Психодіагностика - Галян І.М. - Короткий термінологічний словник

"L-дані - дані, отримані шляхом реєстрації поведінки людини в повсякденному житті і формалізації оцінок експертів, які спостерігають за поведінкою досліджуваних.

"Q-дані - дані, отримані у процесі вивчення особистості за допомогою особистісних питальників, методів самооцінок, самозвітів, анкет, шкал самооцінок станів тощо.

"Т"-дані - дані, отримані в результаті об'єктивного вимірювання поведінки (вербального, невербального, соціального та індивідуального) без звернення до самооцінок або експертів.

Адаптивне (лат. adapto - пристосовую) тестування - вид тестування, за якого пропоновані досліджуваному поточні завдання залежать від результатів його відповідей на попередні.

Анкетування (франц. enqukte, букв. - розслідування) - процедура опитування у письмовій формі за допомогою заздалегідь підготовлених бланків.

Апробація (лат. approbatio - схвалення) тесту - попереднє тестування стратифікованої вибірки досліджуваних для визначення відповідності тесту його цілям і апріорним характеристикам.

Асоціації в тестовому завданні - словесна підказка у змісті завдання, що допомагає досліджуваному вгадати правильну відповідь; як правило, свідчення некоректності завдання.

Бал - умовна одиниця для оцінювання за певною шкалою результатів виконання тесту або його завдання.

Бал істинний - латентний об'єкт вимірювань, що є тим балом за певною шкалою, якому об'єктивно відповідає рівень підготовленості досліджуваного при вказаній методиці оцінювання (помилки вимірювань умовно вважаються відсутніми).

Бал категорії відповіді на тестове завдання - бал, що відповідає певній категорії відповіді на полігамічне завдання залежно від рівня повноти цієї відповіді (наприклад, категорія відповіді на рівні пізнавання - один бал, на рівні репродукції - два бали, на рівні оперативного застосування - три бали тощо).

Бал критерійний - граничне значення тестового бала, за допомогою якого задана вибірка досліджуваних поділяється на тих, хто виконав даний тест задовільно ("зараховано*) і незадовільно ("не зараховано").

Бал первинний досліджуваного - сума балів, приписаних тим категоріям відповідей на тестові завдання, які досліджуваний вказав як правильні; для тестів, що складаються з дихотомічних завдань, - кількість правильно виконаних завдань, що відображає міру підготовленості досліджуваного до даного тесту.

Бал первинний категорії завдання - кількість учасників тестування, що вказали цю категорію відповіді для певного завдання як правильну відповідь; у дихотомічних завданнях збігається з первинним балом цього завдання.

Бал тестовий - остаточний кількісний вираз за певною шкалою індивідуальної оцінки рівня підготовленості досліджуваного, отриманий шляхом стандартизованого оброблення результатів виконання досліджуваним тестових завдань.

Банк тестових матеріалів - сукупність систематизованих тестових завдань і тестів, розроблених різними авторами для різних цілей, що пройшли апробацію і мають відомі характеристики.

Біологічний інтелект - вроджені здібності до оброблення інформації, пов'язані зі структурами і функціями кори головного мозку, що є найфундаментальнішою складовою загального інтелекту.

Бланк відповіді - стандартний бланк для запису відповідей на запропоновані в тесті завдання.

Валідизація (франц. valide - дійсний) - процедура поліпшення валідності тесту за наслідками оцінювання валідності критеріальної.

Валідність (англ. valide - дійсний, придатний, той, що має силу) - комплексна характеристика тесту, яка містить відомості про сферу досліджуваних явищ і репрезентативність діагностичної процедури стосовно них.

Валідність діагностична - компонент валідності, що відображає здатність тесту диференціювати досліджуваних за досліджуваною ознакою.

Валідність емпірична - сукупність характеристик валідності тесту, які отримані порівняльним статистичним способом оцінювання.

Валідність змістова - складова валідності, що характеризує ступінь спрямованості у тестових завданнях усього обсягу вимірюваної галузі психічних властивостей, коефіцієнт яких визначають шляхом експертного оцінювання.

Валідність Інкриментна (англ. Incremental - приріст, прибуток) - один з компонентів критеріальної і прогностичної валідності тесту, що відображає практичну цінність методики при проведенні відбору і виражається кількісно за допомогою коефіцієнта валідності.

Валідність конструктна складова валідності, що відображає ступінь співвіднесення результатів тесту з базовими для нього теоретичними поняттями (конструктами).

Валідність очевидна - уявлення про тест, сферу його застосування, результативність і прогностичну цінність, що виникає у досліджуваного чи іншої особи, що не володіє інформацією про завдання і мету використання методики.

Валідність порівняльна (поточна) - окремий вид валідності критерійної, що відображає відповідність поточного діагнозу тесту результатам іншого вимірювання того самого об'єкта.

Валідність прогностична - складова валідності, що дає змогу обчислити взаємозв'язок між даними, отриманими у процесі проведеного раніше дослідження, і поведінкою, що спостерігається пізніше.

Валідність тесту змістова - характеристика тесту, що виражає показник охоплення завданнями тесту тієї галузі знання, підготовле ність у якій цей тест оцінює.

Валідність тесту критеріальна (критерійна) - характеристика тесту, що відображає показник відповідності діагнозу і прогнозу тесту зовнішнім критеріям, що характеризують об'єкт вимірювання.

Валідність тесту факторна - характеристика тесту, що виражає кореляцію між тестом і кожним з вибраних факторів контролю знань, умінь і навичок.

Валідність тесту прогностична - варіант валідності критерійної. що відображає ефективність прогнозу тесту про можливості досліджуваних в майбутньому.

Варіанти тесту - набір неідентичних тестів, що створені за єдиною специфікацією і мають однакову структуру.

Верифікація (лат. verus - справжній) - процедура перевірки на реальне існування будь-якого поняття, що претендує на одержання статусу наукового.

Вимірювальні шкали (лат. Skala - драбина, сходи) - форма фіксації сукупності ознак досліджуваного об'єкта з упорядкуванням їх у певну числову систему.

Вирівнювання варіантів тесту - метод розв'язання комплексу питань" пов'язаних з відображенням на певній шкалі латентних характеристик усіх тестових завдань (зокрема, тих, що складають його різноманітні варіанти).

Генеральна сукупність тестових завдань - гіпотетична множина тестових завдань, зв'язаних загальною метою, які теоретично повно відображають певну галузь знань.

Дисперсійний аналіз - міра мінливості, що виявляє, наскільки зміна дисперсії залежної змінної (33) співвідноситься зі змінами незалежної змінної (НЗ), тобто вказує ту якісну змінну, яка викликає зміни 33 (f- критерій Фішера, t- критерій Стьюдента).

Дисперсія (лат. dispersio - розсіяння) випадкової величини X --математичне сподівання квадрата відхилення цієї випадкової вели

Диференційна психометрія (психометрика диференційна) --

галузь психометрії, що визначає і обґрунтовує вимоги до вимірювання індивідуально-психологічних відмінностей у психологічній діагностиці.

Дихотомічне (грец. dihotomia - поділ на дві частини) (альтернативне) тестове завдання - завдання, виконання якого оцінюється тільки альтернативно: виконано правильно (зазвичай символізується одиницею) або виконано неправильно (зазвичай символізується нулем).

Діагностичний метод - спосіб дослідження, що дає змогу отримувати точні кількісні і якісні характеристики досліджуваних індивідуально-психічних властивостей особистості з дотриманням основних вимог розроблення і використання діагностичних методик - норми, надійності та валідності.

Дістрактор (відволікаюча відповідь) - неправильний варіант відповіді на тестове завдання закритого типу, схожий на правильний.

Діти з порушеннями (недоліками) розвитку - діти, які через вроджені вади, травми під час пологів, захворювання в перші роки життя набули органічних ушкоджень сенсорних органів, рухового апарату, центральної нервової системи, внаслідок чого порушився розвиток відповідних психічних функцій.

Довжина тесту - кількість завдань тесту. Довірчий інтервал - інтервал (Х±є). що охоплює невідомий параметр із заданою точністю.

Довірчий Інтервал - інтервал (Х±є). що "накриває" невідомий параметр із заданою точністю.

Експерт (лат. expertus - досвідчений) - компетентна особа, яка має спеціальний досвід у конкретній галузі, бере участь у дослідженні, є джерелом безпосередньої інформації.

Експертне (лат. expertus - досвідчений) оцінювання (експертиза) - метод отримання узагальненої інформації шляхом оцінювання ситуації, події чи явища групою незалежних експертів.

Завдання відкритого типу - тестове завдання без указування можливих варіантів відповіді (досліджуваному пропонують самостійно вказати правильну відповідь).

Завдання вузлові - тестові завдання, загальні для всіх або кількох варіантів одного і того ж тесту, що використовуються для вирівнювання результатів тестування з використанням різних варіантів тестів.

Завдання закритого типу-тестове завдання, зміст якого супроводжується кількома варіантами відповіді, що нумеруються (досліджуваному пропонують вибрати номер правильної відповіді).

Загальна психометрія (психометрика) - галузь психометрії, що розв'язує завдання з вимірювання психологічних характеристик стимулу, зокрема моделювання загально психологічних (справедливих для всіх людей) функціональних залежностей між властивостями стимулів і властивостями суб'єктивних реакцій.

Інструкція щодо проведення тестування - документ, що встановлює порядок і організацію тестування, які визначаються використовуваною методикою, технічними й організаційними засобами і запланованими способами оброблення.

Інструкція тестового завдання - словесні вказівки досліджуваному, пов'язані з виконанням тестового завдання (вибором правильної відповіді з кількох варіантів; розв'язанням математичної задачі тощо).

Інтелект (лат. inteilectus - сприйняття, розуміння) - здатність, до набуття знання і вмінь, долання перешкод та розв'язання нестандартних ситуацій, що визначає успішність адаптації індивіда до нових ситуацій.

Інтерв'ювання (англ. intervieur - зустріч) - метод одержання інформації у процесі усного безпосереднього спілкування, який передбачає реєстрацію та аналіз відповідей на питання, а також вивчення особливостей невербальної поведінки опитуваних.

Інтерпретація (лат. interpretatio - з'ясування) результатів - системна процедура пояснення досліджуваних феноменів на основі теоретичної моделі і систематизації результатів якісного і кількісного аналізу дослідницького матеріалу.

Кількісний (математично-статистичний) аналіз - сукупність процедур, методів опису і перетворення дослідницьких даних на основі використання математико-статистичного апарату.

Кластерний (лат. classis - розряд) аналіз - галузь статистичного аналізу, що виявляє зв'язок або ступінь подібності поведінкових реакцій різних об'єктів за "подібністю" їх змінних (характеристик).

Ключ тестового завдання - комплекс правильних відповідей для тестових завдань.

Когнітивна складність - психологічна характеристика пізнавальної (когнітивної) сфери людини, що відображає ступінь категоріальної розчленованої (диференційованої) її свідомості, сприяє вибірковому сортуванню вражень про дійсність, що опосередковує її діяльність.

Коефіцієнт варіації (V, CV) - виражене у відсотках відношення стандартного відхилення до середнього арифметичного значення.

Коефіцієнт дискримінації (диференціююча здатність) тестового завдання - кількісна характеристика здатності тестового завдання диференціювати досліджуваних за рівнем їх підготовленості (змінюється від -1 до +1).

Коефіцієнт погодженості Пірсона Х2 (критерій х2(хі-квадрат)) - показник, що грунтується на наближенні частоти прояву ознаки у різних вибірках, виміряної на номінативній шкалі, і використовується для порівняння частот двох розподілів - емпіричних або емпіричного і теоретичного.

Компліментарна (франц. Compliment- вітання) проекція - приписування іншим стану, що доповнює стан суб'єкта, або усвідомлення своїх недоліків через інтерпретацію їх як переваг.

Комп'ютерне ігрове тестування - психодіагностичне дослідження з використанням комп'ютерних ігор.

Когнітивна складність - психологічна характеристика пізнавальної (когнітивної) сфери людини, що відображає ступінь категоріальної розчленованої (диференційованої) її свідомості, сприяє вибірковому сортуванню вражень про дійсність, що опосередковує її діяльність.

Контент-аналіз - (англ. contents - зміст і грец. analysis - розкладання) - виявлення і дослідження характеристик інформації, які містять тексти і мовні повідомлення.

Кореляційний аналіз - комплекс методів статистичного дослідження взаємозв'язку змінних, пов'язаних кореляційними відношеннями.

Користувач тесту - юридична або фізична особа, що використовує тест або результати тестування для оцінювання рівня підготовленості досліджуваних у певній галузі.

"L-дані - дані, отримані шляхом реєстрації поведінки людини в повсякденному житті і формалізації оцінок експертів, які спостерігають поведінку досліджуваних.

Логіт - одиниця вимірювання рівнів підготовленості учасників тестування і складності тестових завдань у межах логістичних моделей тестування (якщо різниця між двома поняттями становить 1 логіт, то вірогідність правильного виконання досліджуваним завдання становить 0,73).

Математична психологія - розділ теоретичної психології, що використовує для побудови теорій і відповідних їм моделей мову математики і специфічний для неї аксиоматико-дедуктивний метод побудови теорії.

Математична теорія вимірювань - розділ математичної психології, що дає змогу будувати психологічні теорії на основі математично-статистичного оброблення та узагальнення результатів емпіричного дослідження.

Матриця відповідей - прямокутна таблиця, в ножній позиції якої вказують відповіді учасника тестування.

Медіана (Me (Md)) - значення змінної, яке є середнім, центральним (за місцем) у загальному впорядкованому ряді варіант вибірки.

Метод Кронбаха - узагальнення методу Кьюдера - Річардсона у разі, якщо завдання тесту не є дихотомічними.

Метод Кьюдера - Річардсона - оцінювання надійності тесту, засноване на обчисленні за однойменною формулою середнього значення коефіцієнта надійності, оціненого за методом Рюлона при різноманітних розщеплюваннях тесту на дві частини (завдання тесту передбачаються дихотомічними, а саме розщеплювання практично не потрібне).

Метод розщеплення - оцінювання надійності тесту, засноване на зіставленні результатів тестування за двома чи декількома еквівалентними частинами тесту.

Метод Рюлона - метод оцінювання чисельника відношення, що визначає коефіцієнт надійності, за різницями результатів тестування досліджуваних за двома еквівалентними частинами одного і того самого тесту.

Мода (Mo) - величина, що найчастіше спостерігається у числовому ряду.

Модель двохпараметрична - логістична модель, у якій функція успіху залежить від різниці між рівнем підготовленості досліджуваного І рівнем складності тестового завдання, а також від коефіцієнта дискримінації тестового завдання.

Модель однопараметрична - логістична модель, у якій функція успіху залежить тільки від різниці між рівнем підготовленості досліджуваного і рівнем трудності тестового завдання.

Модель тестування - одна або кілька функціональних залежностей, що гіпотетично пов'язують підлягаючі визначенню характеристики (параметри) учасників тестування і тестових завдань з такими величинами, які реально виявляються в результаті виконання відповідного тесту (наприклад, з вірогідністю правильного виконання досліджуваним певного рівня підготовленості тестового завдання відповідної складності).

Модель часткового оцінювання - узагальнення логістичних моделей для полігамічних тестових завдань, що дає змогу доповнити альтернативне оцінювання завдань (виконано правильно, виконано неправильно) оцінюванням частково правильної відповіді. Визначається кількістю категорій відповіді, їх оцінками і видом відповідних функцій успіху.

Модератор (італ. moderato - помірний) - комплексна характеристика контингенту досліджуваних (вік, стать, регіон тощо).

Мотив (лат. motus - рух) - причина, що спонукає до діяльності, спрямованої на задоволення певних потреб.

Мотивація - система усвідомлюваних і неусвідомлюваних спонукань, що зумовлюють активність організму, визначають її спрямованість.

Надійність методики - характеристика методики, що відображає точність психодіагностичних вимірів, а також стійкість результатів тесту щодо впливу сторонніх факторів.

Надійність тесту - показник точності і стійкості результатів вимірювання за допомогою тесту при його багаторазовому застосуванні, що характеризує міру адекватності віддзеркалення тестом відповідної генеральної сукупності завдань.

Надійності коефіцієнт - кількісна характеристика надійності, що змінюється від 0 до 1 і показує, якою мірою результати тестування можна вважати реальними, а якою - наслідком впливу випадкових помилок. Його вимірюють як відношення дисперсії вимірюваного об'єкта у вибірці (зазвичай дійсного бала) до реально одержаної повної дисперсії з урахуванням неминучих помилок вимірювань (зазвичай тестового бала).

Непараметричні методи статистики - методи математичної статистики, які застосовують за відсутності функціонального виду генеральних розподілів.

Нормативна вибірка стратифікована - група тестованих, що містить представники усіх найзначущіших страт, що реально існують в генеральній сукупності потенційних досліджуваних, причому в тій же пропорції.

Операціоналізація - обов'язкове врахування процедур, прийомів і методів, які переконують у існуванні описаного явища, яка називає запроваджуване нове наукове поняття.

Особистісна риса (риса особистості) - гіпотетична базова диспозиція або характеристика особистості, яка може використовуватися для пояснення постійності та послідовності поведінки.

Особистісні питальники - питальники, спрямовані на вимірювання різноманітних особливостей особистості.

Особистісні питальники Айзенка - серія особистісних питальників, призначених для діагностики нейротизму, екстраверсії - інтраверсії і психотизму.

Особистість - соціально зумовлена система психічних якостей індивіда, що визначається залученістю людини до конкретних суспільних, культурних, історичних відносин.

Паралельні варіанти тесту - варіанти тесту, що мають однакові характеристики.

Параметричні методи статистики - методи математичної статистики, які застосовують у випадках, коли тестові показники виміряні на інтервальній шкалі, шкалі відношень або абсолютній шкалі при дотриманні розподілу Гаусса.

Педагогічні вимірювання - галузь педагогіки, що розробляє і застосовує методи та засоби вимірювань і оцінювання результатів навчальної діяльності досліджуваних.

Передтест (попередній, пілотний тест) - педагогічний тест, апріорі відповідний специфікації, але підлягаючий апробації і, можливо, подальшій корекції.

План тесту - таблиця, в якій кожне тестове завдання співвідноситься з певним елементом змісту начального предмету, конкретним видом знань або умінь, що дає змогу об'єктивно судити про рівень підготовленості досліджуваних. Вказується також планований час виконання кожного тестового завдання і всього тесту загалом.

Політомічне тестове завдання - завдання, виконання якого передбачає кілька категорій відповіді, кожну з яких оцінюють по-різному (наприклад, повністю правильна відповідь - 2 бали, частково правильна відповідь - 1 бал, неправильна відповідь - 0 балів).

Проективні методики (лат. projectus - кинутий вперед) - сукупність методик, спрямованих на дослідження особистості людини через її реагування будь-яким способом на неструктуровані або неоднозначні об'єкти і ситуації.

Проекція (лат. projectio - викидання вперед) - механізм психологічного захисту індивіда, що полягає в неусвідомленому наділенні іншого індивіда власними рисами і властивостями, несвідомому приписуванні суб'єктом власних думок, переживань, витиснених мотивів і рис характеру іншим людям.

Протокол результатів тестування - офіційний документ про результати тестування певного контингенту досліджуваних з указуванням тестового бала для кожного учасника тестування.

Процентиль (лат. procentum - на сто) - відсоток досліджуваних, які належать до вибірки стандартизації, що одержали однаковий або нижчий бал, ніж бал певного досліджуваного.

Психодіагностика (грец. psyche - душа і diagnostikos - здатність розпізнавати) - галузь психологічної науки, що розробляє теорію, принципи та інструменти оцінювання і вимірювання індивідуально-психологічних особливостей особистості, а також змінних соціального оточення, в якому здійснюється життєдіяльність особистості.

Психологічне оцінювання - процес систематизованого збирання інформації про особистість і особливості навколишнього середовища, на основі якого здійснюється прийняття відповідного поставленим завданням рішення (висновку).

Психологічний (грец. psyche - душа) діагноз (грец. diagnosis - розпізнавання) - кінцевий результат діяльності психолога, змістом якого є визначення сутності індивідуально-психологічних особливостей особистості з метою оцінювання їх актуального стану, прогнозування подальшого розвитку і розроблення рекомендацій, що визначаються потребами психодіагностичного обстеження.

Психодіагностичний (грец. psyche - душа і diagnostikos - здатний розпізнавати) метод - спосіб дослідження, що дає змогу отримувати точні кількісні і якісні характеристики досліджуваних індивідуальних психічних властивостей особистості з дотриманням основних вимог щодо розроблення і використання діагностичних методик - норми, надійності та валідності.

Психодіагностичні мультимедійні системи - системи, що передбачають використання у психодіагностиці нових можливостей комп'ютерних технологій - мультимедіа і систем віртуальної реальності.

Психометрія (психометрика) (грец. psyche - душа і metron - міра) - галузь психології, пов'язана з теорією і практикою вимірювання психічних явищ.

Психометрія диференційна (психометрика диференційна) - галузь психометрії, що визначає і обґрунтовує вимоги до вимірювання індивідуально-психологічних відмінностей у психологічній діагностиці.

Регресивний аналіз (лат. regressio - зворотний рух) - галузь статистичного аналізу, що вивчає залежність змін значень змінних від однієї або кількох незалежних змінних (факторів).

Репрезентативність (лат. representatio - наочне зображення) - ступінь відповідності вибіркових показників генеральним параметрам.

Ретестовий метод - оцінювання надійності тесту, засноване на повторному, бажано багаторазовому, його застосуванні за приблизно однакових умов.

Риси - стійкі якості, властиві конкретній людині, що виявляються в різних ситуаціях.

Рівень підготовленості досліджуваного - кількісна характеристика знань, навичок і умінь учасника тестування за певним колом питань.

Самосвідомість (англ. self-consciousness, нім. Selbstbewusst-sein) - динамічна система уявлень людини про себе, усвідомлення нею своїх фізичних, інтелектуальних та інших якостей, їх самооцінка, а також суб'єктивне сприйняття факторів, які на неї впливають.

Середнє арифметичне - величина, сума негативних і позитивних відхилень від якої дорівнює нулю.

Середнє (центральне) значення - узагальнювальний показник місця і рівня центру розподілу, тобто значення ознаки, навколо якої концентруються всі інші варіювальні значення.

Середнє квадратичне відхилення (о) - міра різноманітності об'єктів, що входять до групи, яка показує, наскільки в середньому відхиляється кожна варіанта (конкретне значення оцінюваного параметра) від середнього арифметичного.

Сертифікат результатів тестування - індивідуальний офіційний документ державного зразка про результат централізованого педагогічного тестування особи з указуванням отриманого тестового бала.

Ситуативні змінні - сукупність випадкових факторів, що впливають на результати тестування (місце і час проведення тестування, особливості поведінки досліджуваного тощо).

Соціальний інтелект - інтелект індивіда, що формується у процесі соціалізації під впливом умов соціального середовища.

Соціокультурна адаптованість тесту - відповідність тестових завдань і тестових оцінок досліджуваного за ними особливостям культури суспільства, де використовується тест, запозичений з іншої країни.

Соціокультурна норма - офіційно чи неофіційно прийнятий у суспільстві рівень психологічної властивості людини.

Специфікація тесту - документ, у якому міститься інформація про цілі, завдання, план і структуру тесту, а також указані основні вимоги до правил проведення тестування, оброблення результатів тестування і їх інтерпретації.

Спостереження - метод вивчення психічних особливостей Індивідів на основі фіксації проявів їх поведінки.

Стандартизація (англ. standard - типовий, нормальний) тестових показників - уніфікація, регламентація, приведення до єдиних нормативів процедури і оцінок тесту.

Статистична значущість (р-рівень значущості) - вірогідність того, що результат правильно представляє популяцію, вибірка з якої досліджувалася.

Статистична норма - середній діапазон значень на шкалі вимірюваної психологічної властивості людини.

Страти (лат. stratum - шар) - певні групи в сукупності об'єктів (наприклад, у генеральній сукупності потенційних учасників тестування), які характеризуються різними програмами навчання, побутовими умовами тощо.

Стратифікація - описування структури певної сукупності об'єктів (наприклад, генеральної сукупності потенційних учасників тестування), розшарування на страти.

Структура тесту - сукупність відомостей про кількість і тип тестових завдань, складність кожного тестового завдання, по змозі, його коефіцієнт дискримінації за кожним елементом змісту навчального предмета і за кожним видом знань або умінь, що дають змогу об'єктивно судити про рівень підготовленості досліджуваних.

Субтест - підмножина завдань тесту, що передбачає незалежне оброблення результатів тестування і дає змогу розв'язувати специфічні часткові завдання тестування.

"Т"-дані - дані, отримані в результаті об'єктивного вимірювання поведінки (вербального, невербального, соціального та індивідуального) без звернення до самооцінок або експертів.

Теорія моделювання і параметризації педагогічних тестів (ТМПТ) - теоретична основа педагогічних вимірювань, що дає змогу ввести метрику шкали, за якою фіксуються результати тестування.

Тест апаратурний (англ. test - випробування) - тест з використанням технічних пристроїв для вивчення уваги, сприймання, пам'яті тощо.

Тест гетерогенний - педагогічний тест, призначений для перевірки рівня підготовленості за декількома спорідненими дисциплінами.

Тест гомогенний - педагогічний тест, призначений для перевірки рівня підготовленості за конкретною дисципліною.

Тест досягнень - тест, призначений для встановлення міри оволодіння досліджуваним певною галуззю знань або умінь.

Тест змішаний - тест, що має ознаки тесту швидкості І тесту потужності.

Тест критерійно-орієнтований - окремий тест, призначений для абсолютного тестування, що допомагає оцінити, чи здолав досліджуваний певний поріг засвоєння навчального матеріалу, що розглядається навчальною програмою або її частиною.

Тест мономорфний - тест, що об'єднує завдання одного типу.

Тест навчаючий - педагогічний тест, що включає актуальний навчальний матеріал, призначений для формування у досліджуваного певного рівня знань, навичок, умінь, і допомагає здійснювати самоконтроль засвоєння матеріалу.

Тест нормативно-орієнтований - окремий відносний тест, що дає змогу порівнювати навчальні досягнення (рівень підготовленості) окремих досліджуваних один з одним або щодо заздалегідь отриманих тестових норм.

Тест педагогічний - сукупність тестових завдань, що дає змогу за наслідками їх виконання об'єктивно виміряти рівень підготовленості досліджуваних за конкретними розділами певної галузі знання.

Тест поліморфний - тест, який вміщує завдання різних типів.

Тест потужності (тест на складність) - тест, що складається із завдань зростаючої складності.

Тест (англ. test - проба, випробування, перевірка) психологічний - сукупність стандартизованих, стимулюючих певну форму активності, іноді обмежених часовими межами завдань і запитань, результати яких піддаються кількісному і якісному оцінюванню і дають змогу встановити індивідуально-психологічні відмінності особистості.

Тест репетиційний - тест, що дає змогу перевірити ступінь готовності досліджуваного до педагогічного тестування, знайомить з порядком роботи, обсягом І складністю завдань тощо.

Тест стандартизований - тест, що має специфікацію і певні характеристики, стабільно підтверджені на представницькій вибірці досліджуваних.

Тест у психології - сукупність стандартизованих, стимулюючих певну форму активності, часто обмежених у часі виконання завдань, результати яких кількісно (і якісно) оцінюються і допомагають встановити індивідуально-психологічні особливості особистості.

Тест швидкості - тест, що складається із завдань приблизно однакової складності, оцінку за яким визначає кількість виконаних завдань у суворо обмежений час.

Тести емоційного інтелекту (лат. inteliectus - розуміння, пізнання) - психодіагностичні методики, спрямовані на оцінювання здібностей до пізнання емоцій, їх розуміння і управління ними (стосовно себе та інших людей).

Тести інтелекту - сукупність методик, розроблених у межах об'єктивного діагностичного підходу, що призначені для діагностики загальних здібностей людини.

Тести соціального інтелекту - психодіагностичні методики, спрямовані на оцінювання здатності до розуміння соціальних ситуацій, прогнозування їх розвитку, а також поведінка в них.

Тести креативності (лат. creatio - створення) - психодіагностичні методики, призначені для вимірювання творчих здібностей особистості.

Тестова батарея - сукупність субтестів, об'єднаних єдиною методикою використання і спрямованих на вимірювання різних складових складного об'єкта.

Тестований (досліджуваний) - людина, що піддається тестуванню з метою визначення її особистісних якостей, властивостей та оцінювання рівня її підготовленості в певній галузі знань.

Тестове завдання - завдання специфічної форми, елемент тесту, мінімальна складова одиниця тесту.

Тестове завдання на відповідність (тестове завдання перехресного вибору) - тестове завдання, при виконанні якого необхідно встановити відповідність між елементами двох множин (списків).

Тестове завдання на встановлення правильної послідовності - тестове завдання, виконання якого полягає у встановленні правильної послідовності операцій, дій, подій тощо.

Тестове завдання на встановлення точки зору - завдання з кількома відповідями якісного характеру, серед яких немає правильних і неправильних. Досліджуваний вибирає відповідь відповідно до своїх поглядів на сформульоване в завданні питання, спираючись на свої інтереси, уявлення тощо.

Тестове завдання у вигляді логічного співвідношення - тестове завдання, при виконанні якого передбачається встановити логічні співвідношення між указаними в тестовому завданні поняттями.

Тестові норми - найважливіші статистичні характеристики розподілу результатів тестування нормативної вибірки досліджуваних.

Тестолог - фахівець, що займається теоретичними і практичними питаннями тестології.

Тестологія - наука, що вивчає можливості оцінювання різних властивостей особистості за допомогою спеціально розроблених тестів і методів їх інтерпретації.

Тестування абсолютне - педагогічне тестування, призначене для оцінювання рівня підготовленості кожного досліджуваного персонально (безвідносно до успіхів інших) у чітко визначеній галузі знань.

Тестування атестаційне - педагогічне тестування після закінчення навчання певного рівня, як правило, основної і повної середньої освіти, з метою зіставлення рівня підготовленості учнів з освітніми стандартами і атестації досліджуваних.

Тестування відносне - педагогічне тестування, призначене для зіставлення рівня підготовленості досліджуваних у певній галузі знань стосовно одне одного або нормативної вибірки.

Тестування комп'ютерне - педагогічне тестування на комп'ютері за спеціальною програмою, що забезпечує потрібну презентацію тестових завдань і оброблення результатів тестування.

Тестування на бланках - тестування, при якому носієм змісту тесту слугує бланк певного взірця; доповнюється відповідним бланком відповідей.

Тестування педагогічне - сукупність методичних і організаційних заходів, що забезпечують розроблення педагогічних тестів, підготовку і проведення стандартизованої процедури вимірювання рівня підготовленості досліджуваних, а також оброблення і аналіз результатів.

Тестування тематична - педагогічне тестування з метою вимірювання рівня підготовленості досліджуваних в певній галузі знань або розділу навчальної дисципліни.

Тестування централізоване -- педагогічне тестування, що проводиться в різних регіонах за тестами й інструкціями, які виходять З єдиного центру.

Умови тестування - навколишнє оточення (готовність приміщення, стан робочих місць, поведінка дослідників) та інші фактори, що впливають на процес тестування.

Фактор - чинник, який визначає загальну (універсальну) інтелектуальну здатність людини (наприклад, генеральний g фактор, специфічні фактори, (Ч. Спірмен) проміжні (групові) фактори (Л. Терстоун) тощо) і призначений для опису факторних моделей інтелекту.

Фактор g (й) - фактор, який вимірюється тестами, пов'язаний із розумінням зв'язків і відношень між предметами і явищами дійсності, а також можливістю відтворення цих відношень за певною закономірністю, і визначає позитивні кореляції між будь-якими тестами інтелекту (успішність виконання тестових завдань).

Факторний аналіз - комплекс аналітичних методів, що дають змогу виявити приховані (латентні) ознаки, а також причини їх виникнення і внутрішні закономірності їх взаємозв'язку.

Факторні моделі інтелекту - моделі, основою яких є уявлення про фактори (чинники), які визначають загальну (універсальну) інтелектуальну здатність людини.

Функція успіху для категорії відповіді - функціональна залежність, що вказує на ймовірність вибору певної категорії відповіді залежно від близькості цієї категорії до правильної відповіді і рівня підготовленості досліджуваного, визначає модель тестування для полігамічних завдань.

Функція успіху для тестового завдання - функціональна залежність, що вказує на ймовірність правильного виконання завдання залежно від його характеристик, з одного боку, і рівня підготовленості досліджуваного - з іншою.

Характеристична функція заданих параметрів тестових завдань - функція одного змінного рівня підготовленості учасників тестування, отримана з функції успіху для тестового завдання при фіксованих значеннях характеристик завдань.

Характеристична функція заданого рівня підготовленості досліджуваних - функція характеристик завдань тесту, отримана з функції успіху для тестового завдання при фіксованому значенні заданого рівня підготовленості досліджуваних.

Цінності - вираження оцінки індивідом явищ дійсності та вчинків при задоволенні потреб та інтересів.

Час тестування - період часу, що відводиться на виконання тесту.

Шкала (лат. scalae - період, драбина) - впорядкована сукупність дійсних чисел (індексів), що відповідають ряду можливих значень вимірюваної величини.

Шкала відсоткова - порядкова шкала, за якою тестовий бал досліджуваного прямо пропорційний первинному балу відповідного учасника тестування (дорівнює пер

Література









© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru