Екологія - Васюкова Г.Т. - 6.6. Біологічне забруднення і хвороби людини

Крім хімічного забруднення, у природному середовищі зустрічаються і біологічні, які викликають у людини різні захворювання. Це хвороботворні мікроорганізми, віруси, гельмінти, найпростіші. Вони можуть знаходитися в атмосфері, воді, ґрунті, у тілі інших живих організмів, у тому числі й у самій людині.

Найбільш небезпечні збудники інфекційних захворювань мають різну стійкість у навколишньому середовищі. Одні здатні жити поза організмом людини усього кілька годин; знаходячись у повітрі, у воді, на різних предметах, вони швидко гинуть. Інші можуть жити в навколишньому середовищі від декількох днів до декількох років. Для третіх - навколишнє середовище є природним місцем існування. Для четвертих - інші організми, наприклад, дикі тварини є місцем збереження і розмноження.

Часто джерелом інфекції є ґрунт, у якому постійно живуть збудники правця, ботулізму, газової гангрени, деяких грибкових захворювань. В організм людини вони можуть потрапити при ушкодженні шкірних покривів, з немитими продуктами харчування, при порушенні правил гігієни.

Хвороботворні мікроорганізми можуть проникнути в фунтові води і стати причиною інфекційних хвороб людини. Тому воду з артезіанських шпар, колодязів, джерел необхідно перед пиття кип'ятити.

Особливо забрудненими бувають відкриті джерела води: ріки, озера, ставки. Відомі численні випадки, коли забруднені джерела води стали причиною епідемій холери, черевного тифу, дизентерії.

У жарких країнах дуже поширені різні хвороби, котрі викликаються різними паразитами, що потрапляють в організм людини з водою. При повітряно-краплинній інфекції зараження відбувається через дихальні шляхи при вдиханні повітря, що містить хвороботворні мікроорганізми.

До таких хвороб відноситься грип, коклюш, свинка, дифтерія, кір і інші. Збудники цих хвороб потрапляють в повітря при кашлі, чханні і навіть при розмові хворих людей.

Особливу групу складають інфекційні хвороби, шо передаються при тісному контакті з хворим чи при користуванні його речами, наприклад, рушником, носовою хусткою, предметами особистої гігієни хворого. До них відносяться венеричні хвороби (сифіліс, гонорея), СНІД, трахома, сибірська виразка Jtaw-на, втручаючись в природу, нерідко порушує природні умови існування хвороботворних організмів і стає сама жертвою природно-очікуваних хвороб.

Людні домашні тварини можуть заражатися хворобами, потрапляючи на територію природного осередку. До таких хвороб відносять чуму, туляремію, тиф, кліщовий енцефаліт, малярію, сонну хворобу.

Особливістю захворювань є те, що їхні збудники існують у природі в межах визначеної території поза зв'язком з людьми чи домашніми тваринами. Одні паразитують в організмі диких тварин-господарів. Передача збудників від тварини до тварини і від тварини до людини відбувається переважно через переносники, найчастіше комах і кліщів. Можливі й інші шляхи зараження. Так, у деяких жарких країнах, а також у ряді районів нашої країни зустрічається інфекційне захворювання лептоспіроз, чи водяна лихоманка. У нашій країні збудник цієї хвороби живе в організмах полівок звичайних, широко розповсюджених у лугах біля рік. Захворювання лептоспірозом носить сезонний характер, частіше зустрічається в період сильних дощів і в жаркі місяці (липень - серпень). Людина може заразитися при потраплянні в його організм води, забрудненої виділеннями гризунів.

6.7. Харчування і здоров'я людини

Кожний з нас знає, що їжа необхідна для нормальної життєдіяльності організму.

Протягом всього життя в організмі людини безупинно відбувається обмін речовини і енергії. Джерелом необхідних організму будівельних матеріалів і енергії є живильні речовини, що надходять із зовнішнього середовища в основному з їжею. Якщо їжа не надходить в організм, людина відчуває голод. Але голод, на жаль, не підкаже, які живильні речовини й у якій кількості необхідні людині. Ми часто вживаємо в їжу те, що смачно, що можна швидко приготувати, і не дуже задумуємося про корисність і доброякісність уживаних продуктів.

Лікарі стверджують, що повноцінне раціональне харчування - важлива умова збереження здоров'я і високої працездатності дорослих, а для дітей ще і необхідна умова росту і розвитку.

Для нормального росту, розвитку і підтримки життєдіяльності організму необхідні білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінеральні солі в потрібній йому кількості.

Нераціональне харчування с однією з головних причин виникнення серцево-судинних захворювань, захворювань органів травлення, хвороб, пов'язаних з порушенням обміну речовин.

Регулярне переїдання, споживання надлишкової кількості вуглеводів і жирів - причина розвитку таких хвороб обміну речовин, як ожиріння і цукровий діабет. Вони викликають хвороби серцево-судинної, дихальної, травної й інших систем, різко знижують працездатність і стійкість до захворювань, що скорочує тривалість життя в середньому на 8-10 років.

Раціональне харчування - найважливіша неодмінна умова профілактики не тільки хвороб обміну речовин, але і багатьох інших.

Харчовий фактор відіграє важливу роль не тільки в профілактиці, але й у лікуванні багатьох захворювань. Спеціальним чином організоване харчування, так зване лікувальне харчування - обов'язкова умова лікування багатьох захворювань, у тому числі обмінних і шлунково-кишкових.

Лікарські речовини синтетичного походження на відміну від харчових речовин є для організму чужорідними. Багато з них можуть викликати побічні реакції, наприклад, алергію, тому при лікуванні хворих варто віддавати перевагу харчовому фактору.

У продуктах багато біологічно активних речовин виявляються в рівних, а іноді й у більш високих концентраціях, ніж у застосовуваних лікарських засобах. От чому з найдавніших часів багато продуктів, у першу чергу овочі, фрукти, насіння, зелень, застосовують при лікуванні різних хвороб.

Багато продуктів харчування роблять бактерицидну дію, придушуючи ріст і розвиток різних мікроорганізмів.

Так, яблучний сік затримує розвиток стафілокока, сік фаната придушує ріст сальмонел, сік журавлини активний у відношенні різних кишкових, гнильних і інших мікроорганізми!. Усім відомі антимікробні властивості цибулі, часнику й інших продуктів. На жаль, весь цей багатий лікувальний арсенал не часто використовується на практиці.

Раціональне харчування передбачає необмеження добового раціону враховувати з одного боку потреби організму в основних живильних речовинах і енергії, з іншого боку - вміст цих речовин і їхню енергетичну цінність. Необхідно строго дотримувати санітарно-гігієнічних правил готування їжі. Ретельно мити, піддавати термічній обробці продукти харчування. Усе це робиться для того, щоб в організм людини не потрапили біологічні забруднювачі - хвороботворні і паразитичні організми.

Але тепер з'явилася нова небезпека - хімічне забруднення продуктів харчування. З'явилося і нове поняття - екологічно чисті продукти.

Очевидно, кожному з нас доводилося купувати в магазинах великі, красиві овочі і фрукти, але, на жаль, у більшості випадків, спробувавши їх, ми з'ясовували, що вони водянисті і не відповідають нашим вимогам щодо смаку. Така ситуація відбувається, якщо сільськогосподарські культури вирощуються з застосуванням великої кількості добрив і отрутохімікатів. Така сільськогосподарська продукція здатна мати не тільки погані смакові якості, але і бути небезпечною для здоров'я.

Азот - складова частина життєво важливих для рослин, а також для сполук тваринних організмів , наприклад, білків.

У рослинах азот надходить із ґрунту, а потім через продовольчі і кормові культури потрапляє в організми тварин і людини. Нині сільськогосподарські культури ледве не цілком одержують мінеральний азот з хімічних добрив, тому що деяких органічних добрив не вистачає для збіднених азотом ґрунтів. Однак, на відміну від органічних добрив у хімічних добривах не відбувається вільного виділення в природних умовах живильних речовин.

Виходить, не відбувається "гармонійного" харчування сільськогосподарських культур, що задовольняє вимоги їхнього росту. У результаті відбувається надлишкове азотне харчування рослин і внаслідок цього нагромадження в ньому нітратів.

Надлишок азотних добрив веде до зниження якості рослинної продукції, погіршенню її смакових властивостей, зниженню витривалості рослин до хвороб і шкідників, що, у свою чергу, змушує хлібороба збільшувати застосування отрутохімікатів. Вони також накопичуються в рослинах.

Підвищений вміст нітратів призводить до утворення нітритів, шкідливих для здоров'я людини. Вживання такої продукції може викликати в людини серйозні отруєння і навіть смерть. Особливо різко виявляється негативна дія добрив і отрутохімікатів при вирощуванні овочів у закритому ґрунті. Це відбувається тому, що в теплицях шкідливі речовини не можуть безперешкодно випаровуватися і виноситися потоками повітря. Після випаровування вони осідають на рослини.

Рослини здатні накопичувати в собі практично всі шкідливі речовини. От чому особливо небезпечна сільськогосподарська продукція, вирощувана поблизу промислових підприємств і великих автодоріг.

6.7. Харчування і здоров'я людини
6.8. Якість продуктів харчування
6.9. Причини погіршення якості харчової продукції
Глава 7. Проблеми гармонізації взаємодії між суспільством і природою
7.1. Основні заходи по зберіганню природних ресурсів
7.1.1. Атмосферне повітря
7.1.2. Водні ресурси
7.1.3. Земельні ресурси
7.1.4. Лісові ресурси
7.1.5. Тваринний світ (заповідне та мисливське господарство)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru