Судоустрій - Молдован В.В. - 4. Повноваження апеляційних господарських судів

Апеляційні господарські суди утворюються Президентом України за поданням Голови Вищого господарського суду України з визначенням території, на яку поширюються повноваження апеляційних господарських судів, їх місцезнаходження.

До складу апеляційного господарського суду входять: судді, голова суду та його заступники. В апеляційному господарському суді може запроваджуватись спеціалізація суддів з розгляду окремих категорій справ.

Повноваження суду: переглядає в апеляційному порядку рішення місцевих господарських судів, які включені до території, на яку поширюються його повноваження;переглядає за нововиявленими обставинами прийняті ним рішення; проводить роботу, спрямовану на попередження правопорушень у сфері господарських відносин; вивчає і узагальнює практику застосування законодавства, аналізує статистику вирішення господарських спорів, подає пропозиції Вищому господарському суду України щодо вдосконалення правового регулювання господарської діяльності і практики вирішення господарських спорів та щодо порушення перед Конституційним Судом України питання про офіційне тлумачення законів; здійснює інші повноваження, передбачені законодавством.

Голова апеляційного суду

- здійснює функції судді у порядку, встановленому ГПК; - формує колегії суддів і призначає головуючого колегії; - розподіляє обов'язки між заступниками голови та суддями апеляційного господарського суду;

- забезпечує підбір і підготовку кандидатів у судді;

- затверджує структуру, штатний розпис та кошторис витрат на утримання апеляційного господарського суду;

вносить Голові Вищого господарського суду України подання щодо призначення та обрання суддів, встановлення чисельності працівників і асигнувань відповідного апеляційного господарського суду;

- організовує діяльність апеляційного господарського суду і несе відповідальність за виконання завдань, покладених на апеляційний господарський суд, видає в межах своїх повноважень накази та інші акти; призначає на посаду та звільняє з посади працівників апарату апеляційного господарського суду, застосовує щодо них заходи заохочення і накладає дисциплінарні стягнення.

Заступники голови здійснюють відповідно до розподілу обов'язків керівництво роботою структурних підрозділів апарату апеляційного господарського суду та інші повноваження, передбачені законом.

5. Статус судді господарського суду

Статус судді господарського суду визначається Конституцією України, законами України "Про судоустрій і статус суддів", "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" та іншими законами.

Суддя господарського є посадова особа, наділена повноваженнями здійснювати правосуддя господарських відносин. Повноваження судді господарського суду визначаються Господарським процесуальним кодексом України та іншими законами.

Суддя має право вносити Голові Вищого господарського суду пропозиції щодо роз'яснення застосування законодавства, яке регулює відносини в господарській сфері, та порядку вирішення господарських спорів. Суддя має право очолювати структурний підрозділ апарату господарського суду.

Право на зайняття посади судді Вищого господарського суду України має: громадянин України, який досяг на день призначення 30 років; має вищу юридичну освіту і стаж роботи за спеціальністю не менше 10 років.

Право на зайняття посади апеляційного та місцевого господарського суду має: громадянин України, який досяг на день призначення 25 років; має вищу юридичну освіту і стаж роботи за спеціальністю не менше 5 років.

На працівників апарату господарських судів поширюється дія Закону України "Про державну службу.

5. Статус судді господарського суду
Тема № 13. Вищі спеціалізовані суди
1. Види, склад і структура вищих спеціалізованих судів
2. Повноваження вищого спеціалізованого суду
3. Повноваження судді, голови та заступників голови вищого спеціалізованого суду
4. Пленум вищого спеціалізованого суду
5. Науково-консультативна рада вищого спеціалізованого суду
Тема № 14. Верховний суд україни
1. Верховний Суд України - найвищий судовий орган
2. Склад та структура верховного Суду України
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru