Міжнародні валютно-кредитні відносини - Патика Н.І. - Облігаційні позики регіональних МФО

Різновидом операцій на світовому ринку позикових капіталів є облігаційні позики. Загальний обсяг розміщених багатосторонніми банками розвитку облігацій невеликий порівняно з обсягами світового ринку боргових зобов'язань - 3-5 % світового ринку. Проте облігаційні позики є значним джерелом поповнення коштів банків розвитку.

З погляду обсягів банки розвитку навряд чи є конкурентами приватних компаній, що випускають облігації, проте їхні облігації мають низку переваг:

1) мають першокласний рейтинг і, розміщуючи облігації на недостатньо розвинених місцевих ринках боргових зобов'язань, одержують значну конкурентну перевагу, наприклад, АзБР став першим інститутом, що розмістив облігації з рейтингом AAA в Індії та Малайзії;

2) прирівнюються до державних і є надійним об'єктом інвестування, тому до інвестування в ці облігації вдаються багато інституційних інвесторів.

Багатосторонні банки розвитку розміщують в основному довгострокові облігації як у регіоні функціонування, так і за його межами (якщо облігації номіновані у конвертованій валюті). АзБР у 2004 р. випустив 10-річні облігації з купоном 4,25 %. 45 % облігацій було розміщено в Азії (за винятком Японії), 21 - в Японії, 20 - в США і 14 % - в Європі.

Тенденцією останнього десятиліття стало розміщення облігацій також і в неконвертованих валютах країн-позичальників у зв'язку зі збільшенням обсягів кредитування багатосторонніми банками розвитку окремих держав у їх національних валютах. ЄБРР у 2004 р. провів перший випуск облігацій у російських рублях.

Інвестиційна діяльність як джерело формування ресурсів банку

Банки розвитку, проводячи інвестиційні операції, мають на меті декілька цілей: по-перше, доходи від інвестицій вони спрямовують на кредитування і фінансування пільгових процентів за кредитами; по-друге, інвестуючи кошти в ліквідні активи, банки забезпечують наявність резервних коштів для кредитування й обслуговування своїх зобов'язань тощо.

Інвестиційні операції банків розвитку мають відповідати декільком принципам: забезпечувати надійність вкладень, з одного боку, і максимізацію доходу - з іншого, інвестувати ресурси у ліквідні активи, які можна обернути в готівку за короткий проміжок часу.

Банки розвитку вкладають свої активи в державні боргові інструменти, термінові депозити, корпоративні облігації, похідні цінні папери тощо, які розподіляються між декількома інвестиційними портфелями, що мають різну прибутковість і ризики. Основний портфель використовується з метою забезпечення резерву коштів, необхідних для виконання банком своїх функцій та зобов'язань. Середній строк активів цього портфеля - декілька років. Інший вид портфеля - операційний - слугує для забезпечення наявних засобів протягом місяця, а в його основі лежать короткострокові і високоліквідні активи. Є також портфель, призначений для максимізації спреду між прибутковістю інвестицій та вартістю запозичень на ринку позикових капіталів.

Обсяг інвестиційного портфеля регіональних банків розвитку в декілька разів перевищує рівень кредитування. Водночас специфікою цих банків порівняно з комерційними кредитними організаціями є достатньо високий рівень ліквідних активів у загальній сумі активів: у МАБР він становить 20,7 %, в АзБР - 18,7, а в АзБР - 24,9 %.

Фонди в довірчому управлінні

Або фонди-трасти, засновувалися країнами-акціонерами банку розвитку і покликані підтримати країни, що розвиваються, шляхом надання їм технічної допомоги, консалтингових послуг, а також проведення співфінансування і мікрофінансування. Деякі фонди об'єднуються відповідно до програм банку. Наприклад, у МАБР з 55 фондів-трастів 37 функціонують у межах програми розвитку технічної співпраці.

Якщо порівнювати між собою регіональні банки розвитку, то їхніми спільними рисами є те, що, по-перше, всі вони здійснюють довгострокове кредитування регіональних проектів і під час розробки стратегії розвитку враховують регіональну специфіку і, по-друге, приблизно третина членів банків розвитку - це промислово розвинені країни, яким належить значна частка капіталу і які найбільше впливають на діяльність цих банків і виконують функцію донорів1.

Регіональні банки здійснюють переважно пільгове кредитування, обсяги та розміри якого залежать від розміру і структури їхніх ресурсів (до 40 років з процентною ставкою від 1 до 4 % річних)1.

Крім того, слід зазначити, що всі ці регіональні банки розвитку мають багато спільного не лише між собою, а й з Міжнародним банком реконструкції та розвитку. їхньою спільною метою є надання фінансової та технічної допомоги для розбудови та розвитку конкурентоспроможних економік країн-учасниць.

Саме організаційна структура МБРР була взята за основу під час створення регіональних банків розвитку. Керівними органами кожного з банків є Президент, Директорат та Рада управляючих, функції яких зафіксовано в Статутах банків2.

Регіональні банки, як і МБРР, - це акціонерні товариства. Джерелом поповнення їхнього статутного капіталу є запозичення на світових ринках капіталу за рахунок емісії власних облігацій та добровільних внесків багатших країн.

Інвестиційна діяльність як джерело формування ресурсів банку
Фонди в довірчому управлінні
12.2. Європейський банк реконструкції та розвитку
12.3. Чорноморський банк торгівлі та розвитку
12.4. Міжамериканський банк розвитку
12.5. Міжамериканська інвестиційна корпорація
12.6. Карибський банк розвитку
12.7. Азійський банк розвитку
12.8. Ісламський банк розвитку
12.9. Африканський банк розвитку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru