Ботаніка - Неведомська Є.О. - ЛЕКЦІЯ 13. Вищі рослини. Вищі спорові рослини

План

1. Загальна характеристика вищих рослин.

2. Вищі спорові рослини.

2.1. Відділ Мохоподібні, або Мохи (ВгуорпуЬа).

2.2. Відділ Плауноподібні, або Плауни (і.усороіСіорпу:а).

2.3. Відділ Хвощеподібні, або Хвощі (Єди/^еґорпуґа).

2.4. Відділ Папоротеподібні, або Папороті (РоіуросСіорпуаа).

3. Порівняльна характеристика вищих спорових рослин.

Основні поняття: гаметофіт, спорофіт, антеридії, архегонії, яйцеклітина, сперматозоїди, спорогон, спорофіли, стробіли, кореневище, додаткові корені, елатери, соруси, рівноспорові рослини, різноспорові рослини.

1. Загальна характеристика вищих рослин

Вищі рослини - це новий етап еволюційного розвитку рослинного світу. Вищі рослини, на відміну від нижчих, мають розчленування тіла на вегетативні органи: корінь, листки й стебло. В основі будови вегетативних органів лежать різноманітні тканини.

Усі вищі рослини, як правило, мешканці суходолу, але серед них є й мешканці водойм. За способом живлення переважна більшість вищих рослин - автотрофи.

Для розвитку вищих рослин характерні дві фази, які чергуються одна з одною: гаметофіт і спорофіт. Гаметофіт - статеве покоління, на якому утворюються багатоклітинні статеві органи - антеридії' та архегонії. Антеридії - овальні або кулясті тільця, зовнішня стінка яких укрита одним або кількома рядами стерильних клітин. В антеридії розвиваються сперма-генні клітини, з яких потім виникають чоловічі гамети - рухомі сперма-тозоони. Під час достигання антеридії розриваються, і тоді сперматозоони виходять назовні. Вони активно рухаються у воді та підпливають до архегоніїв. Архегонії - колбоподібні тільця, що складаються з нижньої розширеної частини - черевця і верхньої звуженої - шийки. Зовні архегоній оточують стерильні клітини, що захищають його від висихання. В черевці архегонія знаходиться нерухома жіноча гамета - яйцеклітина. Над яйцеклітиною розташована черевцева канальцева клітина. Під час достигання яйцеклітини канальцеві клітини ослизнюються, архегоній на верхівці відкривається. По слизу сперматозоон проходить у черевце архегонія, де зливається з яйцеклітиною, відбувається запліднення.

У процесі еволюції вищих рослин відбулося поступове спрощення (редукція) антеридіїв та архегоніїв. Наприклад, у покритонасінних (квіткових) від архегонія залишилася лише яйцеклітина, яка розвивається у зародковому мішку (жіночому гаметофіті).

Спорофіт - безстатеве покоління, на якому утворюються органи безстатевого розмноження - спорогонії, в яких шляхом редукційного поділу утворюються гаплоїдні спори. Спори у вищих рослин можуть бути морфологічно однакові або різні. Дрібніші за розмірами спори називають мікроспорами, а більші - мегаспорами. Із мікроспори розвивається чоловічий гаметофіт, а з мегаспори - жіночий. Гаметофіт гаплоїдний. Перехід від гаплоїдного стану до диплоїдного відбувається під час запліднення і утворення диплоїдної зиготи, з якої розвивається спорофіт.

Для еволюції вищих рослин, крім мохоподібних, характерна тенденція до переваги і вдосконалення спорофіта при одночасній редукції гаметофіта.

Вищі рослини поділяють на:

Вищі спорові рослини (рис.50):

o відділ Мохоподібні, або Мохи (25 тис. видів; в Україні - близько 800 видів);

o відділ Плауноподібні, або Плауни (400 видів);

o відділ Хвощеподібні, або Хвощі (32 види);

o відділ Папоротеподібні, або Папороті (10 тис. видів). Вищі насінні рослини:

o відділ Голонасінні (700 видів);

o відділ Покритонасінні, або Квіткові (250 тис. видів).

Рис. 50. Різноманітність вищих спорових рослин:

1 - орляк;

2 - оленячий рог;

3 - плаун річний;

4 - баранець звичайний;

5 - хвощ зимуючий;

6 - хвощ болотний.

1. Загальна характеристика вищих рослин
2. Вищі спорові рослини
2.1. Відділ Мохоподібні, або Мохи (Bryophyta)
2.2. Відділ Плауноподібні, або Плауни (Lycopodiophyta)
2.3. Відділ Хвощеподібні, або Хвощі (Equisetophyta)
2.4. Відділ Папоротеподібні, або Папороті (Polypodiophyta)
Питання для самоперевірки
ЛЕКЦІЯ 14. Насінні рослини
1. Загальна характеристика насінних рослин
2. Загальна характеристика відділу Голонасінні (Pinophyta)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru