Географія - Гілецький Й. Р. - Загальні відомості та фізико-географічне положення

Загальні відомості та фізико-географічне положення

Індійський океан розташований у Південній і Східній півкулях. На південному заході Індійський океан широким водним простором

Індійський океан - третій за розмірами океан Землі

Виверження вулкана Кракатау

з'єднується з Атлантичним океаном, а на південному сході — з Тихим. Берегова лінія розчленована слабо. В океані виділяють вісім морів, е великі затоки. Островів порівняно мало. Найбільші з них (Мадагаскар, Шрі-Ланка, Сокотра) розташовані біля узбереж материків.

Рельєф дна

Індійський океан має складний і різноманітний рельєф дна. Серед піднять на дні виділяється система серединно-океанічних хребтів, що розходяться на північний захід і південний схід. Для хребтів характерні риф-ти і поперечні розломи, сейсмічність і підводний вулканізм. Між хребтами лежать численні улоговини. На окраїнах простягаються океанічні жолоби. Найглибшим серед них є Зондський жолоб з найглибшою відміткою Індійського океану — 7209 м. Шельф здебільшого має невелику ширину (до 100 км).

Клімат

Велика частина океану лежить в екваторіальному, субекваторіальному і тропічному кліматичних поясах, тільки південна частина охоплює високі широти, аж до субантарктичних. Загальна особливість клімату океану — сезонні вітри мусони в його північній частині, що піддається значному впливу суходолу. Тому в північній частині океану добре виражені два сезони — тепла, тиха сонячна зима і жарке, хмарне дощове, штормове літо. На південь від 10° пд. ш. панують південно-східні пасати. Південніше, в помірних широтах, дмуть сильні і сталі західні вітри. Кількість опадів велика в екваторіальному поясі (до 3000 мм/рік). Дуже мало опадів випадає біля берегів Аравії, у Червоному морі і Перській затоці.

Властивості вод та океанічні течії

Середня температура поверхневих вод океану становить +17 °С. Північна частина добре прогрівається, а також позбавлена припливу холодних вод з півдня, тому є найтеплішою. Улітку температура вод в Перській затоці піднімається до +34 °С.

У Південній півкулі температура вод знижується зі зростанням широти.

Солоність поверхневих вод у багатьох районах вища за середню, а в Червоному морі найбільша серед усіх морів Світового океану (понад 41 %©). На утворення течій у північній частині океану вирішальний вплив мають мусони. Це приводить до перебудови системи течій за сезонами: літні мусонні — із заходу на схід, зимові — зі сходу на захід. У південній частині океану найбільш виражені Південна Пасатна течія і течія Західних Вітрів.

Органічний світ

Тваринний і рослинний світ в Індійському океані має багато спільного з Тихим і Атлантичним океанами. Багатий і різноманітний видовий склад риб. У північній частині живуть сарданелла, анчоус, скумбрія, тунець, корифена, акули, летучі риби. У південних водах— нототенієві і білокровні риби; зустрічаються китоподібні і ластоногі. Особливо багатий органічний світ шельфу і коралових рифів. Зарості водоростей простяглися уздовж берегів Австралії, Південної Африки, островів. Є великі промислові скупчення ракоподібних (лангусти, креветки та ін.).

Природні комплекси

Північна частина океану лежить у тропічному поясі. Під впливом навколишнього суходолу і мусонної циркуляції в цьому поясі формується декілька водних комплексів, що відрізняються властивостями водних мас.

В екваторіальному поясі температура поверхневих вод за сезонами майже не змінюється. Біля численних піднять дна і коралових островів у цьому поясі розвивається планктон, підвищується біопродуктивність.

Червоне море має не тільки найвищу солоність, а й найвищу температуру поверхневих вод

Плавання серед коралових рифів

Господарське використання

Природні ресурси океану використовуються меншою мірою, ніж інших океанів. Біологічна продуктивність океану невисока, зростає вона лише на шельфі і материковому схилі. За останні роки в ряді країн Азіатського узбережжя інтенсивно розвивається сучасне рибне господарство.

Хімічні ресурси вод поки що не використовуються. У великих масштабах здійснюється опріснення солоних вод у країнах Близького Сходу.

Серед мінеральних ресурсів виділяються родовища нафти і газу. За їхніми запасами і видобутком Індійський океан посідає перше місце серед усіх океанів. В узбережно-морських розсипах містяться важкі мінерали і метали.

Індійським океаном проходять важливі транспортні шляхи. Океан поступається Атлантичному і Тихому розвитком судноплавства, але щодо обсягів перевезення нафти він перевершує їх. Перська затока — головний нафтоекспортний район світу.

Рельєф дна
Клімат
Властивості вод та океанічні течії
Органічний світ
Природні комплекси
Господарське використання
Північний Льодовитий океан
Загальні відомості та фізико-географічне положення
Рельєф дна
Клімат
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru