Юридична психологія - Александров Д.О. - 3. Психологічний зміст та опосередкування функціональних обов'язків дільничного інспектора міліції

При проведенні психологічного аналізу діяльності ДІМ не можна обмежитися тільки з'ясуванням сукупності видів його діяльності. Психологічна структура діяльності містить у собі не лише певні її види, але й сукупність елементів, функцій, дій. навичок, необхідних і реалізованих у кожному з них. Тому будь-який вид діяльності є складною структурою, що виявляється через вивчення її елементів, здійснюваних дій, умов, методів досягнення цілей.

ДІМ, обраний у якості об'єкта дослідження, відноситься до такого класу об'єктів психологічного вивчення, як особистість професіонала. Звідси до двох основних, традиційних напрямків психологічного аналізу особистості, особистості як об'єкта і особистості як суб'єкта психологічних відносин, додається третій - вивчення її професійної діяльності

При вивченні діяльності в ній виявляються більш і менш значимі психологічні чинники, постійні і тимчасові, необхідні і випадкові. У процесі аналізу ці моменти обов'язково повинні враховуватися для того, щоб не припуститися помилки при дослідженні, не змішати випадкові елементи з закономірними, тимчасові чинники з постійними тощо.

Розглянемо основні різновиди діяльності дільничного інспектора міліції.

1. Пізнавальна діяльність. Пізнання є складовою частиною будь-якої діяльності людини. При здійсненні трудової діяльності людина пізнає об'єкт праці, його взаємозв'язки з іншими об'єктами та ін. У процесі діяльності цілі, об'єкти, способи пізнання можуть істотно змінюватися, а це означає, що змінюється структура пізнавальної діяльності.

Особливості пізнавальної діяльності ДІМ: 1) неспецифічність об'єктів пізнання (накопичення, опрацювання І використання інформації про обслуговувану територію та населення, яке на ній проживає) при специфічності її спрямування на реалізацію профілактичної функції; 2) широкий спектр напрямів пошуку інформації (місця масового відпочинку, потенційно криміногенні місця, місця збереження товарно-матеріальних цінностей незалежно від форм власності, об'єкти дозвільної системи, аптеки та інші місця, де зберігаються, переробляються або застосовуються наркотичні засоби тощо); 3) необхідність кримінологічного узагальнення одержаної інформації та її подальшого структурування (корислива, насильницька, необережна; правопорушення неповнолітніх, рецидив, групові правопорушення, жіночі правопорушення і т. ін.) та розробки системи відповідних заходів; 4) значна питома вага елементів прогнозування.

2. Комунікативна діяльність. Досягнення мети діяльності ДІМ, як правило, неможливе без попереднього впливу на іншу особу, без складної комунікативної організації взаємодії. Професійне спілкування виступає тут як психологічний засіб вирішення оперативно-службових завдань. Складність професійного спілкування визначається розмаїттям цілей і задач, суб'єктів і об'єктів, форм І методів, засобів і умов взаємодії. У спілкуванні відбувається обмін інформацією, взаємовплив і взаєморозуміння людей, здійснюється вплив один на одного, передача досвіду.

Особливості комунікативної діяльності ДІМ: 1) спілкування з різними категоріями громадян (від посадовців високого рівня до соціально та психологічно деградованих осіб); 2) вирішення конфліктних ситуацій, що потенційно небезпечні вчиненням правопорушень та злочинів; 3) необхідність допроцесуального реагування на одержані повідомлення з одночасним визначенням їх процесуальної перспективи.

3. Організаторська діяльність. У своїй основі організаторська діяльність спрямована на створення оптимальних умов для здійснення всіх Інших видів діяльності ДІМ. забезпечення їхнього узгодження, координації. Значення такої взаємодії полягає в тому, що вона: гарантує оптимальне виконання завдань із охорони громадського порядку і протидії злочинності; виключає паралелізм і дублювання в діяльності суб'єктів взаємодії, а також дозволяє ефективно використовувати всі сили І засоби, специфічні форми і методи роботи.

Особливості організаторської діяльності ЦІМ: 1) неможливість повного передбачення кінцевих результатів прогнозованих дій; 2) необхідність координації різних за змістом видів діяльності (пошукової, аналітичної, комунікативної) та на різні проміжки часу (день, тиждень, місяць) із виділенням резерву часу на непередбачені обставини.

4. Конструктивна діяльність. У найбільш широкому значенні під конструктивною діяльністю розуміють прогнозування і планування дій для досягнення намічених цілей. Попереднє уявлення перебігу і результатів дій у тому чи іншому ступені є обов'язковим компонентом будь-якого виду професійної діяльності.

5. Засвідчувальна діяльність - закріплення одержаних у процесі пізнання та комунікації фактів, прийнятих рішень та складання різних видів документів.

Засвідчувальна діяльність ДІМ визначена правозастосувальною діяльністю адміністративного характеру І передбачає складання наступних документів:

а) організаційні (ведення обліку даних, що характеризують адміністративну дільницю і розташовані на ній об'єкти; ведення обліку роботи з усіх напрямків та звітних документів; б) адміністративні (документування адміністративних правопорушень (упорядкування адміністративних протоколів; ведення обліку матеріалів на осіб, які підлягають індивідуальному профілактичному впливу): в) кримінально-процесуальні -документування невідкладних слідчих дій із встановлення і закріплення слідів злочинів у межах своєї компетенції.

Засвідчувальну діяльність можна розглядати як особливість, відмінну рису пізнання: кожна дія з пізнання факту закріплюється в матеріалах так, щоб це відповідало вимозі перевірюваності; письмова форма покликана гранично обмежити можливість появи випадків прийняття помилкового рішення під впливом негативного емоційного стану.

Тема 13. Пенітенціарна психологія
1. Психологічна характеристика особистості засуджених та їх адаптаційних можливостей
2. Психологічні особливості мікросередовища засуджених
Тема 14. Психологія управлінської діяльності
1. Функціонально-психологічна характеристика діяльності керівника правоохоронних органів України
2. Психологічна специфіка елементів системи управління в правоохоронних органах України
2.1. Психологія особистості суб'єкта управління
2.2. Психологічні особливості об'єкта управління в правоохоронних органах


© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru