Фінанси підприємств у запитаннях і відповідях - Данілов О.Д. - Які існують види кредитів?

Що таке кредит?

Кредит - позика у грошовій або товарній формі на умовах повернення у визначений термін зі сплатою відсотків. Кредитні відносини не виникають у процесі виробництва, вони тільки опосередковують цей процес. Головна причина виникнення і розвитку кредитних відносин полягає у необхідності забезпечення процесу відтворення (рис. 6.1) [19, с. 81].

Кредитні відносини

Хто виступає суб'єктами кредитних відносин?

Суб'єктами кредитних відносин виступають кредитор і позичальник.

Кредитор - це суб'єкт кредитних відносин, який надає кошти у тимчасове користування. Джерелом коштів для надання позички можуть бути як власні кошти кредитора, так і позикові. Кредиторами можуть бути підприємства, страхові та інвестиційні компанії, пенсійні та інвестиційні фонди, держави, банки, небанківські фінансово-кредитні установи та ін. Метою надання кредиту є одержання прибутку у вигляді позичкового відсотка.

Позичальник - суб'єкт кредитних відносин, який одержує позичку.

У чому полягають принципи кредитування?

Кредитування грунтується на таких принципах:

o терміновість - кредит надається на певний термін;

o платність - за користування кредитом стягується плата у вигляді відсотків;

o поверненість - кредит має бути повернений в такій же сумі, у якій був наданий;

o цільовий характер використання - кредит може бути використаний тільки з конкретною метою, передбаченою кредитним договором;

o забезпеченість - кредитор забезпечує свої інтереси на випадок неповернення кредиту через неплатоспроможність позичальника.

Які функції кредитування?

Кредит виконує наступні функцій (рис. 6.2).

Функції кредиту

Які переваги має банківське кредитування в порівнянні із самофінансуванням і фінансуванням через механізми ринку капіталу?

Самофінансуванню та фінансуванню через механізми ринку капіталу властиві певні недоліки. Першому методу властива обмеженість фінансових ресурсів, які вкладаються у підприємство, другому - складність у реалізації та у виході на ринок капіталу й недоступність для багатьох представників малого і середнього бізнесу. У цьому аспекті банківське кредитування виглядає вельми привабливим. Отримання банківського кредиту, у принципі, не пов'язано з розмірами виробництва позичальника, стабільністю акумуляції прибутку, ступенем авторитету його акцій на ринку капіталу і т.д. Сума капіталу, що залучається, теоретично може бути найрізноманітнішою, оформлення і отримання кредиту може бути зроблене у відносно короткі строки. Головна проблема полягає у тому, як переконати банк надати кредит на прийнятних умовах. Однак банківське кредитування є найдорожчим.

Які існують форми кредитів?

Кредит надається у двох основних формах: банківський (фінансовий) кредит і комерційний (товарний). Порівняльна характеристика названих форм кредиту наведена в табл. 6.1.

Таблиця 6.1

ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ФОРМ КРЕДИТУ

Характеристика

Банківський (фінансовий) кредит

Комерційний (товарний) кредит

Сутність відносин

Надання грошових коштів у тимчасове користування

Надання товарів (робіт, послуг) на умовах відстрочення платежу

Форма, у якій надається кредит

Грошові кошти

Матеріальні цінності, результати робіт, послуг

Особа, яка надає кредит

Банк або небанківська фінансова установа

Будь-який суб'єкт господарської діяльності

Які існують види кредитів?

У залежності від специфіки кредитних відносин розрізняють банківський кредит, державний, комерційний, іпотечний, споживчий, лізинговий.

Банківський кредит надається банками клієнтам у вигляді грошових позичок з метою вирішення таких завдань:

^ збільшення основного і оборотного капіталу суб'єктів господарювання;

^ нагромадження сезонних (тимчасових) запасів ТМЦ; облік (переоблік) векселів;

^ задоволення споживчих нестатків громадян; викуп державного майна;

^ для інших цілей у разі розбіжності надходжень і платежів у процесі кругообігу власного капіталу.

Державний кредит відображає кредитні відносини щодо акумуляції державою коштів на засадах зворотності для фінансування державних витрат. У даному випадку позичальником виступає держава. Ця форма кредиту дає позичальникові змогу мобілізувати додаткові грошові ресурси для покриття бюджетного дефіциту без здійснення для цих цілей паперовогрошової емісії.

Державний кредит - це захід стабілізації грошового обігу. В умовах розвитку інфляційного процесу державні позики у населення тимчасово зменшують платоспроможний попит останнього (з обороту вилучається надлишкова грошова маса). Для кредиторів державний кредит є формою заощадження інвестування коштів у цінні папери та додатковий гарантований дохід.

Залежно від форми і порядку оформлення кредитних відносин розрізняють державні, облігаційні і безоблігаційні позики.

Облігація - це цінний папір, який засвідчує внесення його власником коштів і підтверджує зобов'язання юридичної особи, яка його випустила, відшкодувати номінальну вартість власникові у передбачений термін та сплатити фіксований відсоток. Випускають облігації внутрішніх державних і місцевих позик.

Казначейське зобов'язання - це вид цінних паперів, які засвідчують внесення їхніми власниками коштів у бюджет та дають право на одержання фіксованого доходу протягом терміну володіння ними.

Комерційний кредит - характеризує кредитну угоду між двома підприємствами - продавцем і покупцем. Підприємство-постачальник надає відстрочку платежу на свій товар (послуги), підприємство-покупець передає кредитору вексель як боргове свідчення й зобов'язання платежу.

Споживчий кредит - відображає відносини між кредитором і позичальником щодо кредитування кінцевого споживання.

Лізинговий кредит - це відносини між юридично самостійними особами з приводу передачі в оренду знарядь та предметів праці, а також фінансування придбання рухомого й нерухомого майна на певний строк. Лізинг - форма товарного кредиту.

Іпотечний кредит - особливий тип економічних відносин з приводу надання позичок під заставу нерухомого майна. Кредиторами за іпотекою можуть бути іпотечні банки і спеціальні іпотечні компанії, а також звичайні комерційні банки. Ресурсами кредитування іпотечних банків є власні нагромадження, іпотечні облігації і кошти, залучені на рахунки клієнтів.

Іпотечні облігації - це довгострокові цінні папери, що випускаються банками під забезпечення нерухомим майном, які приносять твердий дохід.

У чому полягають особливості міжнародного кредиту?
Які особливості притаманні споживчому кредиту?
Що таке овердрафт?
На які програми за технологією видачі поділяються споживчі кредити?
У чому полягає сутність контокоренту та контокорентного кредиту?
Ким і на яких підставах приймається рішення про надання або ненадання кредиту позичальнику?
За якими етапами здійснюється оцінка ефективності способів залучення кредитного капіталу та його структури?
Що таке кредитоспроможність?
Як оцінюється кредитоспроможність позичальника?
Як здійснюється класифікація позичальників?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru