Науково-практичний коментар Кодексу України про адміністративні правопорушення - Пєтков С.В. - Стаття 264. Особистий огляд і огляд речей

Особистий огляд може провалитись уповноваженими на те посадовими особами органів Служби безпеки України, внутрішніх справ, органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів. Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, воєнізованої охорони, цивільної авіації, митних установ і органів прикордонної служби, а у випадках, прямо передбачених законами України, також і інших органів.

Особистий огляд може провадитись уповноваженою на те особою однієї статі з оглядуваним і в присутності двох понятих тієї ж статі.

Огляд речей може провалитись уповноваженими на те посадовими особами органів Служби безпеки України, внутрішніх справ, органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів. Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, воєнізованої охорони, цивільної авіації, митних установ, органів прикордонної служби, природоохоронних органів, державними інспекторами з питань інтелектуальної власності, органів лісоохорони, органів рибоохорони, органів, що здійснюють державний нагляд за додержанням правил полювання, а у випадках, прямо передбачених законами України, також і інших органів. При вчиненні порушень законодавства про охорону і використання тваринного світу уповноважені на те посадові особи органів, які здійснюють державний нагляд за додержанням правил полювання, органів рибоохорони, а також працівники міліції, військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України можуть провадити в установленому порядку огляд транспортних засобів.

Огляд речей, ручної кладі, багажу, знарядь полювання і лову риби, добутої продукції, транспортних засобів та інших предметів здійснюється, як правило, у присутності особи, у власності (володінні) якої вони є. У невідкладних випадках зазначені речі, предмети може бути піддано оглядові з участю двох понятих під час відсутності власника (володільця).

Про особистий огляд, огляд речей складається протокол або про це робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення або в протоколі про адміністративне затримання.

Особистий огляд, огляд речей у митних установах провадиться в порядку, встановленому Митним кодексом України.

(Із змінами і доповненнями, внесеними згідно з Указом Президії Верховної Ради Української PCP від 03.04.86 р. № 2010-ХІ; законами України від 04.05.93 p. № 3176-ХІІ, від 05.04.2001 p. № 2342-ІІІ, ВІД 03.04.2003 p. № 662-IV, від 15.05.2003 p. № 743-ІV, від 10.07.2003 р. № 1098-ІV, від 11.05.2004 р. № 1703-ІV, від 14.04.2009 p. № 1254-VI)

(1) Стаття 264 цього Кодексу встановлює вимоги щодо проведення особистого огляду та огляду речей особи в якості заходів забезпечення провадження в справі про адміністративне правопорушення. Так, згідно частини 1 коментованої статті, особистий огляд може провалитись уповноваженими на те посадовими особами органів Служби безпеки України, внутрішніх справ, органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, воєнізованої охорони, цивільної авіації, митних установ і органів прикордонної служби, а у випадках, прямо передбачених законами України, також і інших органів.

(2) Особистий огляд може провадитись уповноваженою на те особою однієї статі з оглядуваним і в присутності двох понятих тієї ж статі.

(3) Огляд речей може провалитись уповноваженими на те посадовими особами органів Служби безпеки України, внутрішніх справ, органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, воєнізованої охорони, цивільної авіації, митних установ, органів прикордонної служби, природоохоронних органів, державними інспекторами з питань інтелектуальної власності, органів лісоохорони, органів рибоохорони, органів, що здійснюють державний нагляд за додержанням правил полювання, а у випадках, прямо передбачених законами України, також і інших органів. При вчиненні порушень законодавства про охорону і використання тваринного світу уповноважені на те посадові особи органів, які здійснюють державний нагляд за додержанням правил полювання, органів рибоохорони, а також працівники міліції, військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України можуть провадити в установленому порядку огляд транспортних засобів.

(4) Огляд речей, ручної кладі, багажу, знарядь полювання і лову риби, добутої продукції, транспортних засобів та інших предметів здійснюється, як правило, у присутності особи, у власності (володінні) якої вони є. У невідкладних випадках зазначені речі, предмети може бути піддано оглядові з участю двох понятих під час відсутності власника (володільця).

(5) Про особистий огляд, огляд речей складається протокол або про це робиться відповідний запне у протоколі про адміністративне правопорушення або в протоколі про адміністративне затримання. Детальніше про це див. коментар до статті 262 цього Кодексу.

(6) Особистий огляд, огляд речей у митних установах провалиться в порядку, встановленому Митним кодексом України. Також див. Методичні рекомендації щодо провадження у справах про порушення митних правил, затверджені Наказом Державної митної служби України від 30 грудня 2004 року № 936 (ДОДАТКИ).

Стаття 265. Вилучення речей і документів
Стаття 265/1. Тимчасове вилучення посвідчення водія
Стаття 265/2. Тимчасове затримання транспортних засобів
Стаття 265/3. Тимчасове вилучення ліцензійної картки на транспортний засіб
Стаття 266. Відсторонення осіб від керування транспортними засобами, річковими і маломірними суднами та огляд на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції
Стаття 267. Оскарження заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення
Глава 21. Особи, які беруть участь у провадженні в справі про адміністративне правопорушення
Стаття 268. Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності
Стаття 269. Потерпілий
Стаття 270. Законні представники
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru