Людина і світ - Юрій М.Ф. - РІЗНОМАНІТТЯ РЕЛІГІЇ

У світі існує різноманіття вірувань, сект, церковних організацій. Це і різні форми політеїзму (багатобожжя), традиції яких йдуть від первісних релігій (віри в духів, поклоніння рослинам, тваринам, душам померлих). З ними сусідять різні форми монотеїзму (єдинобожжя). Тут і національні релігії - конфуціанство (Китай), іудаїзм (Ізраїль) тощо, і світові релігії, що сформувалися в епоху виникнення імперій і знайшли собі прихильників серед народів, що говорять на різних мовах, - буддизм, християнство, іслам. Саме світові релігії впливають на розвиток сучасних цивілізацій.

Ви вже довідалися про ряд особливостей кожної з цих релігій. Наведемо тут їхні узагальнені характеристики.

Буддизм — найбільш рання за часом появи світова релігія. Найбільше поширення вона одержала в Азії. Центральну сферу буддійського вчення складає моральність - норми поведінки людини. Через міркування і споглядання людина може досягти істини, знайти правильний шлях до порятунку і, дотримуючись заповіді святого вчення, прийти до досконалості.

У центрі буддизму стоїть вчення про чотири благородні істини, суть яких полягає в наступному: причиною всіх нещасть і страждань людини є бажання: щоб перестати страждати, треба перестати бажати. В уявленнях буддиста навколишній світ ілюзорний і недосконалий, повний горя і зла. Людині за допомогою спеціальних психофізичних вправ, самозаглиблення і саморегуляції варто піти від цього світу і злитися з космосом. Буддизм вважає, що, будучи частиною Всесвіту, людина - володіє всіма можливостями і силами, укладеними в ній, треба тільки вміти їх витягти. Стан повного досконалого спокою і єднання з космосом, у яке кличе віруючих буддизм, одержало назву нірвана.

Одна з найважливіших заповідей буддизму - любов і милосердя до всіх живих істот. Причому буддизм рекомендує не робити різниці між ними і ставитися однаково доброзичливо та співчутливо до добрих і злих людей, тварин.

Послідовник Будди не повинен платити злом за зло, тому що в іншому випадку не тільки не знищуються, а, навпаки, зростають ворожнеча і страждання. Не можна навіть захищати інших від насильства і карати за убивство. Послідовник Будди повинен спокійно, терпляче ставитися до зла, ухиляючись лише від участі в ньому.

У данин час найбільш суттєву соціально-політичну і культурну роль буддизм відіграє в країнах Індокитайського півострова. У Бірмі, Камбоджі, Таїланді він виступає як державна релігія. У Японії буддизм, розбившись на безліч сект, переплітається з національним синтоїзмом, утворивши так звані нові релігії.

У 1950 р. утворилося "Всесвітнє братерство буддистів", у 1970 р. відбулася Азіатська буддійська конференція за мир. Всупереч основній ідеї буддійського віровчення ці організації активно беруть участь у міжнародній політиці, у боротьбі за мир. Особливістю сучасного буддизму є те, що він усе більше перетворюється з релігії в деяке філософське вчення, своєрідну систему самопізнання і самовдосконалення.

Християнство - друга за часом виникнення світова релігія. Нині це найбільш розповсюджена на Землі релігія, що нараховує понад 1900 млн. прихильників у Європі й Америці, хоча в останнє десятиліття з ним успішно конкурує іслам.

Християнство відноситься до групи біблійних релігій, лід якими ми розуміємо релігії близькосхідного походження, прямо чи побічно висхідні у своєму вченні до положень, викладених у Біблії. Це іудаїзм, християнство й іслам. Біблія - текст Божественного одкровення, у якому Бог відкриває людям свою сутність і природу, що не може бути пізнана і виявлена людськими зусиллями.

Бог у християнстві єдиний у трьох особах - Бог Батько, Бог Син, яким є Ісус Христос, Бог Святий Дух. Це образ Трійці . Центральна ідея - ідея гріховності людини як причини всіх її нещасть. Для спокути гріхів людських

Господь послав на землю сина свого єдиного Ісуса Христа і прирік його на мученицьку смерть на хресті. Христос воскрес на третій день, відкривши усім віруючим можливість іншого, вічного життя.

Головний гріх у християнстві гріх гордині. Порятунок - молитва і покаяння. Моральні заповіді, за якими повинна жити людина, викладені в Нагорній проповіді і закликають до найбільшого терпіння, милосердя і прощення образ. "Любіть ворогів ваших, - учить Христос, - благословляйте проклинаючих вас" благотворіть ненавидячих вас...", "Не збирайте собі скарбів на землі...", "Не судіть, не судимі будете", "Не протився злому. Але хто вдарить тебе в праву щоку твою, поверни до нього й іншу...", "І так в усьому - як хочете, щоб з вами чинили люди, так чиніть і виз ними, тому що в цьому Закон і пророки". У цій проповіді любові до ближнього і смиренності - суть християнського шляху самовдосконалення і порятунку.

Як ви знаєте з курсу історії, у 1054 р. християнство розкололося на два самостійних напрями: західне (католицьке) і східне (православне). У сучасному світі є католицькі церкви, що визнають главою Папу Римського, резиденція якого у Ватикані, протестантські і 15 самостійних православних церков.

Християнство виявилося краще пристосованим до суспільних змін, ніж інші релігії. Християнські богослови навчилися уживатися з наукою, беручи на озброєння окремі наукові теорії. Так, захищаючи релігійне вчення про створення світу, вони посилаються на теорію Всесвіту, що розширюється. Церква активно використовує засоби масової інформації для поширення релігійних поглядів.

У 70-х рр. XX ст. у США з'явилася так звана громадянська релігія, що з'єднала в собі ідеї християнства з думкою про боговибраність США і призначення цієї країни до морального керівництва світом.

На початку 80-х рр. XX ст. колишній католицький священик X. Минарек створив нову релігію, яку він назвав скорелігією. Головною моральною цінністю в ній проголошена "солідарність із усіма проживаючими на Землі". Таких прикладів можна навести багато.

іслам найпізніша за часом виникнення світова релігія. На Землі нараховується близько 1200 млн. її прихильників . Найбільше поширення іслам одержану Північній Африці, Південно-Західній і Південній Азії.

"Іслам" у перекладі українською мовою означає "покірність". Людина, за Кораном, істота слабка, схильна до гріха, вона не в змозі нічого домогтися в житті самостійно. їй залишається надіятися на милосердя і допомогу Аллаха. Якщо людина буде вірити в Бога, виконувати розпорядження мусульманської релігії, то заслужить вічне життя в раю. Вимагаючи від віруючих покірності Аллаху, іслам зобов'язує до такої ж покірності і земній владі.

Світогляд ісламу відрізняється винятковою цілісністю. Величезна роль Бога у всіх справах світу і крайня регламентація всіх сторін життя мусульманина призводить до того, що в контексті цієї релігії максимально переборюється суперечливість людського буття. Ця риса в XX ст . залучила до ісламу багатьох людей, у тому числі й інтелектуалів, які втомилися від парадоксів і "вічних питань" цивілізації Заходу. Однак платою за набуття такої цілісності с не що інше, як свобода зокрема, свобода вибору). Оскільки життя мусульманина повинне бути цілком підлегле розпорядженням Корана.

Характерною рисою мусульманської релігії г те. що вона пронизує всі сфери життя людей. Особисте, сімейне, громадське життя віруючих мусульман, політика, правові відносини, суд усе повинно підкорятися релігійним законам. У зв'язку л ним синодні все частіше говорять про процеси ісламізації, під якою мають на увазі, по-перше, зміст політичних програм, висунутих і здійснюваних у ряді країн мусульманського світу (у Пакистані, Ірані. Афганістані). Хоча втілення їх може бути різним, проте усі вони оголошують своєю метою побудову ісламського суспільства, у якому економічне, соціальне і політичні життя буде визначатися нормами ісламу.

По-друге, ісламізації ю називають триваюче поширення цієї порівняно молодої релігії н ряді районні Азії, Африки, Індії, Далекого Сходу.

Рухи під ісламськими гаслами неоднорідні, але в них чітко прослідковується прагнення перетворити ісламський світ у провідну силу на міжнародній арені. Особливо активно н даному напрямі діють Лівія, Саудівська Аравія, Єгипет, Туніс, Марокко. Наприклад. Лінія й Об'єднані Арабські Емірати підписали угоду про виділення 20 млн. доларів на утримання ісламських культурних центрів і проведення там спільних заходів щодо пропаганди мусульманської релігії.

Процес ісламізації дуже суперечливий. З одного боку, він відбиває ріст національної самосвідомості няродів країн, що розвиваються, з іншого боку реалізація ісламських гасел руками екстремісті" може принести людству незліченні лиха (наведіть приклали).

Однак неважко помітити, що при всіх його відмінностях від інших світових релігій іслам збігається з ними в частині тих заповідей, що регулюють відносини між людьми і проповідують ті ж цінності, які зараз прийнято іменувати загальнолюдськими.

Таким чином, незважаючи на відмінності світових релігій, у проповідуваних ними духовних, моральних цінностях багато загального. Це уможливлює не тільки діалог культур, але і діалог релігій.

РОЛЬ РЕЛІГІЇ В СУЧАСНОМУ СВІТІ
ВІРОТЕРПИМІСТЬ
§ 52. Засоби масової комунікації! культура
ФУНКЦІЇ МАСОВОЇ КОМУНІКАЦІЇ
ТЕЛЕБАЧЕННЯ І КУЛЬТУРА
§ 53. Духовний світ людини
МИСЛИТЕЛІ МИНУЛОГО ПРО ДУХОВНИЙ СВІТ ЛЮДИНИ
СВІДОМІСТЬ - ВИЩА ЗДАТНІСТЬ ОСОБИСТОСТІ
МІКРОКОСМОС ЛЮДИНИ
§ 54. Шлях до духовної особистості
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru