаються;

3) вносити пропозиції щодо проекту рішення Комісії з будь-яких питань та голосувати за або проти того чи іншого рішення;

4) висловлювати письмово окрему думку щодо рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

5) здійснювати інші повноваження, встановлені законом.

Члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів свої повноваження виконують на постійній основі. Коментована стаття визначає права члена ВККСУ. Так, зокрема, він має право: 1) знайомитися з матеріалами, поданими на розгляд Комісії, брати участь у їх дослідженні та перевірці; 2) наводити свої мотиви та міркування, а також подавати додаткові документи з питань, що розглядаються; 3) вносити пропозиції щодо проекту рішення Комісії з будь-яких питань та голосувати за або проти того чи іншого рішення; 4) висловлювати письмово окрему думку щодо рішення Комісії. Цей перелік не є вичерпним, оскільки норми коментованої статті передбачають також право членів Комісії здійснювати інші повноваження, встановлені цим та іншими законами.

Відсутність у Законі чітких вказівок на обов'язки члена Комісії не означає, що їх немає. Оскільки члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів, скажімо обрані з'їздом суддів України, обираються на певний строк і на час роботи в Комісії увільняються тільки від виконання службових обов'язків за основним місцем роботи, то як судді вони зобов'язані виконувати вимоги Закону України "Про судоустрій і статус суддів". Під час роботи в ВККС члени Комісії повинні дотримувати Конституції та законів України, забезпечувати повний, всебічний та об'єктивний розгляд матеріалів з дотриманням встановлених законом строків; додержувати вимог, передбачених регламентом ВККС: не розголошувати відомості, що становлять державну, службову, комерційну та банківську таємницю, відомості про особисте життя громадян та інші відомості, про які вони дізналися під час роботи в Комісії, для забезпечення нерозголошення яких було прийнято рішення про закрите засідання; не допускати вчинків та будь-яких дій, що можуть викликати сумнів у їх об'єктивності, неупередженості та незалежності тощо.

Стаття 96. Відвід члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

1. Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не має права проводити перевірку щодо наявності підстав для притягнення судді місцевого, апеляційного суду до дисциплінарної відповідальності, брати участь у розгляді питання та прийнятті рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо будуть установлені обставини, що викликають сумнів у його безсторонності. За наявності таких обставин член Комісії повинен заявити самовідвід. З тих самих підстав відвід члену Комісії можуть заявити особи, щодо яких або за поданням яких розглядається питання.

2. Відвід має бути вмотивованим і поданим до початку розгляду питання у формі письмової заяви на ім'я голови Комісії. Головуючий на засіданні зобов'язаний ознайомити із заявою про відвід члена Комісії, якому заявлено відвід.

3. Рішення про відвід (самовідвід) приймається більшістю голосів членів Комісії, які беруть участь у засіданні. Голосування проводиться за відсутності члена Комісії, щодо якого вирішується питання про відвід (самовідвід).

Відвід (самовідвід) - це усунення чи самоусунення члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів від участі в засіданні ВККС, якщо будуть встановлені обставини, які викликають сумнів у його неупередженості. Такими обставинами можуть бути: особиста, пряма чи опосередкована заінтересованість в результаті розгляду матеріалів Комісією; родинні стосунки з особою, щодо якої розглядається питання; службова або інша залежність особи, відносно якої розглядається питання, від іншого члена ВККС і та ін. За наявності вказаних обставин член Комісії зобов'язаний заявити самовідвід. З тих же підстав відвід члену Комісії можуть заявити особи, щодо яких або за поданням яких розглядається питання.

Процедура вирішення питання про відвід (самовідвід) члену ВККС передбачає, що заява у письмовій формі може бути подана як до початку засідання, так і на самому засіданні ВККС, але обов'язково до початку розгляду питання порядку денного по суті. Заява подається на ім'я голови Комісії із зазначенням обставин, які викликають сумнів у неупередженості члена ВККС. Головуючий на засіданні зобов'язаний ознайомити з заявою про відвід члена Комісії, якому заявлено відвід.

При прийнятті рішення члени ВККС мають право висловити свої міркування щодо заявленого відводу (самовідводу). Рішення про відвід (самовідвід) члена Комісії приймається більшістю голосів членів Комісії, які беруть участь у засіданні. Присутність члена Комісії, щодо якого вирішується питання про відвід (самовідвід), під час обговорення та голосування не допускається.

Стаття 97. Рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України
Стаття 98. Забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України
Стаття 99. Служба дисциплінарних інспекторів
Розділ VII. Звільнення судді суду загальної юрисдикції з посади
Глава 1. Загальні положення
Стаття 100. Загальні умови звільнення судді з посади
Стаття 101. Звільнення судді з посади у разі закінчення строку, на який його призначено
Стаття 102. Звільнення судді з посади за віком
Стаття 103. Звільнення судді з посади за станом здоров'я
Стаття 104. Звільнення судді з посади у разі порушення ним вимог щодо несумісності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru