Психологічне консультування та корекція - Цимбалюк І. М. - Позиція консультанта стосовно клієнта

Якими мають бути під час консультування завдання психолога стосовно клієнта?

Вищенаведені принципи психологічної допомоги визначають позицію психолога-консультанта стосовно клієнта, тобто уявлення про мету й завдання роботи, стиль стосунків із клієнтом, етику консультування.

У різних теоретичних трактуваннях консультантові приписуються різні позиції орієнтації, але, мабуть, найбільш традиційною у консультуванні є позиція рівності і партнерства стосовно клієнта, хоча й у цьому випадку направляюча й визначальна роль залишається за психологом (Цзен И. В., Пахомов Ю. В., 1985).

А взагалі існує три варіанти позиції консультанта:

o позиція "зверху", коли сильний, мудрий, досвідчений консультант, так би мовити, простягає руку допомоги слабкому, дезадаптованому, недосвідченому клієнтові;

o позиція "на рівних", яка передбачає зняття дистанції між консультантом і клієнтом, їх взаємну відвертість, обмін особистісними проблемами і надає консультації характеру буденної розмови;

o позиція "радника", за якої консультант виступає як особа, більш компетентна у проблемі клієнта, що допомагає йому розібратися в ній, знайти шляхи подолання труднощів.

Якщо дотримуватися згаданих принципів психологічної допомоги, остання позиція видається найбільш адекватною. В етичному плані вона характеризується відсутністю оцінок, відмовою від прямого виховного тиску, намаганням створити атмосферу довіри, доброзичливості, співчуття.

У випадку рівності позицій із психологом у процесі консультування клієнт почуває себе повноправним партнером і тому активно й продуктивно працює нарівні з психологом. У нього немає підстав для приховування або спотворювання будь-якої інформації про себе, оскільки консультант відкритий, не оцінює і не судить співрозмовника. По суті, у позиції рівності і сам консультант не лише уразливий стосовно клієнта, оскільки чим авторитетніша людина, тим більше вимог і очікувань ставиться до неї, тим сутужніше бути відповідним до них. Звичайно, займаючи позицію рівності, консультант не лише виграє, але і втрачає: адже до авторитета, який займає позицію "зверху", більше прислухаються. Саме в незаперечному авторитеті є секрет успіху багатьох гіпнотизерів - і дійсних професіоналів, а також і шарлатанів.

Не слід уявляти позицію психолога під час прийому і його поведінку як щось застигле, незмінне. Справжній консультант-професіонал - це багато в чому актор, який уміє в разі потреби зайняти позицію "зверху", говорячи про щось із непохитним знанням і авторитетом, або "знизу", заграючи з клієнтом, прагнучи підвищити його самооцінку, наголосити на його знаннях й авторитеті.

Запитання і завдання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте мету і завдання психологічного консультування

2. Які є галузі застосування психологічного консультування?

3. Поясніть відмінності понять "психологічне консультування", "психологічна корекція" й "психотерапія".

4. Обґрунтуйте принципи психологічного консультування.

5. Що означає орієнтація на норми й цінності клієнта?

Проблематика психоконсультативної допомоги

У яких галузях необхідне застосування психологічного консультування?

Найзагальніший аналіз літератури та проблематики counseling дає змогу виокремити такі головні галузі застосування психологічного консультування:

1. Психічний (та духовний) розвиток дитини

Спеціальними проблемами тут є: психологічна допомога дитині у подоланні Едіпового комплексу, задоволення емоційних запитів у набутті особистісної ідентичності в процесах культурного, етнічного та етичного самовизначення; психологічна допомога в уникненні емоційних травм при усвідомленні невідворотності смерті або у випадку справжньої втрати батьків та близьких родичів: сприяння у виробленні стійких ціннісних та моральних норм, особливо в критичний період розвитку та ін.

Проблематика психоконсультативної допомоги
1. Психічний (та духовний) розвиток дитини
2. Екзистенційні та особистісні проблеми підлітка
3. Шлюб та сім'я
4. Проблематика психічного та особистісного здоров'я
5. Допомога помираючому та психотерапія непоправного лиха
6. Проблеми похилого віку
7. Місця ув'язнення, лікарні, казарми, студентські містечка
8. Психологічна допомога та підтримка у кризових ситуаціях
9. Шкільне консультування
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru