Фінанси підприємств у запитаннях і відповідях - Данілов О.Д. - Що таке вексель і які є його види?

Акредитив закривається у день отримання повідомлення від банку-емітента. Невикористана сума коштів з акредитивного рахунку повертається банку платника для зарахування на рахунок, з якого депонувалися кошти.

Закриття акредитиву в банку постачальника здійснюється:

o за заявою постачальника щодо відмови від подальшого використання акредитива до закінчення терміну його дії;

o після закінчення терміну дії акредитива;

o за заявою покупця про повне або часткове відкликання акредитива.

Як виконується акредитив за дорученням банку-емітента?

За дорученням банку-емітента акредитив може виконуватись шляхом депонування або гарантування. Депонування передбачає списування коштів із рахунку "Акредитиви", відкритого у виконуючому банку. У випадку гарантування виконуючому банку надається право списання коштів з кореспондентського рахунка банку-емітента, відкритого при встановленні кореспондентських відносин між банками.

Як здійснюється оплата на умовах акредитива?

Акредитив призначається для розрахунків тільки з одним бенефіціаром і не може бути переадресований. Умови акредитива мають бути складені так, щоб вони давали можливість банкам їх проконтролювати і забезпечували б інтереси сторін акредитиву. Акредитив повинен містити тільки такі умови, які можуть бути перевірені банками документально. До оплати згідно з акредитивом не приймаються не оформлені належним чином документи, що підтверджують фактичну відправку товарів, виконання робіт, надання послуг. Після перевірки виконання усіх умов акредитива банк-емітент відшкодовує виконуючому банку витрати, пов'язані з виконанням акредитива, на умовах, передбачених міжбанківською угодою.

Банки мають здійснювати контроль за терміном дії акредитивів. Усі претензії до бенефіціара, крім тих, що виникли з вини банку, розглядаються сторонами без участі банку.

Термін дії акредитива у банку-емітенті встановлюється покупцем від дня відкриття, не враховуючи нормативного строку проходження документів спецзв'язком між банками. Керівник установи банку-емітента має право за поданням заявника акредитива у випадку необхідності продовжити термін дії акредитива, якщо це викликало зміну умов поставки та відвантаження продукції. Банк-емітент, у свою чергу, повідомляє про це виконуючому банку, а останній - бенефіціару.

Яким чином здійснюється залік взаємної заборгованості?

На практиці досить часто підприємства-партнери надають послуги, відвантажують продукцію один одному, внаслідок чого у них утворюється заборгованість один перед одним. Якщо коштів на поточних рахунках підприємств недостатньо, можна провести заліки взаємної заборгованості, за якими взаємні зобов'язання боржників і кредиторів щодо один одного погашаються, а платіж реальними грошима на загальних підставах здійснюється тільки із суми залишку.

Що таке вексель і які є його види?

Вексель - письмове зобов'язання, боргова розписка стандартної форми, що дає право її власнику на відстрочку платежу. Векселі бувають комерційні (прості і переказні) та казначейські.

Простий комерційний вексель виписується і підписується боржником, він являє собою зобов'язання боржника щодо сплати обумовленої суми у визначеному місці та у визначений термін.

Переказний вексель (тратта) виписується і підписується кредитором (трасантом) і являє собою наказ боржнику (трасату) сплатити в установлений термін визначену у векселі суму третій особі (ремітенту) або пред'явнику тратти. Переказний вексель обов'язково засвідчується і боржником.

За комерційними векселями банк може надавати гарантію оплати, за що отримує винагороду. Гарантійний напис банку на векселі називається аваль.

Казначейські векселі функціонують для покриття видатків державного бюджету. Найчастіше їх використовують для здійснення розрахунків, зарахування сплати податків до державного бюджету, як заставу для забезпечення інших платежів і кредитів.

Що таке податковий вексель?
У яких випадках рух безготівкових грошових коштів можна вважати помилковим та як здійснюється повернення помилково перерахованих коштів?
Що таке готівкові розрахунки і які особливості їх організації?
На які операції не поширюються обмеження щодо готівкових розрахунків ?
Яка відповідальність передбачена за порушення у сфері готівкового обігу?
Як отримати чекову книжку і зняти готівку із поточного рахунку підприємства в банку?
Яка відповідальність передбачена за перевищення ліміту готівкових розрахунків з одним підприємством за один день?
Як встановлюється ліміт каси?
Які наслідки не встановлення ліміту каси або встановлення завищеного ліміту каси?
Яку готівку підприємства можуть зберігати в касі понад встановлений ліміт?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru