Бухгалтерський облік у бюджетних установах - Михайлов М.Г. - 3. Характеристика рахунків з обліку запасів

Для обліку запасів призначені рахунки 2 класу:

20 "Виробничі запаси";

21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі";

22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети";

23 "Матеріали і продукти харчування";

24 "Готова продукція";

25 "Продукція сільськогосподарського виробництва".

Всі рахунки активні, що означає відображення по дебету наявності запасів та їх надходження, а по кредиту їх вибуття.

До рахунку 20 "Виробничі запаси" відкриваються субрахунки:

201 "Сировина в матеріали";

202 "Обладнання, конструкції і деталі до встановлення";

203 "Спец обладнання для науково-дослідних робіт по господарських договорах";

204 "Будівельні матеріали";

205 "Інші виробничі запаси".

На субрахунку 201 обліковуються сировина і матеріали короткотермінового використання для науково-дослідних робіт та капітального будівництва. В установах культури на цьому субрахунку обліковуються матеріали, що дорого коштують, отримані зі складу для реставрації та ремонту виробів мистецтва, музейних цінностей та пам'яток архітектури.

На субрахунку 202 обліковуються будівельні конструкції і деталі, а також обладнання що потребує монтажу і передбачене для встановлення та інші матеріальні цінності для будівництва.

На субрахунку 203 у науково-дослідних установах та вищих навчальних закладах обліковується спец обладнання придбане для виконання науково-дослідних робіт за господарськими договорами за конкретною темою замовника, до передачі його до наукового підрозділу.

На субрахунку 204 обліковується будівельні матеріали, придбані за рахунок коштів, що виділені на капітальне будівництво і призначені для будівельних і монтажних робіт. На цьому ж субрахунку в підсобних господарствах обліковується посадковий матеріал, придбаний за рахунок капіталовкладень для закладення садів, ягідників, виноградників.

На субрахунку 205 обліковуються інші запаси, які використовуються для науково-дослідних робіт за господарськими договорами та капітального будівництва і не ввійшли до попередніх субрахунків.

На рахунку 21 обліковуються молодняк всіх видів тварин і тварини на відгодівлі.

До рахунку 22 відкриваються два субрахунки:

221 "Малоцінні та швидкозношувані предмети на складі та в експлуатації". На ньому обліковуються наявність та рух предметів, термін експлуатації яких менше 1 року.

222 "Малоцінні та швидкозношувані предмети спеціального призначення" . На ньому ведеться облік наявності та руху предметів спеціального призначення та тих, що мають обмежене короткострокове використання в окремих галузях.

На рахунку 23 обліковуються матеріали і продукти харчування, що необхідні для функціонування бюджетних установ. Відкриваються субрахунки:

231 "Матеріали для учбових, наукових та інших цілей". Обліковуються реактиви, хімікати, скло і хімпосуд, фотоприлади, папір для виготовлення учбових програм, посібників, піддослідні тварини та інше).

232 "Продукти харчування". Обліковуються продукти харчування в установах, в кошторисах яких передбачені витрати по коду 1133 "Продукти харчування"

233 "Медикаменти та перев'язувальні засоби" . Обліковуються медикаменти, бактерицидні препарати, перев'язувальні засоби, та інші медикаменти в лікарнях, лікувально-профілактичних, лікувально-ветеринарних та інших установах, в кошторисах яких передбачені витрати по коду 1132 "Медикаменти та перев'язувальні засоби".

234 "Господарські матеріали та канцелярське приладдя". Обліковуються господарські матеріали для поточних потреб установи: електролампочки, мило, щітки, будівельні матеріали для поточного ремонту, канцелярські прилади. На цьому рахунку обліковуються медикаменти, перев'язувальні засоби в установах, де кошторисом витрат ці витрати передбачені за кодом 1131 "Предмети, матеріали, обладнання та інвентар".

235 "Паливо, горючі та мастильні матеріали". Обліковуються всі види палива на складах і у матеріально-відповідальних осіб.

236 "Тара". Обліковується тара всіх видів як пуста, так і під матеріалами.

237 "Матеріали в дорозі". Обліковуються матеріали, що оплачені, але не надійшли в склад до кінця місяця. Також матеріали отримані в склади груп централізованого постачання і не розподілені по установах. Суми, що відображені на цьому рахунку повинні підтверджуватись документально.

238 "Запасні частини до машин і обладнання". Обліковуються запчастини призначені для ремонту і заміни зношених частин на машинах, обладнанні, тракторах, комбайнах, транспортних засобах, що не обліковуються на рахунку 105.

239 "Інші матеріали". Обліковується сіно, овес, інші види корму і фуражу для тварин, а також насіння, добрива, інші види матеріалів.

На рахунку 24 обліковується готова продукція всіх видів. Передбачено тільки один субрахунок 241 "Вироби виробничих майстерень", на якому обліковуються отримані у виробничих майстернях вироби, а також готова печатна продукція.

Рахунок 25 призначений для обліку продукції отриманої в учбово-дослідних господарствах чи підсобних підрозділах. Виділено тільки один субрахунок 251 "Продукція підсобних (учбових) сільських господарств".

4. Первинний та складський облік запасів
Організація складського обліку
5. Організація синтетичного та аналітичного обліку запасів
6. Облік тварин на вирощуванні та відгодівлі
7. Облік матеріалів та продуктів харчування
8. Облік медикаментів
9. Облік запасних частин
10. Облік палива
11. Облік готової продукції та продукції сільськогосподарського виробництва
12. Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru