Криміналістика: питання і відповіді - Кофанов А.В. - 13. Особливості обшуків при розслідуванні хабарництва

Підготовка до обшуку при розслідуванні хабарництва передбачає визначення кола об'єктів, що можуть бути предметом пошуку.

Предмети пошуку при розслідуванні хабарництва: а) гроші, цінності, виражені в будь-якому вигляді; б) документи про право власності на домоволодіння, машини; в) документи, які відображають приватизацію окремих об'єктів; г) документи, які відображають незаконні дії при прийомі до вищих навчальних закладів; ґ) документи, які відображають хабарництво у сфері оподатковування тощо.

Обшук у хабародавця допускає виявлення таких предметів пошуку: а) ощадні книжки; б) записні книжки; в) екзаменаційні білети; г) контрольні запитання; ґ) бланки екзаменаційних аркушів; д) записи; е) повідомлення та ін.

Обшук, в установі, передбачає виявлення таких документів: а) вказівки про проведення іспитів із заздалегідь завищеними оцінками для одного або декількох осіб (можуть віддаватися усно, однак відповідальний секретар робить про це позначки у своїх записних книжках, а також передає список екзаменаторам); б) накази про зарахування до навчального закладу; або переведення з одного факультету на інший; в) письмові екзаменаційні роботи (твори, задачі з математики тощо) з наявними в них виправленнями і, як правило, із завищеними оцінками.

Обшук при розслідуванні хабарництва в банківських структурах. Хабарі працівники останніх отримують за оформлення й одержання незаконних кредитів. При виявленні даних, про одержання хабарів окремими посадовими особами, обшук провадиться як у цих осіб, так і в банківських установах. Обшук в осіб, які здійснюють посадові функції, має своєю метою виявлення: 1) грошей або цінностей, отриманих за зазначені послуги; 2) документів - листів, записів, розпоряджень письмового характеру; 3) записних книжок, що відображають факт зв'язку з особами, які дали хабар, та ін.

При проведенні обшуків у банку предметом обшуку можуть бути: 1) документи, які мають розпорядницький характер - дозвіл на оформлення кредиту; 2) документи, які є підставами для одержання кредиту; 3) дані, що містяться в комп'ютері й відображають грошові перекази тощо.

14. Особливості затримання особи на "гарячому"

Затримання "на гарячому" є найефективнішим заходом, оскільки дозволяє знайти важливі докази, вилучити предмет хабара, викрити особу у вчиненні цього злочину. Затримання "на гарячому" можливо в певних випадках: а) при добровільній заяві про вимагання хабара; б) при добровільній заяві про час і місце передачі хабара службовій особі з метою одержання тієї чи іншої вигоди; в) за наявності оперативних даних про систематичне одержання хабарів (у митних органах, податкових інспекціях, в інших установах; г) за наявності оперативних відомостей про факти передачі хабарів і зазначені місця та часу чергової зустрічі суб'єктів хабарництва.

При підготовці затримання "на гарячому" в протоколі-заяві про дачу хабара переписуються номери купюр переданих грошей або детально описуються коштовні речі (годинник, золоті вироби, вироби з дорогоцінними каменями), які передбачається передати як хабар. Затримання "на гарячому" відбувається в момент передачі хабара або безпосередньо після цього. Затримання, проведене безпосередньо після передачі хабара ефективніше, оскільки фіксує наявність хабара в затриманого, що виключає його заяви про те, що переданий предмет виявився в нього випадково або забутий відвідувачем, або належить самому хабарникові. Затримання у період передачі хабара допускає значний тактичний ризик втрати доказової інформації через названі можливі заяви з боку хабароодержувача, у тому числі й спростування хабара.

При затриманні хабарника "на гарячому", важливо вжити заходів, які виключають знищення предмета хабара (розбили, викинули у вікно, знищили документи).

14. Особливості затримання особи на "гарячому"
15. Призначення експертиз при розслідуванні хабарництва
16. Основи методики розслідування порушень правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту
17. Особливості розслідування ДТП
18. Особливості огляду місця події при розслідуванні ДТП
19. Види допитів та їх особливості при розслідуванні ДТП
20. Призначення експертиз та проведення слідчого експерименту при розслідуванні ДТП
Методика Розслідування Поширення Порнографічних Предметів
21. Особливості проведення допиту при розслідуванні поширення порнографічних предметів
22. Особливості проведення огляду місця події при розслідуванні поширення порнографічних предметів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru