Водоспоживання та водокористування можна класифікувати за наступними ознаками (табл. 3.4):
Таблиця 3.4. Класифікація водокористування
Ознаки використання води | Призначення водокористування |
За цілями водокористування | o господарське-питне ■ комунально-побутове ■ промислове o сільськогосподарське ■ для потреб енергетики o ля рибного господарства o для водного транспорту та лісосплаву ■ для лікувальних та курортних потреб тощо |
За об'єктами водокористування | ■ поверхневі o підземні ■ внутрішні ■ територіальні морські води |
За способом використання | ■ з вилученням води та з її поверненням ■ з вилученням води без повернення o без вилучення води |
За технічними умовами водокористування | ■ із застосуванням технічних споруд ■ без застосування споруд |
..Джерела водокористування у залежності від цілей користування поділяються на дві категорії.
До І категорії відносяться водні об'єкти, які використовуються як джерела господарсько-питного водопостачання, а також для водопостачання підприємств харчової промисловості.
До II категорії відносяться водні об'єкти для культурно-побутових цілей, а також ті, що знаходяться в межах населених пунктів.
Вимоги до складу та властивостей води регламентуються в залежності від категорії водних об'єктів.
Водопостачання та водоспоживання може бути безповоротним, повторним, оборотним. В цілях раціонального водоспоживання розробляються і доводяться до підприємств норми споживання води на одиницю продукції в залежності від галузі та норми води на одного мешканця. Норми забезпечують раціональне водоспоживання і використовуються при проектуванні систем водозабезпечення.
За характером використання системи водопостачання поділяються на прямоточні, послідовні, оборотні, підживлювальні.
Прямоточна воді використовується у виробничому процесі один раз, а послідовна використовувана вода споживається у декількох технологічних процесах.
Оборотна вода споживається у виробництві багатократно, з періодичним або неперервним її очищенням. На передових підприємствах показник оборотного водопостачання може сягати 40-90%. Це дає можливість більш економно і раціонально використовувати водні ресурси, враховуючи їхню недостатність в Україні та всі витрати на їхню очистку (доочистку).
Навколо водозаборів згідно нормативів влаштовуються зони санітарної охорони, в яких встановлюється особливий режим охорони вод від забруднення хімічними речовинами та шкідливими біологічними організмами, а також стічними водами.
Зона санітарної охорони поділяється на дві-три підзони. Перша підзона - строгого режиму з огородженнями, а інколи і зі спеціальною охороною. Ця зона обсаджується лісовими насадженнями, тут забороняється будь-який вид діяльності, який може зумовити забруднення води.
Друга підзона має обмеження за видами діяльності, що спричиняють забруднення, здатні проникнути у водозабір (у цій зоні забороняється розташовувати склади паливно-мастильних матеріалів, тваринницькі ферми, застосовувати добрива та інші).
Третя підзона - попереджувальна. У ній також обмежуються види діяльності, які викликають забруднення води.
Загальне водоспоживання підприємства визначається за формулою:
де Угп - об'єм водоспоживання на господарські потреби; Увир - об'єм водоспоживання на виробничі потреби; Яі> Яг - питомі норми водоспоживання на господарські та виробничі потреби;
Р4 - число працівників у зміні;
г4| - число споживачів у виробництві;
п - число груп працівників та обладнання.
Водопостачання здійснюється з водогонів (питних та технічних), які додають воду на очисні споруди господарсько-комунального або заводського підпорядкування. Після очистки вода подається на водоспоживання для населення, а технічна - на підприємства.
Умови скидання стічних вод в каналізацію та водоймища
Способи очищення стічних вод
Механічні способи очищення
Фізико-механічні способи очищення стоків та води
Хімічне очищення
Фізико-хімічні методи очищення.
3.3. Охорона атмосферного повітря
Джерела забруднення атмосфери
Визначення ступеню забруднення атмосфери