Курс фінансів - Кудряшов В.П. - 15.4. Міжнародна ліквідність та міжнародна інвестиційна позиція України

Показники "міжнародна ліквідність" та "міжнародна інвестиційна позиція" відображають співвідношення між активами та зовнішніми зобов'язаннями країни. Вони використовуються з метою визначення її платоспроможності перед іноземними суб'єктами, а також визначення стану зовнішньоекономічних зв'язків з іншими державами, обсягів запасів зовнішніх активів, суми зобов'язань країни, обсягів зарубіжних капіталовкладень, стану резервних активів та інших показників, що відображають позиції держави в системі міжнародних фінансів.

Міжнародна ліквідність країни – це її здатність виконувати свої міжнародні зобов'язання щодо погашення боргів. Для забезпечення ліквідності держава мусить мати достатні ресурси для виплати зовнішньої заборгованості у визначені періоди. При цьому така виплата має здійснюватися платіжними засобами, що задовольняють кредиторів. Як правило, до них належать міжнародні платіжні засоби (ВКВ, СПЗ та євро).

З метою визначення міжнародної ліквідності країни використовують декілька показників, з-поміж яких, зокрема: золоті запаси, валютні резерви, міжнародні державні кредити, міжнародні фінансові ринки, джерела кредитування зовнішньої торгівлі. Використовують також відносні показники, виражені відповідними коефіцієнтами, які відображають співвідношення між величинами міжнародних платіжних засобів та обсягом зовнішньоекономічних операцій країни, імпортом товарів та послуг, експортом капіталу та ін.

Згідно з методикою, прийнятою МВФ, термін "міжнародна ліквідність" відображає у доларовому еквіваленті міжнародні резерви та інші зовнішні вимоги і зобов'язання органів грошово-кредитного регулювання, а також зовнішні активи та зобов'язання депозитних банків країни. При цьому для визначення міжнародної ліквідності країни міжнародні резерви, зовнішні вимоги, а також зовнішні активи зіставляються з величиною зобов'язань.

До міжнародних резервів (резервних активів) належить частина зовнішніх активів центрального банку, що перебуває під його контролем і може використовуватися для прямого фінансування дефіциту платіжного балансу чи здійснення непрямого впливу на величину такого дефіциту. Зокрема, міжнародні резерви охоплюють: монетарне золото, резервну позицію країни в МВФ, СПЗ, що належать державі, та іноземну валюту.

Золото монетарне – це високочисте золото у формі монет, злитків або брусків, не нижче за 995 пробу, що перебуває у власності або під контролем центрального банку чи органів державного управління. Іноземна валюта – готівка у ВКВ та вимоги центрального банку до нерезидентів у формі короткострокових депозитів у золоті та ВКВ, казначейські векселі, цінні папери іноземних держав (короткострокові і довгострокові) та інші вимоги, що використовуються для фінансування платіжного балансу.

Резервними активами є ліквідні активи центрального банку країни. Зокрема, такі активи охоплюють валютні резерви у ВКВ, активи центрального банку у банках-нерезидентах у ВКВ, золотий запас центрального банку, активи країни у МВФ у вигляді резервної позиції та спеціальних прав запозичення. До резервних активів належать також депозити центрального банку, цінні папери, які перебувають в його розпорядженні, та інші активи.

У платіжному балансі відображаються зміни в обсягах та структурі резервних активів, що відбулися протягом звітного періоду. До основних операцій з резервними активами відносять:

– купівля (продаж) центральним банком іноземної валюти у процесі проведення інтервенцій на валютному ринку з метою регулювання валютних курсів;

– погашення та обслуговування державних цінних паперів;

– фінансування дефіциту, що виникає в процесі проведення зовнішньоекономічних операцій;

– погашення та обслуговування кредитів, одержаних від міжнародних фінансових операцій.

Підтримка та поповнення резервних активів здійснюються шляхом проведення таких заходів:

– купівлі монетарного золота та іноземної валюти центральним банком;

– одержання доходів від операцій з іноземною валютою та банківськими металами;

– залучення валютних коштів від міжнародних фінансових організацій, іноземних банків та інших кредиторів.

Для визначення міжнародної ліквідності країни використовуються показники діяльності на міжнародних фінансових ринках органів грошово-кредитного регулювання. В Україні до них належить НБУ. При цьому розраховують активи і пасиви органів грошово-кредитного регулювання країни. Основними агрегатами активів НБУ є зовнішні активи, вимоги до загального уряду, нефінансових установ, приватного сектору та вимоги до депозитних банків.

Зовнішні активи охоплюють міжнародні резерви, якими володіє НБУ, та інші вимоги до нерезидентів. Термін "загальний уряд" прийнятий МВФ. Він поєднує центральні та місцеві органи державного управління, а також їх позабюджетні фонди. Вимоги НБУ до загального уряду включають: вкладення у боргові цінні папери, надані кредити (включаючи пролонговані, прострочені, сумнівні) та нараховані доходи за ними. До вимоги до депозитних банків належать кошти НБУ, що передано комерційним банкам у вигляді коштів до запитання, строкові депозити, розміщені у комерційних банках, кошти, надані банкам за операціями РЕПО, надані, пролонговані та сумнівні кредити і нараховані доходи за депозитами та наданими кредитами.

Основними пасивами органів грошово-кредитного регулювання є такі агрегати: резервні гроші, депозити термінові, депозити ощадні, депозити в іноземній валюті, зовнішні пасиви та депозити загального уряду. Резервні гроші – це сума готівки, що перебуває в обігу, депозити комерційних банків у НБУ (в національній валюті і СКВ), депозити інших клієнтів НБУ в національній валюті та нараховані витрати за ними. Зовнішні пасиви охоплюють використання кредитів МВФ та зобов'язання НБУ перед нерезидентами. Депозити загального уряду – це кошти державного і місцевих бюджетів, бюджетні кошти клієнтів, що утримуються з бюджетів, і кошти позабюджетних фондів у НБУ.

Оцінювання міжнародної ліквідності має враховувати також такий показник, як рахунки капіталу та інші статті. Рахунки капіталу охоплюють розміри статутного капіталу НБУ, його загальних та спеціальних резервів та інших статей. До них, зокрема, належать результати переоцінки, результати діяльності попереднього і поточного років та резерви за сумнівними активами.

Міжнародна інвестиційна позиція відображає сукупність накопичених запасів зовнішніх фінансових активів та пасивів країни. Тут фінансуються усі фінансові вимоги та зобов'язання резидентів країни щодо нерезидентів. До складових міжнародної інвестиційної позиції відносять прямі, портфельні та інші інвестиції, а також резервні активи держави. Ці компоненти класифікуються за типами фінансових інструментів, а також за секторами економіки. Прямі інвестиції поділяються на акціонерний капітал, реінвестовані доходи та інший капітал. До портфельних інвестицій належать цінні папери, що надають право участі в капіталі емітента, та боргові цінні папери. Інші інвестиції – це комерційні та банківські кредити, позики міжнародних фінансових організацій, фінансовий лізинг, готівкова валюта та депозити, а також всі види дебіторської та кредиторської заборгованості. Міжнародну інвестиційну позицію України в 2005 р. відображено в табл. 15.3.

Таблиця 15.3. Міжнародна інвестиційна позиція України на початок 2005 р., млн дол. США

Показник

На початок періоду

(01.01.2004 р.)

На кінець періоду

(01.01.2005 р.)

Активи:

11037

15 919

— резервні активи;

6 937

9 525

— прямі інвестиції за кордон;

166

198

— портфельні інвестиції;

26

43

— інші інвестиційні активи

3 908

6153

Пасиви:

31427

40 283

— прямі інвестиції в Україну;

75 66

9 606

— портфельні інвестиції;

40 65

6 391

— інші інвестиційні

зобов'язання

19 726

25 286

Чиста міжнародна інвестицій­на позиція

-20390

-24 364

Навчальний тренінг

Контрольні запитання

1. Які операції називаються поточними?

2. Дайте визначення термінів "доходи" та "трансферти".

3. Які операції належать до поточних трансфертів?

4. Що таке видимі та невидимі операції?

5. Назвіть основні показники розвитку зовнішнього сектору економіки.

6. Які фактори впливають на формування сальдо поточного рахунку?

7. Що таке іноземні інвестиції і в яких формах вони здійснюються?

8. Дайте визначення прямих інвестицій.

9. Які інвестиції є портфельними?

10. Дайте характеристику спільного виробництва (спільної виробничої кооперації) з іноземними інвесторами без створення юридичної особи.

11. Що відображає платіжний баланс країни?

12. Назвіть основні джерела надходжень та платежів у складі міжнародних фінансових операцій.

13. Дайте визначення активного і пасивного платіжного балансу.

14. На які складові (розділи) поділяється платіжний баланс країни?

15. Які трансферти належать до капітальних?

16. Розкрийте порядок відображення поточних операцій у складі платіжного балансу.

17. Як відображають зміни активів і зобов'язань щодо руху капіталів між резидентами та нерезидентами?

18. Що розуміють під помилками та упущеннями у складі платіжного балансу? Назвіть засоби регулювання платіжного балансу.

19. Проведіть аналіз структури платіжного балансу України в 2007 р.

20. Що таке міжнародна ліквідність країни і які її основні показники?

21. Дайте характеристику структури міжнародних резервів (резервних активів).

22. Що розуміють під міжнародною інвестиційною позицією країни та які показники вона має?

Тести

1. До поточних міжнародних операцій належать:

A. Інвестиції, резерви, капітальні трансферти.

Б. Експорт, імпорт, доходи, поточні трансферти.

B. Цінні папери, активи, пасиви.

2. Трансферти – це:

A. Оплата праці, імпорт та експорт товарів.

Б. Інвестиції, поповнення резервів, одержання доходів.

B. Передавання цінностей між суб'єктами, що не підлягає компенсації.

3. У платіжному балансі зі знаком "+" (за кредитом) відображають такі операції:

А. Імпорт, доходи виплачені, збільшення активів.

Б. Експорт, доходи одержані, зменшення активів резидентів.

В. Імпорт, трансферти виключені, зменшення зобов'язань.

4. До розділу "Рахунок операцій з капіталом та фінансових операцій" у складі платіжного балансу належать:

A. Поточні трансферти, доходи, перекази.

Б. Експорт товарів та послуг, доходи, трансферти.

B. Інвестиції, капітальні трансферти, резервні активи.

5. У платіжному балансі зі знаком " (за дебетом) відображаються такі операції:

A. Експорт, доходи одержані, зменшення активів. Б. Імпорт, доходи виплачені, збільшення активів.

B. Продаж вітчизняних цінних паперів, використання резервних активів, збільшення зобов'язань резидентів.

Завдання

1. Скласти платіжний баланс країни, якщо є такі показники її фінансової діяльності, млрд дол. США:

– експорт товарів – 20,8;

– експорт послуг – 3,8;

– імпорт товарів – 18,1;

– імпорт послуг – 3,2;

– оплата праці одержана – 3,1;

– доходи від інвестицій (виплачені) – 6,2;

– технічна допомога державному сектору економіки країни – 0,9;

– грошові перекази резидентам – 0,4;

– капітальні трансферти (одержані) – 0,08;

– прямі інвестиції в країну – 0,2;

– портфельні інвестиції (відплив з країни) – 17,05;

– доходи від інвестицій одержані – 0,5;

– валюта і депозити – 0,3;

– інші інвестиції (позики) – 3,09.

2. Відомо такі показники діяльності країни у звітному періоді, млрд грн:

– монетарне золото – 0,12;

– резервна позиція в МВФ – 1,3;

– спеціальні права запозичення – 0,24;

– готівка у ВКВ, що перебуває в розпорядженні центрального банку (ЦБ), –1,1;

– депозити ЦБ (у ВКВ) у нерезидентів – 0,14;

– інші вимоги ЦБ до нерезидентів – 0,3;

– кредити від МВФ одержані – 1,6;

– вклади ЦБ у боргові цінні папери уряду – 20,8;

– вимоги ЦБ до комерційних банків – 1,6;

– кошти ЦБ, надані комерційним банкам за операціями РЕПО, – 0,6;

– резервні гроші – 17,5;

– депозити комерційних банків країни у ЦБ – 0,57;

– кредити нерезидентів, надані ЦБ, – 0,46;

– депозити загального уряду ЦБ – 0,91;

– зовнішні активи комерційних банків – 0,87;

– зовнішні пасиви комерційних банків – 0,48; Розрахувати:

1) величину міжнародних резервів країни;

2) сальдо зовнішніх активів і зовнішніх зобов'язань країни;

3) суму активів ЦБ (за винятком зовнішніх);

4) величину основних пасивів ЦБ;

5) співвідношення активів і пасивів ЦБ.

Розділ 16. ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ПОЛІТИКА І УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ
16.1. Державна фінансова політика та напрями її проведення
16.2. Бюджетна політика та її інструменти
16.3. Державний фінансовий апарат і його структура
16.4. Функції Міністерства фінансів України
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
Передмова
Модуль I. Розвиток міжнародних валютних відносин
Тема 1. Міжнародна валютна система
1.1. Сутність, завдання та функції міжнародної валютної системи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru