Країнознавство - Масляк П.О. - 5.1.3. Велика Британія

Загальні відомості. Офіційна назва — Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Столиця — Лондон (близько 8 млн осіб). Площа — 244 тис. км2 (77-ме місце у світі). Населення близько 59 млн осіб (21-ше місце). Державна мова — англійська. Грошова одиниця — фунт стерлінгів.

Географічне положення. Британія є острівною країною Західної Європи. На суходолі вона межує лише з однією державою — Ірландією. Протоками Па-де-Кале і Ла-Манш Британія відділяється від Франції та Бельгії. Це типова "морська" країна, для якої здавна океани і моря були "рідним домом". У різних частинах світу під її контролем залишається 13 залежних територій. У цілому географічне положення країни є вигідним для розвитку господарства і контактів з іншими державами. Особливо покращилося воно після будівництва тунелю, який з'єднав Велику Британію з материковою частиною Європи.

Історія виникнення й розвитку. В давнину була заселена кельтськими племенами бритів. На початку нашої ери більша частина острова Британія була завойована римлянами. У V—VI ст. територію сучасної Англії завоювали германські племена англів, саксів і ютів, які припливли сюди з материкової Європи. Вони заснували багато дрібних королівств. До XI ст. на Британію нападали вікінги і данці. У 1066 р. Англію завоювали нормани, які прийшли туди з Нормандії, що у Франції. У XIII ст. у країні було створено парламент. На початку XVIII ст. відбулося об'єднання Англії та Шотландії у Королівство Велика Британія. У XVII ст. Велика Британія почала здійснювати активну колоніальну експансію. Наприкінці XIX ст. вона стала економічно найрозвиненішою державою світу. Після Першої та, особливо, Другої світових воєн Велика Британія втратила свою першість у світі і зазнала руйнування колоніальної імперії. Наростання проблем у різних сферах суспільного життя привело до встановлення близьких політичних і військових зв'язків із США.

Державний устрій і форма правління. Велика Британія класична парламентська монархія. Глава держави — королева, однак вона не має майже ніяких владних повноважень. Країною керує уряд, що очолюється лідером партії, яка здобула на виборах перемогу. Велика Британія є унітарною державою. Вона складається з різних політико-адміністративних одиниць: Англія поділяється на 35 графств і Великий Лондон, Уельс складається з графств, Північна Ірландія — з округів, Шотландія — з районів і острівних територій. Острів Мен і Нормандські острови є самостійними адміністративними одиницями.

Природні умови та ресурси. Природні умови Великої Британії визначаються її розміщенням на острові серед ніколи не замерзаючого океану. Вологе і тепле повітря тут панує впродовж усього року. Більша частина Англії має рівнинний рельєф з окремими височинами. В Шотландії, Уельсі, Північній Ірландії переважають невисокі гори і височини.

Клімат Великої Британії морський, вологий, без значних коливань температури повітря впродовж доби і року. Літо тут прохолодне, а зима тепла.

Країна має густу сітку коротких, але багатоводних річок. Взимку вони не замерзають. Найбільші річки з'єднані численними судноплавними каналами. В горах Шотландії й Північної Ірландії багато великих і глибоких озер. Одне з них Лох-Несс відоме в усьому світі.

Ґрунтовий покрив доволі різноманітний, але родючих ґрунтів майже немає. Ліси займають лише 6% території. Вони відіграють виключно рекреаційну роль. Тваринний світ значно збіднений, поширена лисиця, яка є об'єктом спортивного полювання, цей національний вид кінного полювання з хортами відомий далеко за межами країни. У Великій Британії багато національних парків.

Мінерально-сировинна база дуже виснажена багатосотлітнім видобутком кам'яного вугілля й залізної руди. Є незначні запаси руд кольорових металів. Основним видом промислової сировини нині є нафта і природний газ, що видобуваються в британському секторі шельфу Північного моря.

Населення. За чисельністю населення Великої Британії посідає третє місце в Європі після Німеччини і Франції. За загальної високої густоти населення (понад 240 осіб на 1 км2) є суттєві відмінності цього показника. Так, в Англії він перевищує 350 осіб, а в Шотландії та Північній Ірландії — в три рази менший (100 осіб на 1 км2). Природний приріст населення низький. Тривалість життя жінок уже перевищила 80 років. Відбувається процес старіння нації. Майже 90% населення живе у містах. У країні сформувалося вісім міських агломерацій з чисельністю понад 1 млн осіб. Особливо багато їх у центральній частині Великої Британії. Майже 82% населення країни становлять англійці, близько 10% — шотландці, понад 2% — ірландці, близько 2% валлійці (уельсці). Багато іммігрантів з колишніх британських колоній.

Господарство. Велика Британія — високорозвинена постіндустріальна країна. Що це так насправді, красномовно свідчать дані про структуру її ВНП — 20% становить частка промисловості та 60% наданих послуг. Таким чином, переважна частина ВНП створюється не у виробничій сфері.

Структура промислового виробництва, яке забезпечує майже 90% експорту, постійно змінюється в напрямку скорочення частки ваги старих, традиційних галузей (видобуток вугілля, металообробка, харчова, текстильна) і зростання частки передових, наукомістких галузей — електронної, авіаційної, верстатобудівної тощо.

Центри чорної металургії розташовані в основному в портових містах. У центральній частині країни в районі Шеффілда виробляють якісну сталь. Виплавка кольорових металів зосереджена в портах і біля ГЕС на гірських річках Шотландії. Найбільшим центром надсучасних галузей машинобудування є Великий Лондон. У ньому, а також і в інших великих містах виробляють автомобілі, текстильне обладнання, продукцію військово-промислового комплексу. Є потужні суднобудівні верфі. Головним районом хімічної промисловості є південний схід. Там, де до узбережжя підходять нафтопроводи з Північного моря, розміщені підприємства нафтохімічної (Фолі, Стенлоу, Каррінгтон).

Основна частина підприємств бавовняної промисловості зосереджена в Ланкаширі, вовняної — в Йоркширі, трикотажної — в Східному Мідленді, лляної — в Північній Ірландії.

Незважаючи на те, що в сільському господарстві Великої Британії зайнято лише 2% самодіяльного населення, країна повністю або в надлишку забезпечує себе зерном, м'ясом, яйцями, молоком тощо. В структурі сільськогосподарського виробництва переважає тваринництво. У рослинництві понад 50% сільськогосподарських угідь під посівами багатолітніх трав.

У Великій Британії 90% вантажообігу припадає на морський флот. Лондон і Ліверпуль — головні експортні порти країни. 80% внутрішніх перевезень вантажо- і пасажирообігу здійснює автомобільний транспорт, 10% — залізничний. З 1993 р. експлуатується залізничний тунель під Ла-Маншем. Використовуються внутрішні водні магістралі. Зростає значення трубопровідного та авіаційного транспорту. Останнім перевозять не лише пасажирів, а й наукомістку продукцію.

Культура й соціальний розвиток. Внесок британців у світову цивілізацію дуже великий. Високий культурний рівень населення забезпечується в тому числі й досконалою освітньою системою. Обов'язковою є 11-річна освіта. На 100 тис. осіб припадає 2170 студентів. Майже 33% загальних громадських видатків йдуть на потреби цієї сфери. В країні безліч музеїв і бібліотек, театрів і концертних залів. Серед них всесвітньо відомий Британський музей, Шекспірівський театр тощо. У списку ЮНЕСКО — 16 об'єктів. Найстарішими є Оксфордський (1167 р.) і Кембриджський (1209 р.) університети. Британці належать до націй, які найбільше читають. За опитуваннями 65% читають центральні газети і 90% — місцеві. Добре розвинений інститут приватної власності: майже 60% сімей мають окремі власні будинки, 70% — автомобілі. Освіта й охорона здоров'я — безкоштовні.

Велика Британія визнала незалежну Україну 31 грудня 1991 p., а вже 10 січня 1992 р. між нашими країнами було встановлено дипломатичні відносини. Велика Британія більше експортує товарів до України, ніж імпортує з неї.

5.1.4. Італія
5.2. Країни Центральної Європи
5.2.1. Польща
5.3. Країни Східної Європи
5.3.1. Україна
5.4. Країни Євразії
5.4.1. Росія
5.4.2. Казахстан
5.4.3. Туреччина
Висновки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru