Криміналістика: питання і відповіді - Кофанов А.В. - 7. Поняття, система та завдання судового відеозапису

Судовий відеозапис - це система наукових положень, технічних засобів, методів і прийомів, що використовуються при виготовленні, демонстрації і збереженні відеофільмів з метою попередження, виявлення, розслідування, розкриття злочинів та розгляду кримінальних справ у суді.

Основу судового відеозапису складають засоби і методи традиційного відеозапису, науково обґрунтовані положення, накопичений та систематизований досвід його застосування у криміналістиці.

Система криміналістичного відеозапису включає в себе:

- наукові основи;

- технічні засоби;

- зображувальні засоби і операторські прийоми;

- тактику і методику застосування відеозапису при проведенні окремих слідчих дій та оперативно-розшукових заходів.

Наукові положення судового відеозапису формуються на основі природничо-наукових і технічних принципів фіксації візуальної та звукової інформації на магнітних і оптичних носіях. Застосування даних технічних засобів повинно ґрунтуватися на суворій їх відповідності нормам і вимогам кримінально-процесуального законодавства та особливостям роботи із судовими доказами, фіксації візуальної і звукової інформації динамічного характеру на магнітних чи оптичних носіях.

Технічними засобами відеозапису є сукупність знімальної, відтворюючої і проекційної апаратури, носії інформації (магнітні, оптичні, електронні), приналежності, необхідні для виготовлення і демонстрації відеофільмів, комп'ютерна техніка і програмне забезпечення, призначене для проведення досліджень відеоматеріалів, створення електронних відеофонотек на оптичних носіях інформації та ведення різних обліків. Як технічні засоби відеозапису використовується сучасна, переважно портативна записуюча апаратура.

Зображувальні засоби і операторські прийоми судового відео-запису являють собою низку правил і рекомендацій, що передбачають застосування технічних засобів з метою одержання максимально можливого об'єму інформації та виготовлення відеофільмів по розслідуваній справі.

До зображувальних засобів відеозапису, за аналогією з фотографією, можна віднести лінійну композицію, перспективу, тональність зображення і освітлення.

Операторські прийоми (статичний кадр, вертикальне і горизонтальне панорамування, "наїзд", "від'їзд" та ін.) і спеціальні прийоми (прискорена і уповільнена зйомка) зйомки необхідні у судовому ві-деозапису для досягнення ілюстративного ефекту фіксації хода і результатів слідчих дій у динаміці їх розвитку.

Значення судового відеозапису полягає у властивих йому можливостях фіксації подій і об'єктів в динаміці, що дозволяє успішно вирішувати досить складні завдання:

- фіксацію з документальною точністю матеріальної обстановки і розслідуваних подій в їх розвитку, зміні;

- збереження зафіксованої інформації та її оцінка у будь-який момент досудового слідства і судового розгляду;

- ведення криміналістичних обліків та автоматизованої інформаційно-пошукової системи в електронному вигляді;

- реєстрація малодоступних людському сприйняттю швидкоплинних процесів і подальше детальне їх вивчення, як у цілому, так і за окремими періодами;

- попереднє і експертне дослідження різних матеріальних слідів і об'єктів, у тому числі речових доказів;

- точне встановлення часу, протягом якого відбувалася зафіксована подія;

- наукова організація праці слідчих, експертів, суддів. Судовий відеозапис поділяється на:

- оперативну (фіксуючу);

- дослідницьку (експертну) зйомку.

Оперативна зйомка проводиться в ході слідчих дій самим слідчим, спеціалістом-криміналістом або іншим учасником за вказівкою слідчого з метою фіксації обстановки, хода і результатів слідчої дії.

Дослідницька зйомка проводиться експертом у лабораторних умовах із застосуванням спеціальної апаратури та відповідних методик дослідження речових доказів (при проведенні експертних досліджень).

8. Доказове значення відеоматеріалів
9. Процесуальні правила оформлення результатів відеозйомки
10. Поняття криміналістичного обліку і кримінальної реєстрації
11. Об'єкти криміналістичного обліку та кримінальної реєстрації
12. Основні види криміналістичного обліку
Розділ 3.Криміналістична Експертиза
1. Класифікація судових експертиз
2. Види експертних досліджень, що відносять до криміналістичних
3. Види економічних, товарознавчих, інженерно-технічних, інженерно-технологічних, фармацевтичних і фармакологічних експертиз
4. Види експертизи ґрунтознавчих, судово-біологічних, судово-екологічних, судово-ветеринарних, судово-медичних, судово-психологічних, судово-психіатричних
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru