Мова ділових паперів - Кацавець Г.М. - ЗАНЯТТЯ ДВАДЦЯТЬ ДРУГЕ

1. Синтаксичні особливості ділових паперів

Загальна грамотність документа, що виражається в чіткості Й логічності викладу дотриманні правописних норм, а також дотриманні правил, обов'язкових для ділових паперів, досягається, зокрема, за рахунок синтаксису. Здебільшого це прямий порядок слів з узгодженими й неузгодженими означеннями. ВстаВні слова, які пояснюють окремі поняття чи систематизують виклад, переважно стоять на початку речення. Щодо структури речень ділових документів, то майже всі присудки вживаються в теперішньому часі. Наприклад: Компанія "Ласунка " пропонує продукцію вітчизняного виробника Поширеними є пасивні структури типу: закон приймається; наказ виконується; вимога ставиться

Синтаксис ділової' документації' визначається ще й вживанням інфінітивних конструкцій. Наприклад: поїхати у відрядження; написати листа; відбудувати споруду.

Важливою ознакою ділових паперів є і часте використання дієприкметникових і дієприслівникових зворотів, що надають діловим документам стислості. Крім того, в діловому листуванні переважає непряма мова, а пряма вживається лише в тих випадках, коли є необхідність дослівно передати зміст деяких законодавчих актів.

Стислість викладу інформації визначає і специфіку синтаксису. Найчастіше надається перевага простим реченням. Якщо ж використовуються складні, то вони невеликі: одне-два підрядних речення чи дієприкметниковий або дієприслівниковий звороти.

Типова ознака ділового стилю - використання віддієслівних іменників. Вони створюють загальне уявлення про дію. Наприклад: провести технічний огляд службових автомобілів в установлений строк; подати звіт до 20 серпня поточного року.

Віддієслівні іменники забезпечують однозначність, узагальненість змісту і надають документам певної офіційності. У ділових документах вживають розщеплені присудки, це мотивується тим. що вони конкретніші за дієслівні відповідники. Наприклад: пропонуємо проводити змагання за містом; рекомендуемо надавати перевагу одягу з натураіьної сировини.

До складу розщепленого присудка може входити іменник-термін або кілька означень.

У мові ділових документів є такі словосполучення дієслівного типу, які багато разів використовуються у конкретній виробничій чи адміністративно-виробничій ситуаціях, зокрема: взяти за основу; взяти до уваги; взяти на себе обов язок; зобов язання.

2. Розпорядження

Розпорядження - це нормативно-правовий документ, що видається Главою держави, Кабінетом Міністрів, а також одноосібно керівником державних органів, установ, підприємств, організацій для оперативного вирішення будь-яких конкретних питань.

Якщо в наказі вживається ключове слово наказую, то в розпорядженні - пропоную, зобов'язую, доручаю; прийняти, підтримати, дозволити та ін.

Подаємо зразки:

3. Розділові знаки в складних реченнях

Речення, що складається з двох або кількох простих, об'єднаних змістом, інтонацією й граматичними засобами, називається складним. Наприклад: Пожовкло листя на березах, почервоніло на осиках; багрянцем спалахнули ягоди шипшини; з широкого галуззя клена звисаю плетиво із срібних ниток бабиного літа (авт.).

Складне речення, частини якого поєднуються за допомогою лише інтонації, називається безсполучниковим. Складне речення, частини якого поєднуються за допомогою сполучників та інтонації, називається сполучниковим.

Розділові знаки - один із засобів загальноприйнятої унормованої писемної мови, вони допомагають передавати на письмі речення, їх сполучення та різновиди структур. Наприклад: Словесність - початок усіх наук. Вона - як джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розпивається могутньою рікою (І. Цюпа); Дбайливі господарі вже напоготові: полагоджено вози, чекають свого застосування плуги й борони, приготовлена посівна яровина (В. Скуратівський); З явилися біля осечі півники - весна присіла на призьбі (нар. тв.); Коло корчми була прогалина: на тому місці неначе хто розкинув пишний фантастичний квітник: кружало густого терну було ніби виткане з павутиння та срібних ниток;

розкидані кущики собачої бузини, папороті та бур яну стали схожі на невидані квітки, виковані з срібла; висока одним одна береза

спустила до самого долу розкішні тонкі гілки, неначе розчесані довгі

коси, присипані срібним пилом (І. Нечуй-Левицький).

Складні речення поділяються на складносурядні і складнопідрядні. У діловому мовленні здебільшого використовуються прості

речення. Однак у своєрідних текстах документів зустрічаються й

складні, складносурядні та складнопідрядні речення. Тут важливо

стилістично грамотно побудувати речення й правильно в них

розставити розділові знаки.

1. Синтаксичні особливості ділових паперів
2. Розпорядження
3. Розділові знаки в складних реченнях
Складносурядні речення
Складнопідрядні речення
4. Дужки ()
ЗАНЯТТЯ ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЄ
1. Синтаксичні структури у діловому мовленні
2. Характеристика
3. Безсполучникове складне речення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru