Ділове мовлення для державних службовців - Шевчук С.В. - 7.1.16. Рекомендаційний лист

Це службовий лист, який містить позитивний або негативний відгук (відзив) про особу чи організацію, фірму. У разі, якщо це позитивна рекомендація, то в ній ітиметься здебільшого про готовність узяти на себе відповідальність за рекомендовану особу.

Рекомендаційного листа подають під час клопотання про посаду, влаштування на нову роботу, вступу до вищого навчального закладу тощо. Рекомендаційні листи істотно відрізняються від характеристики. Автори "Універсального довідника-практикуму з ділових паперів" чітко окреслюють ці відмінності:

рекомендацію не обов'язково подають з місця роботи;

o за рекомендацією можна звернутися до того, хто добре знає особу, фірму, компанію;

o особа, яка дає рекомендацію, повинна мати певний авторитет та визнання у своїй галузі;

o у рекомендаційному листі обов'язковим є висновок - "рекомендую" чи "не рекомендую".

Отже, в рекомендаційних листах необхідно вказати:

o з якого часу ви знаєте особу чи фірму;

o рівень її професійної майстерності;

o чи мас вона авторитет;

o які досягнення має особа тощо.

Якщо до вас із проханням про рекомендацію звернулася особа, яку ви мало знаєте або за яку не можете поручитися, краще ввічливо відмовте; за будь-яких умов не забувайте, що об'єктивність рекомендації-справа вашої честі.

Наводимо приклади листів-рекомендацій.

Шановний .../

Дозвольте представити Вам ... (прізвище, ім'я, по батькові), яка бере участь у конкурсі на заміщення вакантної посади директора відділу реклами.

Пані.,, (ім'я) працювала в нашій фірмі протягом ... років на посаді помічника менеджера з питань реклами та маркетингу. Вивчала та аналізувала ринок збуту автомобілів в Україні загалом та в Києві зокрема, попит на автомобілі вітчизняного та закордонного виробництва, займалася розробленням та подальшою реалізацією комплексних рекламних кампаній. За час роботи набула досвіду співробітництва з газетами та журналами (підготовка, створення макетів, написання рекламних текстів, визначення найефективніших для подання рекламних оголошень радіоканалів та каналів телебачення). Завдяки вдало спланованим і реалізованим пані ... (ім'я) рекламним кампаніям нашій фірмі вдалося досягнути високих рівнів збуту автомобілів.

Пані... зарекомендувала себе як людина принципова, досвідчена, сумлінна. Важливо також відзначити, що вона цінує свою роботу, завжди уважно ставиться до клієнтів, уміє самостійно приймати рішення.

Гадаю, що, прийнявши ... (ім'я, по батькові) на посаду директора відділу реклами, Ви зробите правильний вибір. Зі щирою повагою до Вас ...

Шановні панове!

У своєму листі від ... (дата) Ви просите дати об 'єктивну рекомендацію панові... (прізвище, ім'я), який клопочеться про посаду головного редактора видавництва... (назва).

Я добре знаю пана оскільки навчалися разом на філологічному факультеті Київського університету імені Тараса Шевченка, а нині працюємо в редакції журналу ... (назва).

Пан ... має досвід редагування авторських і перекладних текстів російською та українською мовами, зокрема текстів, пов 'язаних зі сферою економіки та банківською діяльністю. За час роботи добре оволодів досвідом підготовки й випуску друкованої продукції. Співпрацює з багатьма журналістами. Отже, пан ... здібний, перспективний працівник, добра, чуйна, врівноважена людина.

З повагою ...

Шановні панове!

Ми одержали Ваш запит про фірму ... (назва).

Наша співпраця з цією фірмою є доволі плідною, а тому ми можемо рекомендувати її Вам для співробітництва. У цієї фірми висококваліфіковане керівництво, а також значний досвід роботи у своїй сфері діяльності. За час нашої спільної праці з нею не виникало жодних проблем.

Сподіваємося, що наша інформація стане Вам у пригоді.

З повагою та побажанням успіхів ...

Шановні добродії! Відповідаючи на Ваш запит про фірму ... (назва), на жаль, масмо повідомити, що наш досвід роботи з нею був негативним. Керівництво фірми виявилося ненадійним. Терміни постачання товарів порушувалися. Зрештою, ми змогли отримати замовлену нами продукцію лише через суд.

Три місяці тому ми розірвали ділові стосунки з цією фірмою і не плануємо їх поновлювати. Просимо врахувати, що ця інформація є конфіденційною.

З повагою ...

ТИПОВІ МОВНІ ЗВОРОТИ
7.1.17. Лист-подяка
ТИПОВІ МОВНІ ЗВОРОТИ
7.1.18. Лист-вибачення
ТИПОВІ МОВНІ ЗВОРОТИ
7.1.19. Лист-вітання
ТИПОВІ МОВНІ ЗВОРОТИ
7.1.20. Лист-запрошення
ТИПОВІ МОВНІ ЗВОРОТИ
7.2. ПРЕС-РЕЛІЗ. СТАТТЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru