Міжнародні фінанси - Рогач О.І - ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ

Основні фінансові ресурси ЄБРР складаються з акціонерного капіталу, запозичень на світових фінансових ринках та надходжень від позик та інвестицій. Початковий підписний капітал Банку становив 10 млрд екю, з яких 2,9 млрд екю уже сплачено касовою готівкою або простими векселями (заборгованість менш ніж 1 %), а сума, що залишилася (70 %), підлягає сплаті акціонерам лише на вимогу, коли це стане необхідним для оплати зобов'язань ЄБРР. Статутний капітал ЄБРР в 1 млн акцій з номіналом 1000 екю кожна розподілений таким чином: країни ЄС, Єї Б і власне ЄС мають у статутному капіталі квоту розміром у 51 %, країни Центральної і Східної Європи — 13 %, інші європейські країни — 11 %, а неєвропейські країни — 24 %. Найбільша частина капіталу належить США (10 %), Італії, Німеччині, Франції та Японії (по 8,5 %). Крім того, було встановлено, шо 125 акцій розподілові між членами не підлягають. Згідно зі Статутом, розмір статутного капіталу може переглядатися 1 раз на п'ять років. При цьому сукупна частка країн —- членів ЄС, ЄІБ і власне ЄС при перегляді капіталу має бути не меншою за 50 % від загальної суми розмішеного до підписки капіталу. У квітні 1997 р. набрало чинності рішення щодо подвоєння капіталу ЄБРР до 20 млрд екю.

Це збільшення капіталу мало на меті створення засад фінансового самозабезпечення Банку в подальшій Його діяльності.

Найбільшу частку залучених коштів ЄБРР, як і інші міжнародні банківські установи, позичає на світових фінансових ринках за допомогою різноманітних боргових інструментів. Для мінімізації ризиків рефінансування Банк прагне до збалансування строковості своїх активів і пасивів. У межах програм середньо-і довгострокової заборгованості здійснюються відкриті випуски облігацій, єврооблігаційних позик тощо. Випускаються також короткострокові боргові інструменти, підтверджені сертифікатами. Маючи статус міжнародної організації з найвищим кредитним рейтингом, Банк має можливість залучати додаткові кошти за пільговими процентними ставками.

Активи ЄБРР постійно зростають за рахунок як портфеля акцій, так і портфеля проектів. Так, на початку 2001 р. чистий обсяг бізнесу ЄБРР у країнах операцій досяг кумулятивно 16,6 млрд євро, при цьому у вигляді фінансових зобов'язань ще 42,5 млрд євро, тобто всього — майже 60 млрд євро фінансових ресурсів. Протягом 1991—2000 рр. Банк прямо чи опосередковано був пов'язаний з 9—10 % (або 12 млрд дол.) усіх прямих іноземних інвестицій у країни з перехідною економікою.

У 1995—2000 рр. портфель проектів ЄБРР більш ніж подвоївся — з 5,7 млрд до 12,2 млрд євро, а щорічний обсяг операцій зріс з 2,2 до 2,6 млрд євро. До 2005 р. Банк планує збільшити свій портфель до 17,4 млрд євро і довести щорічний обсяг бізнесу з 2,6 млрд у 2000 р. до 3,4 млрд євро.

Таке збільшення обсягів операцій, з одного боку, сприяє підвищенню доходів Банку, з іншого — Банк, функціонуючи за умов невизначеності, підпадає під дію різноманітних ризиків, характер і структура яких постійно змінюються. Виникає потреба в хеджуванні капіталу, створенні резервів для покриття можливих збитків. Відтак зростають суми резервів ЄБРР, рівень яких визначається, по-перше, рейтингом кредитного ризику кожного кредиту та вкладання в акціонерний капітал, по-друге, загальними не-передбачуваними ризиками всього портфеля, зумовленими регіональною концепцією діяльності Банку, по-третє, резервами на покриття збитків, що створюються в кожному конкретному випадку при наближенні строків погашення кредитів.

Сукупні кредитні ресурси ЄБРР, призначені для фінансування перехідних економік, представлені звичайними ресурсами і коштами спеціальних фондів.

Звичайні ресурси охоплюють як дозволений до випуску статутний капітал, незалежно від характеру оплати акцій, так і залучені позикові кошти, кошти, отримані за рахунок погашення позик чи за гарантіями, а також прибуток від реалізації інвестицій в акціонерний капітал та інші кошти та прибутки ЄБРР, які не е частиною ресурсів спеціальних фондів. За рахунок звичайних ресурсів Банк фінансує на ринкових умовах ті країни, що впроваджують рентабельні проекти розвитку.

Спеціальні фонди формуються за рахунок коштів, спрямованих до відповідного спеціального фонду, та доходів, отриманих від | інвестицій, здійснених за рахунок цих фондів. Як правило, кошти спеціальних фондів використовуються для пільгового кредитування низькорентабельних галузей соціальної інфраструктури та надання технічної допомоги.

ІНСТРУМЕНТИ ФІНАНСУВАННЯ І ОПЕРАЦІЇ
МЕХАНІЗМ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Кредитування
Інвестиції в акціонерний капітал
Гарантії
Висновки
Частина 8. Механізм функціонування світових фінансів
Розділ 32. ТЕХНІКА МІЖНАРОДНИХ ФІНАНСОВИХ ОПЕРАЦІЙ
ОПЕРАЦІЇ З НЕГАЙНОЮ ПОСТАВКОЮ
Зміст угоди "спот"
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru