Право - Оуенз К. - 22.7. Угоди-винятки

Відповідно до статті 8 закону угода про споживчий кредит є регульованою цим законом угодою в розумінні цього закону, якщо вона не належить до "угод-винятків", передбачених положеннями статті 16, а також наказами, виданими відповідно до цих положень. Наказ про споживчий кредит (угоди-винятки) 1989 р. передбачає п'ять категорій угод-винятків, а саме такі.

1. Окремі кредитні угоди із забезпеченням у вигляді землі, укладені визначеними органами.

2. Якщо кредит надано на особливо короткий термін. Так, положеннями статті 3 наказу 1989 р. передбачено винятки за цілої низки обставин у разі

короткострокових кредитів, зокрема такі.

А. Угода типу "позичальник — кредитор — постачальник" на фіксовану суму, за якою загальна кількість платежів за кредитом не перевищує чотирьох. Має міститися вимога здійснення платежів протягом терміну, що не перевищує 12 місяців з моменту укладення угоди. Відповідно до цих положень більшість угод про комерційні кредити, що надаються одноосібним підприємцям і товариствам, належатимуть до винятків.

Б. Угода типу "позичальник — кредитор — постачальник" на кредит за поточним рахунком, за якою:

1) для позичальника передбачено визначені терміни (наприклад, щотижня, щомісяця тощо);

2) і позичальник зобов'язаний погасити весь кредит за цей термін одним платежем (приклади: рахунок на молоко, рахунок на папір, картка "Амерікен

Ескпрес", картка "Дайнерс Клаб").

Жоден із наведених вище винятків не стосується: угод про оренду з правом викупу або угод умовного продажу; угод про кредит під заставу; угод про фінансування купівлі землі.

В. Кредитна угода типу "позичальник — кредитор — постачальник" на фінансування придбання землі, якщо загальна кількість платежів, які має внести позичальник за кредитом і як плату за нього, не перевищує чотирьох.

Г. Кредитна угода типу "позичальник — кредитор — постачальник" на фіксовану суму з метою фінансування страхових внесків, пов'язаних із землею або предметами на землі, за умови виконання умов, передбачених у Наказі 1989 р.

3. Якщо загальна сума плати за кредит є відносно невисокою. Це передбачено положеннями статті 4 Наказу 1989 р., за якими до винятків зараховуються

позики, загальна сума плати за які (обчислюваних відповідно до положень Постанови про споживчий кредит (загальна сума кредиту) 1980 р.) не перевищує:

а) 1 % плюс найвища з будь-яких базових процентних ставок, опублікованих визначеними банками;

б) 13 %.

Відповідними базовими процентними ставками вважаються базові ставки, що діють протягом 28 днів до дня укладення угоди. Зауважте, що:

1) будь-які наступні коливання базової ставки не впливають на віднесення угоди до винятків. Так, якщо А надає позику Б за ставкою, яка на 1 % перевищує базову ставку банку "Барклейс Бенк", що діє нині, угода й надалі належатиме до винятків, якщо, наприклад, через місяць після цього базова ставка збільшиться з 9 до 10 %;

2) угода не належатиме до винятків, якщо сума, належна до сплати позичальнику за кредитом, може варіюватися відповідно до певної формули чи індексу;

3) винятком із правила про індекси є випадок, коли роботодавець надає позику працівникові й угода передбачає, що після завершення роботи останнього в цій організації процентна ставка підвищиться.

4. Якщо метою кредиту є фінансування зовнішньоторговельних операцій. Такими операціями можуть бути імпортні або експортні операції. Виняток поширюється лише на випадки, коли кредит надається позичальнику в ході його бізнесу.

5. Угоди про кредит за дебетовими та кредитними картками відповідно до положень статті 89 Закону про банки 1987 р. Причина цього полягає в тому, що

рахунок клієнта дебетується на єдину суму через кілька днів після надання кредиту.

22.8. Малі угоди
22.9. Зв'язані трансакції
22.9.1. Споживчі орендні угоди
22.10. Кредитні купони
22.11. Типи платіжних карток
Кредитні картки
Готівкова картка
Дебетові картки
Картки, що гарантують чеки
Платіжні картки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru