Кримінальне право України - Кузнецов В.В. - 2. Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва (ст. 203-1 КК)

Стаття складається з двох частин, що містить заборонювальні норми, та примітки. Родовим об'єктом злочину є сфера господарської діяльності. Безпосередній об'єкт злочину - встановлений законодавством порядок обігу дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва. Додатковими факультативними безпосередніми об'єктами злочину є авторське право чи суміжні права.

Предмет злочину:

- диски для лазерних систем зчитування (це будь-які оптичні диски для лазерних систем зчитування із записом або з можливістю запису на них інформації, що відображає об'єкти авторського права чи суміжних прав, або без запису такої інформації);

- матриці (матеріальні носії у вигляді штампів чи інших аналогічних або еквівалентних пристроїв, які містять інформацію у цифровій формі і використовуються для безпосереднього перенесення цієї інформації на диски для лазерних систем зчитування під час їхнього виробництва);

- обладнання для виробництва таких дисків і матриць (це спеціалізоване обладнання - виробничі лінії - з виробництва таких дисків і матриць та основні вузли до нього, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України);

- сировина для виробництва таких дисків і матриць (оптичний полікарбонат, що використовується у виробництві дисків для лазерних систем зчитування та матриць).

Об'єктивна сторона злочину (ст. 203-1 КК) полягає в учиненні у значних розмірах незаконних: виробництва, експорту, імпорту, зберігання, реалізації та переміщення дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва.

Незаконність таких дій полягає у невідповідності їх вимогам Закону України "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування, матриць" від 17 січня 2002 р. (в редакції від 6 липня 2005 р.).

Під значним розміром слід розуміти вартість дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання чи сировини для їх виробництва, що у 20 разів і більше перевищує рівень неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Злочин є закінченим з моменту вчинення незаконних дій, перелічених у ст. 203-1 КК (формальний склад).

Суб'єкт злочину спеціальний (або службова особа суб'єкта господарської діяльності - юридичної особи, або фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, що здійснює таку діяльність без створення юридичної особи).

Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

Кваліфікуючими ознаками злочину (ч. 2 ст. 203-1 КК) є вчинення його: 1) повторно; 2) за попередньою змовою групою осіб; 3) у великих розмірах (якщо вартість дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання чи сировини для їх виробництва, у 100 разів і більше перевищує рівень неоподатковуваного мінімуму доходів громадян).

Діяльність фізичної особи, не зареєстрованої як суб'єкта підприємницької діяльності з виробництва, експорту, імпорту дисків для лазерних систем зчитування, матриць, а також обладнання та сировини для їх виробництва, за наявності підстав має кваліфікуватися за ч. 1 ст. 202 КК - як здійснення без державної реєстрації суб'єктом підприємництва діяльності, що містить ознаки підприємницької та яка підлягає ліцензуванню.

Переміщення дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, якщо їх вартість у 1000 та більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, учинене фізичною особою, що не має ліцензії на їх експорт чи імпорт, має кваліфікуватися за наявності підстав як контрабанда за ст. 201 КК. Як контрабанда мають кваліфікуватись і дії службових осіб - суб'єктів господарювання та фізичних осіб, які зареєстровані як суб'єкти підприємництва та мають ліцензію на експорт або імпорт дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва, якщо вони переміщують через митний кордон України зазначені товари в обсягах, що перевищують за вартістю дозволені в ліцензії для експорту чи імпорту, і їх вартість у 1000 та більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. За умови визнання оптичного полікарбонату стратегічно важливим сировинним товаром його переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю утворюватиме склад злочину "контрабанда" незалежно від вартості товару.

Порушення законодавства, що регулює виробництво дисків для лазерних систем зчитування із записом на них інформації, що є об'єктом авторського та (або) суміжних прав, без дозволу осіб, які мають на неї авторське право та (або) суміжні права, а також їх реалізація, особою, котра їх незаконно виробила, має кваліфікуватися за сукупністю злочинів, передбачених статтями 203-1 та 176 КК, за наявності всіх необхідних ознак складів сформульованих у них злочинів.

Білет № 30
1. Поняття та ознаки суб'єкта складу злочину. Співвідношення понять "суб'єкт злочину" та "особа злочинця". Спеціальний суб'єкт складу злочину
2. Фіктивне підприємництво (ст. 205 КК)
Білет № 31
1. Осудність як обов'язкова ознака суб'єкта злочину. Поняття осудності та її значення
2. Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209 КК)
Білет № 32
1. Поняття неосудності за кримінальним правом. Критерії неосудності
2. Умисне порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму (ст. 209-1 КК)
Білет № 33
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru