Судоустрій - Молдован В.В. - 5. Апарат. Науково-консультативна рада верховного суду України

Організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат, який очолює керівник апарату. Він несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, функціонування автоматизованої системи документообігу, інформує збори суддів про свою діяльність. Збори суддів можуть висловити недовіру керівнику апарату суду, що тягне за собою звільнення його з посади.

Керівника апарату Верховного Суду України, їх заступників призначає Голова ВСУ України. Керівник апарату суду призначає на посаду та звільняє з посади працівників апарату суду, застосовує до них заохочення та накладає дисциплінарні стягнення. Добір працівників апарату суду здійснюється на конкурсній основі.

Правовий статус працівників апарату суду визначається Законом України "Про державну службу". Умови оплати праці, матеріально-побутового, медичного, санаторно-курортного і транспортного забезпечення працівників апарату суду визначаються на засадах, що встановлені для відповідної категорії працівників апаратів центральних органів виконавчої влади.

Структура і штатна чисельність апаратів місцевих судів за погодженням з головою суду затверджуються Державною судовою адміністрацією України. В апаратах судів створюються управління, відділи, що здійснюють свої функції на підставі положення про відповідне управління, відділ, затвердженого керівником апарату відповідного суду.

В апараті суду утворюється канцелярія, яка щоденно протягом робочого часу суду забезпечує прийняття та реєстрацію документів, що подаються до відповідного суду. Канцелярія також виконує інші завдання, визначені положенням, затвердженим керівником апарату суду.

До штату апарату судів входять також секретарі судового засідання, наукові консультанти та судові розпорядники. Наукові консультанти повинні мати науковий ступінь кандидата або доктора юридичних наук.

Науково-консультативна рада утворюється при Верховному Суді України з числа висококваліфікованих фахівців у галузі права для попереднього розгляду проектів постанов Пленуму Верховного Суду України стосовно надання висновків щодо проектів законодавчих актів та з інших питань діяльності Верховного Суду України, підготовка яких потребує наукового забезпечення.

Порядок організації та діяльності Науково-консультативної ради визначається положенням, що затверджується Пленумом Верховного Суду України. Положення про Науково-консультативну раду затверджено постановою Президії Верховного Суду України від 5 жовтня 2007 року.

Рада вивчає питання, що виникають у судовій діяльності, і на підставі вимог закону та наукового аналізу судової практики розробляє і подає Верховному Суду України рекомендації щодо:

а) проектів роз'яснень Пленуму Верховного Суду України;

б) матеріалів узагальнень судової практики і даних судової статистики;

в) проектів конституційних подань Верховного Суду України до Конституційного Суду України щодо конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим або щодо необхідності офіційного тлумачення положень Конституції та законів України;

г) відповідності Конституції та законам України актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

д) питань правового характеру, що виникають у судовій практиці.

На засіданнях Ради можуть обговорюватися теоретичні роботи та практичні посібники з питань права, судочинства та організації судової діяльності.

Керівництво роботою Ради здійснює голова Ради або за його дорученням заступник голови Ради.

До повноважень голови Ради належать:

- організація роботи Ради та головування на її засіданнях;

- визначення питань, що підлягають розгляду на засіданнях Ради, а також порядку розроблення та реалізації рекомендацій Ради;

- призначення засідань Ради;

- розпорядження видатками на утримання і забезпечення діяльності Ради;

- здійснення інших повноважень, передбачених нормативними актами.

Вчений секретар Ради здійснює організаційно-методичне та інформаційне забезпечення роботи Ради, зокрема:

- проводить підготовку засідань Ради;

- розробляє план роботи Ради та організовує його виконання;

- готує проекти документів Ради;

- по можливості забезпечує членів Ради офіційними виданнями Верховного Суду України та іншою юридичною літературою.

Члени Ради беруть участь у вивченні та узагальненні судової практики, у роботі з підвищення кваліфікації суддів та працівників судів, підготовці роз'яснень Пленуму Верховного Суду України, а також інших питань, які підлягають розгляду на засіданнях Ради. За дорученням голови Ради, його заступника або вченого секретаря члени Ради готують письмові висновки з окремих питань судової діяльності.

Робота Ради висвітлюється у журналі "Вісник Верховного Суду України", на веб-сайті Верховного Суду України та в інших засобах масової інформації.

При опублікуванні постанов Пленуму Верховного Суду України та узагальнень судової практики відображається авторство членів Ради, які брали безпосередню участь у їх розробці.

Фінансове, матеріально-технічне забезпечення діяльності Ради здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для забезпечення здійснення правосуддя Верховним Судом України, за кодом економічної класифікації видатків "Оплата інших послуг та інші видатки" на підставі затвердженого кошторису.

Тема № 15. Конституційний суд України
1. Завдання, принципи діяльності, склад та вимоги до суддів конституційного суду України
2. Повноваження конституційного суду України
3. Звернення до конституційного суду України
4. Провадження в справах конституційного суду України
5. Рішення і висновки конституційного суду України
6. Гарантії діяльності суддів конституційного суду України
Тема № 16. Міжнародні комерційні арбітражі
1. Основні поняття
2. Міжнародний комерційний арбітражний суд
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru