Географія - Гілецький Й. Р. - КРАЇНИ ЄВРОПИ Й АЗІЇ

КРАЇНИ ЄВРОПИ Й АЗІЇ

Німеччина

Площа — 357 тис. км2. Населення — 82,4 млн осіб. Федеративна республіка — 16 земель. Столиця — Берлін.

ЕГП

Німеччина межує з вісьмома державами Західної та Центральної Європи, з економічно розвинутими країнами, які (окрім Швейцарії) є її партнерами у ЄС. Порівняно недалеко від неї розташовані інші країни Центральної і Східної Європи, які є ринками збуту її продукції та постачальниками дешевої робочої сили.

Країна має широкий вихід до Північного та Балтійського морів (1250 км). Вона розташована на перехресті міжнародних залізничних, автомобільних, повітряних магістралей, найважливіші з яких мають широтний напрям і є найкоротшиМи шляхами з країн Західної Європи до Центральної і Східної Європи.

Населення

За кількістю населення Німеччина посідає перше місце серед європейських країн. На зміни кількості населення у XX ст. значною мірою вплинула Друга світова війна. Природний приріст населення від'ємний. Німеччина належить до країн, де ще з 1970-х рр. почала спостерігатися депопуляція населення. Низька народжуваність і підвищення середньої тривалості життя (77 років) зумовили старіння нації (високу частку людей похилого віку). Загальна кількість населення зростає за рахунок притоку іммігрантів.

Німеччина — однонаціональна країна. 94 % жителів держави становлять німці, які належать до германської мовної групи індоєвропейської сім'ї. Серед інших національностей переважають турки, італійці, серби, хорвати, іспанці, греки, тобто ті, що приїжджали сюди у 1970—1990-і рр. у пошуках роботи. Постійно проживають тут голландці, датчани, цигани, євреї та ін. За віросповіданням серед жителів Німеччини на півдні переважають католики, а на півночі — протестанти (лютерани).

Середня густота населення — близько 230 осіб на 1 км2. Розміщене воно нерівномірно. Найбільша густота населення в районі Рурського вугільного басейну — понад 2000 осіб на 1 км2, найменша — на південному сході (земля Баварія) та північному сході країни (земля Померанія).

Країна виділяється високим рівнем урбанізації. У містах проживає близько 90 % населення. Приблизно 1/3 частина міського населення живе у великих містах і агломераціях. Найбільші серед них — Рейнсько-рурська агломерація (11 млн осіб — найбільша в Європі), Штутгартська, Мюнхенська та ін. Вони разом з агломерацією Рандстадт у Нідерландах злилися у Прирейнський мегалополіс з населенням понад 30 млн осіб. Усього у Німеччині три міста-мільйонери — Берлін, Мюнхен і Гамбург.

Економічно активне населення становить 65 % від загальної кількості людей працездатного віку. Близько 60 % зайнятого населення працюють у сфері послуг, близько 37 % — у промисловості і будівництві, понад 3 % — у сільському господарстві. Безробіття становить близько 10 % від, економічно активного населення.

Природні умови і ресурси

Природні ресурси країни значно вичерпані, оскільки інтенсивно експлуатуються протягом тривалого часу. Головним багатством з паливних ресурсів Німеччини є кам'яне (Рурський і Саарський басейни) та буре (Нижньорейнський басейн) вугілля. За їхніми запасами Німеччина серед країн Європи посідає перше місце. На низовинах північної частини держави є дуже незначні поклади нафти і газу, а на південному заході, у горах Шварцвальд, є невеликі родовища уранових руд.

Родовища низькоякісних залізних руд (на південь від Ганновера) практично вичерпані і великого значення не мають. У тому самому районі є невеликі поклади свинцево-цинкових та мідних руд. У центральній частині країни, між річками Везер і Заале, є значні запаси калійних солей, а в районі Ганновера — кам'яної солі. Промислове значення мають поклади будівельних матеріалів.

У Німеччині густа річкова сітка. Найбільшу протяжність у межах країни мають Рейн, Дунай, Ельба, які протягом року є Повноводними. Але гідроенергетичних ресурсів не вистачає. Багато є джерел цілющих мінеральних вод на південному заході, поблизу Баден-Бадена.

Чверть території країни займають лісові масиви, які збереглися переважно в горах.

Баварські луки. Рейн

На території Німеччини переважає рівнинний рельєф, понад 50 % території країни займають низовини (Північнонімецька низовина). Середню частину займають невисокі, зруйновані гори, а південну частину — середньовисотні та високі гори (Шварцвальд, Швабські Альпи та ін.).

Клімат помірний: на півночі — помірно морський, а на півдні — помірно континентальний. Середні температури січня становлять від +3 °С до -2 °С, липня — від +16 °С до +20 °С із заходу на схід. Опадів випадає 600— 800 мм на рік. Таким чином, кліматичні умови і рельєф сприятливі для сільського господарства.

Найпоширеніші грунти — підзолисті, бурі лісові й опідзолені чорноземи.

Країна багата на рекреаційні ресурси: гори, озера, історико-культурні пам'ятки тощо.

Німеччина
ЕГП
Населення
Природні умови і ресурси
Загальні риси господарства
Промисловість
Сільське господарство
Транспорт
Зовнішньоекономічні зв'язки
Велика Британія
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru