Страхування - Базилевич В.Д. - Торгове страхування для виробників

На відміну від страхування експортних кредитів, цей вид кредитування надається виключно національним виробникам, які експортують свою продукцію або здійснюють посередницькі операції з експорту (рис. 33.8). Страховик покриває збитки, які виникають, коли експортери не можуть або здійснити поставку, або отримати платіж. Претендент на отримання такого виду страхування може подавати заявки на кожну окрему операцію. У випадку настання страхового випадку з конкретним контрагентом страхове відшкодування буде виплачуватися в межах заздалегідь визначеної суми для конкретного покупця.

Страхування експортних кредитів для малого та середнього бізнесу

Цей вид страхування був започаткований лише нещодавно (в Японії лише у квітні 2005 р.) з метою підтримки експортних можливостей виключно малих та середніх підприємств (рис. 33.9). Такий вид страхування покриває збитки, які виникають у зв'язку з неможливістю отримання експортерами дебіторської заборгованості. Простота процедури подання заявки на отримання страхування та швидкість відшкодування відповідають потребам малого та середнього бізнесу. Крім того, така страховка може бути використана як гарантія для отримання позики у банку і може бути придбана у банках, які мають відповідну угоду з NEXI.

Страхування іноземних позик, що були отримані для фінансування діяльності, пов'язаної з експортом (Overseas United Loan Insurance - OU LI).

Рис. 33.8. Торгове страхування для виробників

o Страхування позик покриває збитки, які можуть виникнути у національних комерційних банків або компаній, що надають довгострокові позики іноземним урядам або іноземним компаніям для закупівлі товарів та послуг у національних виробників (рис. 33.10). Збитки покриваються, коли національний суб'єкт господарювання (компанія або комерційний банк) не спроможні повернути основну суму боргу та відсотки за ним внаслідок воєн, революцій, обмежень або заборон на конверсійні операції, обмежень щодо можливостей репатріації прибутків, форс-мажорних обставини, баякрутства/дефолту боржника.

Страхування зв'язаних іноземних кредитів

Приклад

Бразилія (Petrobras) PDET-проскт з транспортування нафти у басейні Кампос.

Метою проекту PDET є збільшення потужностей транспортування нафти з басейну Кампос.

"Petroleo Brasilieiro S.A. (Petrobras)", яка є найбільшою бразильською нафтовою компанією, прагне побудувати інфраструктуру з транспортування нафти, в тому числі нафтосховища для збирання нафти з басейну Кампос для подальшого її транспортування танкерами. Загальна вартість проекту становить 910 млн дол. СІНА, з яких 328 млн дол. СІЛА надаються комерційними банками через синдикований кредит, менеджером якого виступає "Mizuho Corporate Bank". NEXI надає страхування іноземного зв'язаного кредиту для підтримки комерційних банків, які надають таку позику для фінансування бразильського проекту. Крім того, дві японські корпорації "Mitsubishi Corporation" і "Marubeni Corporation" є основними акціонерами цього проекту.

o Страхування гарантій виконання зобов'язань покриває можливі збитки японських компаній або комерційних банків, які надають гарантійні листи своїм іноземним підрозділам або іноземним компаніям/урядам для отримання позик (рис 33.11). Втрати можуть виникнути, коли гарант виконає свої зобов'язання внаслідок неможливості позичальника погасити позику в результаті війни, революції, неможливості провести відповідну валютну операцію, призупинення грошових переказів або форс-мажорних обставин, таких як природні катаклізмі! та ін., а також банкрутства.

Страхування експортних кредитів для малого та середнього бізнесу
Страхування іноземних інвестицій
Страхування експортних рахунків
Страхування експортних операцій
Висновки
Навчальний тренінг




© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru