Закон України "Про судоустрій і статус суддів" - Теліпко В.Е. - Стаття 118. Конференції суддів

1. Виконання рішень зборів суддів за дорученням зборів покладається на голову відповідного суду або його заступника.

Рішення зборів суддів, як випливає із змісту статей 115-116 коментованого Закону, є обов'язковими для суддів даного суду. Таким чином, виконання рішень зборів суддів у межах суду повинно бути забезпечене. Разом з тим до повноважень зборів суддів належать окремі питання, які виходять за межі діяльності цього суду, як то звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, питання удосконалення практики застосування законодавства та самого законодавства тощо.

У таких випадках за дорученням зборів виконання їх рішень покладається на голову відповідного суду або його заступника

Контроль за виконанням рішень зборів здійснюється шляхом заслуховування звітів суддів, які займають адміністративні посади в судах, або іншими, не забороненими Законом, методами.

Стаття 118. Конференції суддів

1. Конференція суддів - це зібрання суддів (делегатів) відповідних судів, на якому вони обговорюють питання діяльності цих судів та приймають колективні рішення з обговорюваних питань.

2. Конференція суддів відповідних судів:

1) обговорює і вирішує питання щодо фінансування та організаційного забезпечення діяльності відповідних судів, заслуховує з цих питань інформацію представників Державної судової адміністрації України;

2) заслуховує звіти відповідних рад суддів, інформацію Голови Державної судової адміністрації України;

3) формує відповідну раду суддів;

4) затверджує положення про раду суддів;

5) розробляє пропозиції для внесення на розгляд з'їзду суддів України;

6) звертається з пропозиціями щодо вирішення питань діяльності відповідних судів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

7) обирає делегатів на з'їзд суддів України;

8) ініціює проведення позачергового з'їзду суддів України в порядку, встановленому цим Законом;

9) обговорює інші питання, віднесені до повноважень органів суддівського самоврядування відповідно до цього Закону.

3. Конференція суддів приймає рішення, які є обов'язковими для рад суддів та суддів відповідних судів.

4. Конференція суддів обирає відкритим або таємним голосуванням з числа делегатів конференції раду суддів, яка є виконавчим органом конференції суддів.

Конференція суддів є однією з основних організаційних форм суддівського самоврядування. Конференції суддів проводяться за принципами територіальності і спеціалізації судової системи.

Конференції суддів Законом визначено як зібрання представників суддів (делегатів) відповідних судів, тобто вони не є зібранням всіх суддів області чи спеціалізованих судів. Норми представництва суддів від місцевих судів та апеляційного суду (місцевих, апеляційних та вищого суду для спеціалізованих судів) визначаються при скликанні конференції відповідною радою суддів або організаційним бюро. При цьому, безумовно, на конференції повинен бути представлений кожний суд відповідної області чи спеціалізації.

Конференція суддів обговорює і вирішує питання, що стосуються фінансування та організаційного забезпечення діяльності відповідних судів. Зокрема, це можуть бути питання щодо підготовки чи перегляду єдиних нормативів фінансового забезпечення судів як пропозиції Раді суддів України до їх затвердження; проекти кошторисів судів; питання обсягу, черговості та розміщення замовлень, що стосуються матеріально-технічного забезпечення судів, тощо.

Конференції суддів заслуховують звіти виконавчих органів конференції, функції яких залежно від виконуваних повноважень, здійснюють відповідна рада суддів та голови апеляційного чи місцевих судів (голови вищого або апеляційних чи місцевих судів для спеціалізованих судів), а також заслуховують інформації відповідних управлінь державної судової адміністрації. Конференції суддів спеціалізованих судів можуть заслуховувати інформацію як територіальних управлінь Державної судової адміністрації, так і відділів, управлінь чи департаментів Державної судової адміністрації України, які є відповідальними за окремі види забезпечення зазначених судів.

Конференція суддів визначає кількісний склад відповідної ради суддів та обирає її членів, при скликанні з'їзду суддів України обирає його делегатів, розробляє пропозиції на розгляд з'їзду, звертається з пропозиціями щодо вирішення питань діяльності відповідних судів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, обговорює інші питання відповідно до повноважень органів суддівського самоврядування, зазначених у ст. 113-114 цього Закону.

Рада суддів, яка є виконавчим органом конференції суддів, обирається з числа делегатів конференції відкритим або таємним голосуванням.

Рішення конференції суддів є обов'язковими для суддів відповідних судів і виконавчих органів конференції суддів. Виконання окремих рішень, відповідно до обсягу повноважень, конференція суддів може доручати головам судів чи їх заступникам.

Стаття 119. Види конференцій суддів та порядок їх формування
Стаття 120. Порядок скликання конференцій суддів
Стаття 121. Порядок проведення конференції суддів
Стаття 122. Ради суддів
Глава 3. Вищі органи суддівського самоврядування
Стаття 123. З'їзд суддів України
Стаття 124. Порядок скликання з'їзду суддів України
Стаття 125. Обрання делегатів на з'їзд суддів України
Стаття 126. Порядок проведення з'їзду суддів України
Стаття 127. Рада суддів України
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru