Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Археологічний туризм

Археологічний туризм - це різновид туризму, метою якого є відвідування місцевості, пов'язаної з археологією та археологічними розкопками.

Під час таких поїздок туристи не лише можуть прослухати лекцію професійного археолога, але і доторкнутися до предметів сивої давнини. В Європі археологічний туризм поширений в Греції, Німеччині, Швейцарії, Іспанії, Франції, Англії, Ірландії, Швеції, Чехії, Шотландії, Австрії, Італії. Слід зазначити, що туристичні фірми цих держав, пропонуючи археологічні тури, постійно розміщують в інтернеті інформацію з описом маршрутів та ілюстраціями пам'яток. Цікавим відгалуженням археотуризму став підводний археологічний туризм, який дає можливість подорожувати крізь віки цивілізації і культури затонулих міст.

Найпопулярніші археологічні тури - це Ізраїль, Єгипет, Ліван, Індія, Монголія, Ірак, Мексика, Перу. Великі любителі археологічного туризму - американці та німці, як правило, таким туристам 25-35 років, часто це менеджери та офісні працівники, які люблять проводити свій час активно.

Астрономічний туризм ( зоряний туризм, місячний туризм) - це різновид туризму, метою якого є відвідання місцевості, пов'язаної з астрономічними явищами.

Спостереження за кометами, зоряним небом, місячними та сонячними затемненнями, відвідання місць падіння метеоритів завжди викликало цікавість у людей. Так зокрема, у штаті Арізона, знаходиться астрономічна обсерваторія Vega-Bray. Поблизу від неї розташований готель Astronomer's, який призначений для астрономів-аматорів, які привозять із собою свої телескопи або ж їх можна взяти в оренду, щоб вивчати небосхил із терас отеля. У гостей готелю також є можливість поспілкуватися з професійним астрономом, який протягом всієї ночі буде розповідати про зірки і про космос. Після напруженої ночі гості готелю можуть заночувати у готельному номері, оформленому в стилі "Зоряних воєн". Ще один об'єкт астрономічного туризму - шотландський лісовий заповідник Galloway Forest Park, який отримав статус "парку темного неба", що присуджується міжнародною асоціацією Dark Skies. У Dark Skies на нього звернули увагу через особливу темряву, що опускається на заповідник вночі. Крім того, місцева влада всіляко захищає його від "світлового забруднення", через яке 90% британців ніколи не бачили Чумацький Шлях. Асоціація Dark Skies також визначає ступінь темряви ночі за власною системою. Найвищий рівень затемнення (як у проявній кімнаті фотографа) - 24-й. Galloway Forest Park отримав 23-й рівень, у той час як міста не отримують вище 15-16-го. Поряд з парком відкрили "зоряний кемпінг", щоб поспостерігати за галактиками, побачити вражаючі зорепади, північне сяйво і різні зоряні скупчення.

У французькій провінції Гасконь ідеальним місцем для спостереження стала "Зоряна ферма" - туристичний комплекс зі своєю обсерваторією "Ferme des Etoiles", що оснащений новітніми телескопами і радарами. На фермі є величезний планетарій, власна фотостудія, що дозволяє робити знімки зоряних тіл, і бібліотека, в якій представлені рідкісні наукові праці з астрономії. Вечорами на відкритому повітрі фахівці читають лекції про будову Всесвіту, зв'язок космосу із Землею. Для маленьких мандрівників організовуються пізнавальні екскурсії і костюмовані вистави. Кожного серпня тут проводять астрономічний фестиваль. В Україні місцями астрономічного туризму є місце падіння найбільшого в Європі метеориту "Княгиня" в Закарпатській області та обсерваторія в Криму.

Бідняцький туризм (туризм в нетрі)

Бідняцький туризм (туризм в нетрі) - це різновид туризму, метою якого є відвідання місцевості, де проживає найбідніше населення.

За словами фахівців-туризмознавців, перші подібні тури з'явилися в Бразилії на початку 90-х років XX століття, коли було розроблено екскурсійні тури до найбільшої флавели Ріо-де-Жанейро. Сьогодні за помірну плату туристів проїдуть по бідних кварталах Ріо-де-Жанейро (Бразилія), Йоганнесбурга (ПАР), Мумбаї (Індія), Мехіко (Мексика). У Чикаго можна купити автобусну екскурсію найнебезпечнішими куточками "чорного гетто" - найбіднішого району міста, подібні екскурсії функціонують і в Кенії, де туристи відвідують поселення безробітних кенійців. Після художнього фільму "Міліонер з нетрів" масове паломництво туристів розпочалося у індійські міста Мумбаї та Бомбей.

Бідняцький туризм (туризм в нетрі)
Благодійний туризм
Болотний туризм
Весільний туризм
Винний туризм
Військовий туризм (воєнний туризм, мілітарі туризм, зброярський туризм)
Віскі-туризм
Гастрономічний туризм
Геотуризм
Грибний туризм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru