Країнознавство - Масляк П.О. - 7.3. Країни Південної Америки

Надзвичайно динамічний регіон, де відбувається процес масштабного освоєння внутрішніх територій, прискореними темпами розвивається економіка, відбуваються швидкі зміни в соціальній сфері. Процес трансформації суспільства випереджає швидкість змін у свідомості людей, що породжує гострі протиріччя та конфлікти. Серед країн Південної Америки регіональними лідерами є Бразилія та Аргентина.

7.3.1. Бразилія

Загальні відомості. Офіційна назва — Федеративна Республіка Бразилія. Столиця — Бразиліа (понад 2 млн осіб). Площа — понад 8,5 млн км2 (5-те місце у світі). Населення — близько 180 млн осіб (5-те місце). Державна мова — португальська. Грошова одиниця — реал.

Географічне положення. Бразилія займає майже половину всього материка Південна Америка, його східну та центральну частини. Східна частина країни має вихід до Атлантичного океану. На півночі Бразилія межує з Венесуелою, Суринамом, Гайаною та Гвіаною. На північному заході має кордон з Колумбією. Із заходу до Бразилії прилягають Перу та Болівія. Південно-західним сусідом є Парагвай. На півдні країна межує з Аргентиною та Уругваєм. Величезна територія Бразилії не має однозначної оцінки рівня сприятливості різних и частин для розвитку господарства та життя населення. Найкраще географічне положення в південно-східних приморських частинах країни.

Історія виникнення та розвитку. З давніх-давен територія нинішньої Бразилії була заселена різними індіанськими племенами. З початку XVI ст. почала колонізуватися португальцями. До 1815 р. була колонією Португалії. З 1815 до 1822 р. проголошена королівством, яке перебувало в унії з метрополією. З 1889 р. Бразилія стала республікою. Наприкінці XIX — на початку XX ст. відбулося масове переселення з Європи, переважно з Південної, та швидке зростання населення. Протягом XX ст. Бразилія пережила політичну та соціально-економічну нестабільність, військові режими, спроби реформування економіки, величезний зовнішній борг, періоди "економічного дива" і занепадів, широкомасштабне освоєння внутрішніх районів і Амазонії.

Державний устрій і форма правління. Бразилія — федеративна держава, президентська республіка. Законодавчу владу має двопалатний парламент. Він складається з палати депутатів (432 особи) і федерального сенату (81 особа). Термін їх повноважень — 4 роки. Глава держави та уряду — президент. Країна поділяється на 26 штатів і 1 федеральний округ.

Природні умови та ресурси. Основними формами рельєфу Бразилії є Амазонська низовина на півночі та Бразильське плоскогір'я в інших частинах країни. Найвища точка Бразилії гора Бандейра (Прапор) має висоту 2890 м.

Бразилія розташована аж у чотирьох кліматичних поясах: екваторіальному, субекваторіальному, тропічному та субтропічному. У зимовий період з півночі на південь середні температури липня змінюються від +29 °С до +16 °С. В Амазонії, де панує екваторіальний клімат, середні температури повітря впродовж усього року становлять +27 °С — +29 °С і кількість опадів досягає 3000 мм.

Річкова сітка країни найгустіша у світі. Тут протікає безліч дуже довгих і повноводних річок, в тому числі найповноводніша річка світу — Амазонка. В нижній течії її ширина досягає до 80 км. Великих озер у країні немає.

Ґрунтовий покрив не дуже різноманітний. Переважають різні підвиди червоно-жовтих і червоних латеритних ґрунтів.

Рослинний і тваринний світ Бразилії за нинішнього покоління методично та масово винищується. Ліси навіть не вирубуються, а просто випалюються. Надзвичайна видова різноманітність лісів Амазонії, де донині відкриваються все нові види рослин, дуже швидко зникає. Те саме відбувається і з тваринами. Птахи, особливо папуги, масово вивозяться, переважно до США, відстрілюють ягуарів і оцелотів заради гарного хутра, виловлюють риб для акваріумів, навіть хижих піраній. Очищення боліт призводить до знищення анаконд. На Бразильському нагір'ї все ще можна зустріти пуму, мурахоїда, броненосця, гривастого вовка, страуса нанду.

Значною є мінерально-сировинна база країни. Бразильське нагір'я багате на рудні корисні копалини: залізну і марганцеву руду, боксити, олово, вольфрамову РУДУ" золото. Є унікальні родовища дорогоцінного каміння та алмазів. На півдні розвідані поклади кам'яного вугілля, а на шельфі — нафти та природного газу.

Населення. Середня густота населення в Бразилії невелика — понад 21 особа на 1 км2, хоча нерівномірність його розміщення — одна з найбільших у світі. Майже половина всіх жителів проживає на 7% території країни. Це вузька смуга Атлантичного узбережжя. Бразилія належить до найбільш урбанізованих держав світу. У містах живе понад 81% населення. Досить високий тут і природний приріст населення — 12%о. У Бразилії більше десяти міст-мільйонерів, а Сан-Паулу належить до найбільших міст світу. Майже 55% населення становлять креоли (нащадки європейських переселенців). Близько 40% мулати і метиси, 5% — африканці.

Господарство. Нинішня Бразилія за обсягом ВНП належить до десяти провідних держав світу. На наших очах вона перетворюється на постіндустріальну державу, де частка сфери послуг уже перевищила 50%.

Основними галузями промисловості є гірничодобувна, металургійна, машинобудівна, хімічна, деревообробна, легка та харчова. Машинобудівна випереджає всі інші галузі: випускає автомобілі та морські судна, мікрокомп'ютери, трактори та літаки. Найбільшими центрами машинобудування є Сан-Паулу та Ріо-де- Жанейро. Машинобудування забезпечує металами чорна та кольорова металургія. За виробництвом спеціальних сталей та алюмінію Бразилія належить до провідних держав світу. Багатогалузева хімічна промисловість випускає добрива, синтетичні волокна та каучук, пластмаси і барвники, каустичну соду та кислоти. В країні потужна легка промисловість, особливо текстильна та шкіряно-взуттєва. Харчова промисловість представлена навіть на європейському ринку м'ясними консервами.

Сільське господарство Бразилії за деякими видами своєї продукції має світове значення. Країні належить перше місце у світі за вирощуванням кави, цукрової тростини та апельсинів, друге місце — за обсягами збирання бананів, маніоку, сої, третє місце — кукурудзи тощо. За поголів'ям великої рогатої худоби Бразилія на другому місці у світі, свиней та птахів — на третьому.

Основний вид транспорту — автомобільний. Довжина автомобільних доріг — 2 млн км, залізничних магістралей —130 тис. км. Широко використовуються ріки для внутрішнього сполучення та океан — для зовнішнього. Постійно зростає значення авіаційного транспорту як у внутрішніх, так і в міжнародних перевезеннях.

Культура та соціальний розвиток. Обов'язковою є 8-річна освіта. Письменних понад 82%. На 100 тис. жителів припадає 1075 студентів. Найбільшими університетами є Університет штату Сан-Паулу та Федеральний університет Ріо-де-Жанейро.

До історико-культурної спадщини належать архітектурні ансамблі столиці та колоніальні квартали середньовічних міст східного узбережжя.

Федеративна Республіка Бразилія визнала незалежність України 26 грудня 1991 р. Дипломатичні відносини між двома державами встановлені шляхом обміну листами між міністерствами закордонних справ України та Бразилії 11 лютого 1992 р. У Києві працює посольство Бразилії.

7.3.1. Бразилія
7.3.2. Аргентина
Висновки
Розділ 8. КРАЇНИ АФРИКИ
8.1. Країни Північної Африки
8.1.1. Єгипет
8.2. Країни Західної Африки
8.2.1. Нігерія
8.3. Країни Центральної Африки
8.3.1. Демократична Республіка Конго
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru